Daaliat talviunille — juurakoiden nosto ja käsittely

Jo muutamana yönä on meillä ollut melkoisen kylmää. Niinpä daalian varret olivatkin saaneet hallan puraisun osakseen ja näyttivät todella surkeilta. Oli aika tarttua talikkoon! Sanotaan, että daalia pitäisi nostaa vasta kun varret ovat saaneet pakkasta mutta itse uskon niiden talvetuksen onnistuvan ihan hyvin vaikka ei ihan niin pitkään odottelisikaan. Aina ei ole mahdollisuutta odotella ja nosto täytyy tehdä silloin kun se aikatauluun sopii, joten parempi on ehdottomasti kuitenkin nostaa kuin jättää hyvät juurakot talven tapettavaksi.

Daalian juurakoiden nostaminen

Sanotaan, että varsien leikkauksen jälkeen olisi hyvä antaa juurakoiden olla jonkin aikaa vielä maassa. Itse leikkasin varret ja nostin juurakot samana päivänä sillä halusin hyödyntää seuraavaksi yöksi luvatun hallan juurakoiden kuivatuksessa. Ajoitusta tärkeämpää on mielestäni olla huolellinen juurakoiden nostossa. Talikolla kannattaa kiertää koko juurakko ympäri tarpeeksi kaukaa ja pikkuisen nykytellä ensin joka suunnasta juurakkoa irti kasvualustasta. Tällöin juurakko nousee maasta mahdollisimman ehjänä! Kaikki katkenneet juuripötkylät ovat talven aikana alttiina mätänemiselle joten pahoin nostossa vaurioituneet osat kannattaakin heti poistaa.

Daalian varsien laikkaaminen n. 15-20 cm tapeille.

Juurakosta rapsin aina niin paljon multaa pois kun vain saan mutta koskaan en ole lähtenyt niitä pesemään. Multaiset perunatkin säilyvät pestyjä paremmin joten itse en usko juurakon pesun tuovan mitään lisäarvoa säilyvyyden suhteen. Ainoa hyöty pesusta olisi se, että bakteeriäkämän saastuttamat juurakot olisi helpompi löytää ja laittaa poistoon. Sen verran hyvin multa kuitenkin juurakosta lähtee ravistelemallakin, että mielestäni yhtään sairasta juurakkoa ei omissa juurakoissani näkynyt. Tauti ilmenee kukkakaalimaisen röhelönä kasvuna yleensä varren ja juuren liittymäkohdassa, juurenniskassa.

Mikäli vain mahdollista, nosto olisi tietysti hyvä ajoittaa mahdollisimman kuivaan ajankohtaan mutta itse tein homman tihkusateessa. Myös edellinen päivä oli sadepäivä. Nosti sitten millaisella ilmalla tahansa, kannattaa juurakko noston jälkeen kääntää ylösalaisin koska onttojen varsien sisällä saattaa olla vettä joka täytyy kaataa pois. Se miten pitkälle tapille juurakot jättää on mielestäni aika makuasia. Itse jätän niin pitkästi vartta, että siitä on helppo ottaa kiinni ja nimitikun pystyy vaivatta siihen kiinnittämään. Voi olla, että kun pakkaan juurakot kellariin niin lyhennän siinä vaiheessa vielä vähän noita varren tynkiä.

Nimisäle kannattaa kiinnittää heti noston yhteydessä paikoilleen.

Juurakoiden säilöminen kellariin

Näin syksylläkin on kasvihuoneemme melko kuiva paikka. Räystäiden aluset ovat avonaiset joten ilma kiertää siellä hyvin eivätkä ikkunalasit ole tuskin koskaan huurussa. Tänä vuonna nostin suurimman osan juurakoista kasvihuoneen hyllylle kuivahtamaan. Joskus olen levittänyt lattialle pressun jonka päällä juurakot ovat olleet mutta tuo hylly voi olla parempikin paikka. Viime yönä oli hallaa joten peittelin juurakot illalla kaksinkertaisen harson alle. Ainakin viikon jos ei toisenkin saavat juurakot nyt kasvihuoneessa kuivua ennen kuin pakkaan ne kaikki laatikoihinsa.

Maatiaiset laitoin jo valmiiksi laatikoihin.

Suuret maatiaisdaalioiden juurakot laitoin myös kasvihuoneeseen kuivahtamaan mutta jätin ne jo laatikoihinsa. Ovat todella suuria ja säilyvät yleensä hyvin joten niiden kanssa en ole ollut ihan niin tarkka.

Löysin vielä vajaan pussillisen talvensuojaturvetta varastosta mutta olen jo päättänyt jatkossa luopua turpeen käytöstä daalioiden talvettamisessa. Ajatuksenani olisi kääriä jokainen juurakko sanomalehteen ja lisätä lehtisilppua juurakoiden väleihin. Lopuksi peittäisin juurakoiden säilytyslaatikot sivulla sanomalehteä. Myös kuivan lehtipuuhakkeen käyttöä olen miettinyt. Turpeen käytön lopettaminen tai ainakin vähentäminen on ollut muutenkin mielessäni jo pitkään joten tästä on hyvä aloittaa.

Daalioiden aikaa ja kukintaa jään jälleen kaipaamaan ja odottamaan. Vaan nyt saavat juurakot huilia puolisen vuotta ennen kuin pääsevät taas Tammelan multiin kasvattelemaan juuripötkylöitään ja kauniita kukkasiaan.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Daaliat ovat ihastuttavia. Toki kukkaloiston eteen pitää myös tehdä aika lailla työtä ja huolenpitoa niin syksyllä kuin myös keväällä.
    Täällä kaupunkikodin pihassa minulla on muutamia daalioita ja niiden kanssa ei paljoa aikaa tuhraannu, tosin uusi talvisäilytysmuoto on pitänyt kehitellä.
    Säilytän kuivahtaneet juurakot sanomalehteen käärittynä ja kääröt on tyhjissä siisteissä kissojen kuivaraksupusseissa. Leikattu pussin suu on suljettu yhdellä pyykkipojalla ja ilma pääsee kiertämään pusseissa ja näin ei juurakot kuivu liikaa tai jos kosteutta on kuitenkin juurakoissa liikaa ne eivät ainakaan pääse mätänemään.
    Ainakin kerran alkutalven aikana käyn tarkastamassa säilytyspussit. No ei siinäkään työssä mene paljoa aikaa sillä pussit ovat hyvässä järjestyksessä terassin oven sisäpuolella ja peittyvät paksun ikkunaverhon taakse.
    Sinulla on oivallinen juurakoitten välivarasto kasvihuoneen hyllyillä, juurakot kuivahtavat hyvin ja näin lopullinen talvisäilytys onnistuu hyvin.
    Onnea daalioiden talvilepoon ja keväällä taas odottaa uudet kasvun ihmeet.

    • Kun vaan saisi pysymään juurakoiden määrän maltillisena niin silloin pysyisi myös työmäärä aisoissa. Vaan pahoin pelkään, että jokunen uusi on ensi vuonnakin hommattava. Se täydellinen tumma luumu puuttuu edelleen
      Kätevälle kuulostaa nuo kisun ruokapussit juurakoiden säilytyksessä. Aikoinaan kun ei ollut meillä kellaria niin minäkin säilytin juurakot ihan huoneenlämmössä yläkerran aulassa. Jätesäkeissä joiden suut oli puoliksi auki. Kamalan rumiahan ne säkit olivat, en saanut niitä piilotettua yhtä hyvin kuin sinulla verhon takana

  2. Sinulla on aika muhkea kokoelma daalioita. En minäkään ole lähtenyt juurakoita pesemään, ravistellut vain enimmät mullat pois. En ole kyllä erikseen niitä kuivatellutkaan, vaan laittanut ne siltään avonaiseen pahvilaatikkoon kellariin. Kellarin lämpötilasta ja kosteudesta kyllä riippuu paljon, ovatko juurakot vaarassa kuivua vai homehtua talven aikana. Meillä yleensä halla ehtii palelluttaa varret ennen kuin itselle on tullut edes mieleen nostaa juurakoita talviteloille. Tänäkin syksynä minulla oli juurakko maassa varmaan lähemmäs kuukauden ennen kuin sain aikaiseksi nostaa sen pois. Varret kyllä kävin leikkaamassa tapeille jo aiemmin.
    Juurakon kääntäminen ylösalaisin oli hyvä vinkki. Varsistahan se kosteus pääsee helpoiten mädännyttämään juuret, jos niihin on vettä jäänyt. Nyt vain toivotaan hyvää talvehtimista kaikille daaliakaunottarille.

    • Tajusin itsekin vasta postausta kirjoittaessani, että nuo juurakothan olisi voinut vielä asetella nurinpäin tuohon hyllylle niin olisi ainakin kaikki vesi valunut tarkasti pois sieltä varsien sisältä. En kuitenkaan jaksanut enää lähteä niitä kääntelemään, joten ensi vuonna yritän sitten muistaa.
      Ja niinhän se on, että varmasti kaikista tärkein asia juurakoiden säilymiseen on ne säilytyspaikan olosuhteet. Meillä riippuu olosuhteet kellarissa paljon talvesta ja siitäkin kuinka paljon siellä on tavaraa eli kasveja ja multaa joista kosteutta kellariin haihtuu. Joskus olen miettinyt jonkinlaista kosteudenpoistajaakin mutta en sitten kuitenkaan ole hommannut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt