Betonisen kesän tuotoksia ja kirja-arvonta

Niin se vain elokuukin on nyt ohi ja virallisesti syksy alkanut. Onhan tässäkin ajassa oma viehätyksensä mutta… Pakostakin kellastuvat lehdet vaikuttavat fiiliksiin, vaan taistelen talvea vastaan niin kauan kuin lapio uppoaa maahan. Aloitin eilen varjotarhan laajennuksen ja kellaristakin vielä kattorakenteet uupuu, joten ei tässä onneksi kovinkaan paljon jouda syksyn ja talven tuloa synkistelemään :)

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Synkkyyttä vastaan on mukava taistella myös kaikenlaisia betonitöitä tehden! Syksy on tähän hommaan ihan parasta aika, sillä töitä ei tarvitse niiden kuivuessa sen kummemmin kastella tai suojata paahteelta. Ja vielä tarkenee hyvin pestä välineetkin valun jälkeen :) Niinpä polkaisenkin nyt käyntiin kirja-arvonnan joka on käynnissä viikon ajan. Voittaja arvotaan siis ensi sunnuntaina 10.9 klo 12. Jätähän yhteystietosi  tämän postauksen alle tai Mamman puutarhan facebook-sivuille ja osallistu inspiroivan Betoni on kaunista-kirjan arvontaan!

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Meidän kesämme on ollut kovin betoninen ja olen vääntänyt yhteensä 60 säkkiä muurauslaastia kellarityömaalla :) Betoni on siis tullut kovinkin tutuksi materiaaliksi ja sivutuotteena on jäljelle jääneistä satseista tullut valettua lehtiä jos jonkinlaisia. Väsyneenä päivän muurauksista olen vain rennosti roiskaissut laastit lehtien päälle ja osa tuotoksista on melko rouheita mutta pidän niistä kaikista <3 Nämä lehdet kantavat muistoa tästä kesästä mukanaan ja levittelen ne jossakin vaiheessa ympäri puutarhaa. Nuo ylimmän kuvan pienemmät lehdet muuten valoin köynnöspinaatin lehdille. Isot taas ovat raparperin lehtiä. Valitsin lehden koon sen mukaan minkä verran oli paljussa yli jäänyttä tavaraa ;)

Valoin myös yhden uuden kumimattolaatan lisää. Uusi matto pääsee kellarin oven edustalle ja sen alta löytyy vuosiluku ja lasten käsien kuvat <3


Nämä kaksi vuotta sitten valetut samaiset laatat ovat jo saaneet kauniin sammalkuvioinnin ylensä. Olisin voinut vannoa että valoin näitä viime syksynä mutta Facebook väitti toisin ;) Vinkkinä muuten kaikkeen valamiseen, että rypsiöljyllä olen tuon kynnysmaton ja sen valulaatikon valellut hyvin ennen valua ja hienosti ainakin minulla on toiminut. Lehtien päälle olen laittanut ilman öljyä ja vaikka lehti voi paikoin jäädä vähän kiinnikin niin minua se ei haittaa sillä laatat vain sammaloituvat ja patinoituvat nopeammin kun niissä on vähän kasvimateriaalia jo pinnassa kiinni. Kynnysmaton valulaatikossa minulla on irtopohja ja se on ollut tosi kätevä!

Onneksi on vielä maakellarin katto muuraamatta, joten betonin jämiä tulee vielä jatkossakin syntymään. Nämä kirpputorilta löytyneet lampun kuvut nimittäin ovat vuorossa seuraavana. Vähän minua kyllä harmittaa särkeä kauniit kuvut, olen parantumaton vanhan ja kauniin tavaran hamstraaja :D Onneksi minulle kuitenkin vielä jää laatikollinen kupuja, joissa on kantakin tallella. Niitä olen jo vuosia säilyttänyt haaveissani olevaa kesäkeittiötä varten. Ja mikseivätpä ne sopisi myös kellariinkin, mikäli vain työnjohtaja hyväksyy valoteholtaan hieman vanhanaikaiset lamput?!

Tähän loppuun vielä kuva pelakkahyllystäni, jonka pinnan käsittelin keväällä rautavihtrillillä. Yksi lukijani toivoi kuvaa tämän hetkisestä sävystä ja kuvan mukainen on hyllyjen sävy tällä hetkellä. Mielestäni kovinkaan paljon ei ole väri kesässä muuttunut, sillä ruukkujenkaan alle ei ole jäänyt pelkäämiäni vaaleampia pyörylöitä. Kaunis tuo sävy siltikin mielestäni on ja olen kovin tyytyväinen lopputulokseen. Halutessasi voit lukea tuon keväisen postaukseni hyllyjen käsittelystä täältä.

Vaan nyt kaikki osallistumaan arvontaan ja inspiroitumaan syksyisistä betonitöistä. Jos ei arvonnassa onnista niin netti on täynnä ihania ideoita ja vinkkejä, jotka vain odottavat toteutustaan!

 1. Ihania betonitöitä. Tuo idea lasten kädenjäljista on aivan valloittava <3 Tuo betonikirja näyttää myös oikein mukavalle, joten arvontaan mukaan :)

 2. En ole koskaan tehnyt betonitöitä, mutta mieli tekisi kun valmiina ei saa sellaisia joita on mielessä :) Hyvä opus olisi kyllä tarpeen, joten osallistun.

 3. Kyllä oli ihania. Pitäis itsekin kokeilla. Mukaan arvontaan siis!

 4. Upeita töitä, olisipa hienoa ”sisustaa” omaakin pihaa näin.
  Mukana arvonnassa siis!

 5. Ihana, ihana arvonta ja kumimattolaatat! Mistä olet hankkinut kumimaton? Olisi kiva kokeilla itsekkin tehdä mattolaatta.

  • Tuo matto löytyi ihan jostakin halpa-halli tyyppisestä kaupasta. Silloin tällöin niitä tulee kaupoissa vastaan.

 6. HIenoja nuo kumimaton kanssa tehdyt laatat, tekeepä mieli kokeilla itsekin.
  Mukana arvonnassa, ideoita ja inspiraatiota betonitöihin olisi kyllä mukava saada.

 7. Upeita nuo kumimattolaatat! Pakko tehdä itsekin vastaavia :)
  Ehdottomasti mukana :)

 8. Mukana kiinnostavan kirjan arvonnassa! Toivottelen ihanaa syksyä :)

 9. Olen katsellut kansalaisopiston betonityökursseja, mutta aikataulut eivät ole vielä osuneet oman kalenterin kanssa yksiin. Eli mielelläni oppisin tätä tekniikkaa :D Jos oppisin tekemään, ispiroiduin laatoistasi. Upeita! Sellaisille löytyisi minunkin puutarhastani käyttöä.

 10. Betonitöiden tekeminen on mukavaa, ainakin kivassa seurassa:)
  Arvonnassa mukana.

 11. Ihana olisi saada tuo kirja ja tehdä taas betonitöitä pitkästä aikaa! Hyvä, että vielä syksylläkin voi tehdä kaikenlaista. Voisi pitää vaikka pienen työpajan puutarhaseuralaisten kanssa.

 12. Ihania betonitöitä! :) Olisi kiva saada kirja avuksi, kun en ole tehnyt niitä ikinä aiemmin :)

 13. Betonitöitä olen ihastellut, mutta en ole rohkaistunut aloittamaan. Rakastan betonia materiaalina sen rouheuden ja kauneuden takia. Tosi hienoja nuo kumimattolaatat, tuollaiset voisi itsellekin tehdä.

  • Piti vielä kysymäni, että kuinka nuo ohuemmat laatat (lehdistä tehdyt) kestävät pakkasta?

   • Minulla on ollut kaksi raparperilaattaa jo ainakin kymmenisen vuotta ulkona kesät talvet ja hyvin ovat kestäneet. En tiedä sitten noista pienemmistä köynnöspinaatin lehdille tehdyistä laatoista miten kestävän kun ovat ohuempia. Ne on lisäksi tehty muurauslaastilla joka on rakenteeltaan sileämpää, eikä sisällä isompia kiviä kuten tavallinen betoni (S100). Nähtäväksi siis jää niiden kestävyys. Kumimattolaattoja olen muuten raudoittanut ja lehtiinkin voi käyttää esim. kanaverkkoa tukemaan rakennetta. Itse en ole lehtiä raudoitellut kun ne ovat olleet vain koristeena, eikä niiden päältä kävellä.

    • Kiitos vastauksesta :) Ehkä jonkinlainen raudoittaminen olisi järkevää, enpä tullut sitä ajatelleeksikaan.

 14. Kivoja ja kauniita. Olisipa kiva päästä näpräämään noita. ❤

 15. Mukana arvonnassa. Mielenkiintoiselta näyttää.Joskus on käynyt mielessä, että olisi kiva tehdä puutarhaan jotain sementistä. ☺

 16. Tämän kirjan hankinta on ollut mielessä jo jonkin aikaa :) Nuo laatat ovat kyllä ihania. Pitää kokeilla itsekin:)

 17. Oooh, ikinä en oo tehny betonijuttuja mut haaveillut olen ! Ois ehkä jo aika aloittaa !

 18. Mukaan kirjan arvontaan! Hienoja betonitöitä sinulla kyllä. Inspiroi kovasti itteäkin noin hienojen luomusten ihastelu. :)

 19. Tänä kesänä tein ensimmäisen betonityöni, mutta kaipaisin lisävinkkejä ja ohjeita, joten tuo kirja tulisi tarpeeseen.

 20. Tykkään betonitöistä. Kirja olisi ihana saada.

 21. Ihania betonitöitä! Mukana arvonnassa. Hauskaa loppuviikkoa sinulle!

  • Silloin tällöin tulee vastaan taloustavaroita myyvissä liikkeissä. Itsekin metsästän koko ajan vähän erilaisilla kuvioilla olevia mattoja.

 22. Mukana ihanassa arvonnassa :) Tuo kirja olisi huippuhyödyllinen!

 23. Hei, kiitos rautavihtrillin sävykuvasta :) Kauniilta tuo sävy näyttää nytkin. Ovatko nuo sinun hyllysi altistuneet vesisateille, vai ovatko olleet suojassa katoksen alla? Ilmeisesti harmaantumiseen tarvitaan aurinkoa ja sadetta/kosteutta.

  Pieni pärekaton osuus omalla terassilla sateen suojissa vaatii toistuvaa kosteuttamista sumutepullolla, jotta on alkanut edes hieman harmaantua, yhden talven ajan pysyi aivan kuivakkaan keltaisena kun taas taivasalla ollut pärekatto harmaantui yhden talven aikana.

  Edelleen on oma projekti mietinnässä tuon rautavihtrillin osalta, aurinkoa ei ole juurikaan omalla kotiseudulla näkynyt kuukauteen, sadetta kylläkin.

  Mukavaa syksyn jatkoa!

  • Katoksessa nuo ovat olleet kaikki vaikka yksi pitikin alunperin viedä kasvihuoneen edustalle. Valoa ainakin tuo vihtrilli käsittely vaatii mutta kosteudesta en osaa sanoa. Ilman mitään käsittelyjähän lauta harmaantuu aikanaan mutta tuo vihtrilli nopeuttaa sitä huomattavasti. Tykkään kyllä itsekin noista hyllyistä ja nautin siitä, ettei hilseillyttä maalipintaa tarvitse alkaa joka kesä korjailemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt