Corydalis — kaunis kuin koru

Viime vuonna puutarhaystäväni Sirpa innostui Corydaliksista eli kiurunkannuksista ja niinhän siinä kävi, että tuo innostus tarttui minuunkin. Emme suunnitelmistamme huolimatta onnistuneet saamaan aikaiseksi yhteistä kimppatilausta mutta kun laitoin joka syksyistä sipulitilaustani Suleville, hupsahteli ostoskoriin myös joitakin kiurunkannuksen mukuloita. Vuosien saatossa olen hankkinut näitä ”kasvikoruja” myös taimivaihdoista ja kylvänyt siemenistäkin. Lisäksi lehtomaisella tontillamme ja lähiluonnossa kasvaa myös luonnonvaraista pystykiurunkannusta, C. solida ja sen kasvustoja olen vaalinut siitä lähtien kun tälle tontille saavuimme.

corydalis-falls-of-nimrodel-mamasgarden
Corydalis solida `Falls of Nimrodel` on ollut niin kaunis, että olen hankkinut sitä kahteen kertaan.

Joidenkin corydalisten kauneuden edessä olen näköjään sortunut pariinkin eri kertaan. Näitä kasveja kuvaillessani huomasin nimittäin, että tuota ensimmäisten kuvien kiurunkannusta on tullut hankittua kahteenkin eri kertaan. No eipä ihme, niin suloisen kaunis tuo Nimrodel joen putousten kaunotar on.

zbraslav-corydalis-mamasgarden

Hieman hennomman punainen on tämä tänä keväänä ensimmäistä kertaa kukkiva C. solida `Zbraslav`.  Tarkkasilmäisimmät muuten voivat nähdä pikkuruisen esikon siementaimen tuossa kuvan oikeassa reunassa. Ilahduttavasti viime kesänä koulimatta jääneet esikoiden siemenkylvöt ovat talvesta selvinneet. Mikäli tuo esikko tuosta jaksaa edelleen kasvaa ja vahvistua, on se erinomainen kasvikumppani aikaisin kukkivalle kiurunkannukselle.

Nämä pienet mukulalliset kiurunkannukset nimittäin häviävät kukinnan jälkeen melko nopeasti ja antavat tilaa seuraaville kukkijoille.

[columns_row width=”half”]
[column]

Corydalis malkensis on kauniin kermanvalkoinen.

[/column]
[column]

Nimetön sinisen sävyinen kiurunkannus.

[/column]
[/columns_row]

Harmillisesti tämän sinisen kiurunkannuksen läheisyydestä oli nimilappunen lennähtänyt taivaan tuuliin, enkä nyt jaksanut alkaa kaivelemaan muistiinpanoja kasvin nimen selvittämiseksi. Mikäli kiurunkannusten laajahko kirjo kiinnostaa sinua syvällisemmin, löytyy täältä Pacific Bulb Society:n sivuilta paljon lisää tietoa.

siementaimia-beth-evans-mamasgarden

Loppuun vielä kuva sekalaisen sävyisistä kiurunkannuksista jotka olen vuosia sitten kylvänyt harrastajalta saamistani  C. solida `Beth Evans`:in siemenistä. Nämä kukkivat nyt parhaillaan ensimmäistä kevättään ja niiden värikirjo tuo iloa keväiseen perjantai-iltaan <3

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Voi kun ovat ihania! Noita Tolkien-nimisiä olen suunnitellut tilaavani, mutta olin siinä luulossa, ettei niitä saa – tai olivat ainakin loppu siinä vaiheessa syksyllä, kun tajusin alkaa asiaa tutkia. Pitäisi varmaan olla aikaisin liikkeellä. Nimrodelin putous on tosiaan mielettömän kaunis.

    • Sinä tulitkin mulle heti mieleen kun selvitin tuo kasvin nimen taustaa. Muistin että keräilet juurikin tuohon elokuva-sarjaan liittyviä kasveja. Hyvä nimi on aina bonusta kauniille kasville

  2. Ihananaisia ovat! Enpä tiennytkään että näistäkin löytyy näin monen näköisiä. Meillä mökillä kasvaa huisin paljon sinertävää kiurunkannusta, Taitaa olla pystykiurunkannus….

    • Kiurunkannuksia on todellakin suuri joukko ja näiden mukulallisten lisäksi vielä juurellisesti lisääntyviä perennamaisia. Minulla kasvaa yhtä juurellista ’Craighton Blue’ joka on Corydalis flexuosan (safiirikiurunkannus) ja C. elatan välinen hybridi.

  3. ’Falls of Nimrodel’ pysäytti minutkin niin kauneudellaan kuin nimelläänkin. Sailan tapaan yritän keräillä Sormusten herran mukaan nimettyjä kasveja. Minulta löytyy tosin vasta sinipiikkiputki ’Blue Hobbit’, mutta jostainhan keräilykin on aloitettava. :) Nuo kiurunkannuksen lehdetkin on niin suloiset. Ihanaa vappua sinulle! :)

    • Todellakin, jostain se on aloitettava ja tuo sininen Hobitti ei ole ollenkaan hassumpi kokoelman ensimmäiseksi. Nyt vain metsästämään seuraavaksi tuota Nimrodelin putousta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt