Helga-neidit kylvyssä

Kevät tarjoaa nyt koko ajan pieni ihmeitä, kunhan vain vähän kumartelee ja hellästi kuopaisee :) Lähdin eilen illalla pihakierrokselle ihanassa ilta-auringon kajossa. Tarkoituksena oli kuvata viime viikonlopusta venähtäneet lumikellot, mutta mitäpä lopulta löysinkään! Lisää kukkasia <3 Ostin viime syksynä Mustilan taimitapahtumasta ensimmäiset syklaamin mukulani balkaninsyklaamin (S. coum) ja murattisyklaamin (S. hederifolium). Olin himoinnut näitä kasveja jo vuosia ja Mustilasta ne viimein löysin. Tutustuin huolella netissä kasvien luontaisiin kasvupaikkoihin ja kyselin puutarhaystäviltä millaisissa paikoissa nuo kasvit olivat heillä menestyneet. Kaiken salapoliisityön jälkeen päädyin istuttamaan mukulat kivikasan penkkiin, aika jyrkkään rinteeseen. Myös mukuloiden istutussyvyydestä löytyi monenlaista tietoa. Itse päädyin lopulta istuttamaan ne vain hieman syvemmälle kuin mitä olivat purkissa ja talven tullen suojasin alueen talvensuojaturpeella.

syklaami-coum-mamasgarden
Kylvyn tarpeessa oleva syklaamin nuppu.

Kivikasan penkin rinne sulaa tontillamme yleensä ensimmäisenä niinpä turvetta saattoi eilen illalla jo vähän kuopaista. Olin lentää pyrstölleni kun havaitsin tuon pienen ja nöyrästi keväälle kumartavan nupun <3 Pieniä onnen hetkiä, niitä tämä puutarhaharrastus tarjoaa jatkuvasti. Löytämäni nuput kuuluvat balkaninsyklaamille.

syklaami-coum-puhtaana-mamasgarden

Eilen illalla peittelin kasvin vielä hellästi turpeen alle, mutta tänä aamuna en malttanutkaan olla kaivelematta kasvia uudelleen esiin. Varustauduin hommaan suihkupullolla ja siinä suihkutellessani havaitsin myös toisen nupun.

syklaamin-nuput-mamasgarden

Suihkun raikkaana jäivät siis neidit paistattelemaan päivää lasikuvun suojiin. Turpeen nostin kylppäriin kuivumaan, sillä mikäli pakkaset vielä yllättäisivät voisin suojata kasvit vielä kuivalla ja lämpimällä turpeella.

lumikello-mamasgarden

Syklaamien lisäksi ovat lumikellotkin nousseet viikossa jo melkoisiksi hujopeiksi. Kukat ovat kuitenkin vielä tiiviisti nupussa, mutta huomiseksi povattu auringon paiste saattaa jo avata ensimmäisen nupun.

sinivuokko-nupulla-mamasgarden

sinivuokko-mamasgarden

Sinivuokot ovat tässä vaiheessa. Olen kuitenkin nähnyt jo paikallislehdestämme, että alueellamme voi vuokkoja ihailla jo täydessä kukassakin! Huomenna voisi tehdä pienen retken tuonne lähikallioille, joilla olen edellisinä vuosina päässyt ihailemaan vuokkoja paljon aikaisemmin kuin omalla pihalla.

[columns_row width=”half”]

[column]lammessa-paksu-jääkerron-mamasgarden[/column]
[column]rannoilla-sulaa-maata-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Loppuun vielä jäätiedote :) Lammikon pintaa peittää vielä paksu jääkerros, mutta rantakivet jo pilkistelevät lumen alta. Rannan reunavallit alkavat kuitenkin onneksi jo vähitellen sulaa. Nämä rinteet ovatkin otollisia kasvupaikkoja tulevia sipulikukkaistutuksia silmällä pitäen! Nämä vallit voisivat joskus tulevaisuudessa peittyä lumikello- ja syklaamimättäiden alle <3

Ihanaa keväistä viikonloppua kaikille, nyt nautitaan!!

 1. Vau, kevät on siis vihdoinkin tullut!
  Meillä joutuu vielä odottelemaan jonkin aikaan, ainakaan tänään ei näkynyt vielä lumikelloja.

  • Kyllä se kevät tännekin kovin keikkuen tulee, viime yönä nimittäin satoi lumikerros ja nyt maisema on ihan valkoinen. Ei auta kuin tosiaan odotella.

 2. Syklaameja Suomessa ???? Uskomatonta, upeaa!!! Kevät on ihanaa, ihmeellistä aikaa :)

  • Totta se on :) Vaikka tuskin nuo kasvustot nyt ihan samanlaisiin laajuuksiin yltää kuin Enkkulassa mutta onhan yksikin kukka jo ihana, saatika sitten kaksi nuppua <3

 3. Vau, kyllä siellä ollaan edellä meidän kolmosvyöhykettä. Mutta toisaalta – etelärinne alkaa olla jo lumeton, joten ehkä täälläkin voisi harkita lumikelloja ja muita lumen keskeltä nousevia kasveja siihen kohtaan, niin pääsisi nauttimaan ensimmäisistä piipottavista kasveista ennen aikojaan.

  Ihana, ihana kevät ja kasvukausi <3

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  • Ilman muuta kannattaa lumikelloja kokeilla. Nuo syklaamit taitavat olla kuitenkin melkoisia daameja ja en uskaltanut täälläkään olla suojaamatta niitä turpeella. Toisaalta suojatoimet eivät tunnu menevän yhtään hukkaan, sillä niin suuren ilon noista pienistä ihmeistä saa, vielä talven kohmettama puutarhuri <3

  • Tulikin vähän takapakkia tähän kevään etenemiseen, joten laitoin turpeet vielä takaisin nuppujen ympärille. Ihana kuitenkin ajatella, että sielä jossakin turpeen alla pienet nuput varttuu. Pian täytyy kyllä varmaan jo poistaa tuo talvensuojaturve kasvien päältä, jotta se ei estä maan sulamista. Kääntyy pian hyöty haitaksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt