Aurinkoinen päivä lammikon rannalla

Selkä ja lihakset kiristävät mutta mieli on onnellinen <3 Rankka ensimmäinen kunnon työpäivä puutarhassa takana, toivottavasti kroppa antaa jatkaa töitä vielä huomennakin :) Sillä työtä tuon projektin parissa vielä riittää ja riittää. En kuitenkaan halua valittaa työn määrää, sillä yritän nykyään nauttia erityisesti myös matkan teosta, enkä ainoastaan vain päämäärän saavuttamisesta. Mikä onkaan ihanempaa kuin puuhailla kauniiden kivien parissa, varsinkin kun setä musta huolehti pienimmäisen viihdyttämisestä. Tämä päivä tuntui erityiselle lahjalle <3

[columns_row width=”half”]
[column]liuskekiven-perustukset-mamasgarden[/column]
[column]kivien-latominen-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Vaikka kivituhkakasa olikin vielä pakkasyön jäljiltä pinnastaan jäätynyt, sain kaavittua kasasta irti sen verran, että pääsin alkuun. Koska en tavoittele viimeisen päälle sliipattua kiveystä sai pohjatöiksi riittää hyvän paksuinen kerros kivituhkaa. Tuhkan ja kivet asensin suoraan allaskumin liepeen päälle joten maanrakennuskangastakaan en tarvinnut, sillä kumi pitää varmasti maa-ainekset erillään. Olin jo alunperin kaivanut kiville hieman nurmikon pintaa matalamman tason, joten sain kivet asennettua mukavasti samaan tasoon lammikkoa ympäröivän nurmikon kanssa. Nyt pitäisi olla helppo leikata nurmi, sillä toinen pyörä voi kulkea laatoituksen päällä!

nokkakärryt-mamasgarden

Jo viime kesänä hommaamani nokkakärryt olivat hommassa jälleen suurena apuna. Niiden avulla isotkin kivet siirtyivät helposti kohteeseen. Kaikista haastavinta hommassa olikin onnistuminen kivipalapelissä, eli löytää sopivat kivet toistensa viereen. Kivipalapeli on kuitenkin minulle erityisen mieluista puuhaa ja siinä kiviä pyöritellessä mieli rentoutuu ja tyhjenee kaikesta turhasta.

pientä-liuskekivikatetta-mamasgarden
Ylläripussien sisältä löytyi kaunista Oriveden ruskeasta tehtyä kivikatetta.

Nämä käyttämäni liuskekivet ovat muuten Oriveden ruskeaa. Olin jo kauan aikaa sitten päättänyt valita tuon eläväisen rusehtavapintaisen kiven, sillä minusta se sopi parhaiten tarpeisiini. Tavoittelen mahdollisimman luonnollista lopputulosta, joka sopisi kauniisti ympäröivään luontoon ja käyttämäni kuorikatteen sävyihin. Pienen kilpailutuksen jälkeen päädyin tilaamaan kivet suoraan Oriveden louhimolta, Oristonelta. Tuntui mukavalta saada tilata kivet suoraan niiden alkuperäiseltä louhijalta, ilman ylimääräisiä välikäsiä. Kivien toimitus tapahtui lisäksi erityisen nopeasti, sillä ne olivat pihassa jo seuraavana päivänä tilauksesta. Odotin lähetystä innoissani, sillä myyjä lupautui laittamaan mukaan yllätyskiviä :) Mukana olikin kaksi säkkiä samasta kivestä murskattua kivikatetta! Olin alunperin suunnitellut laittavani rannat Kekkilän rantakivellä mutta nyt en olekaan asiasta enää yhtään niin varma. Tuo yllärikate on niin kaunista ja sopii täydellisesti liuskeen rinnalle, joten jollakin tavalla aion hyödyntää sen lammikon yhteyteen.

kukkapenkki-lammikon-rannalle-mamasgarden

Ja kuten kaikki projektini, niin myös tämä paisuu ja rönsyilee ;) Kesken kivien latomisen kävi setä musta jälleen jakamassa viisaita neuvojaan. Talven jäljiltä lammikko on lähes ääriään myöten täynnä joten nyt viimein pystyi näkemään sen, miten vesi jakautui lammikon eri osiin. Ja niinhän siinä oli päässyt käymään, jotta poistoputki killui korkealla kuivilla ja lammikon toisesta päästä vesi oli lähes nurmikon reunan tasolla. Setä musta ehdotti tuon matalimman reunan korottamista. Hetken pohdin uuden poistoputken kaivamista mutta lopulta asiaa mietiskellessäni päädyin kuitenkin korottamaan reunaa. Ja siitä se ajatus sitten lähti… Täytyyhän lammikon ympärille saada kunnon istutusalue :) Niinpä stoppasin kivien asentamisen ja ryhdyin perustamaan kukkapenkkiä. Kärryllinen hevonherkkua ja lammikosta ja sen ympäriltä haravoituja lehtiä. Huomenna kaivan penkkiin vielä ainakin yhden kärryllisen kompostimultaa. Lammikon puoleista muuria on korotettava mutta onneksi tavallisia maakiviä on vielä iso kasa jäljellä. Harkinnassa on jatkaa liuskekiviä tuon alueen etureunaan, sillä ajatus helposta nurmikon leikkuusta tuntuu niin houkuttelevalta.

lammikko-mamasgarden
Kivireunuksen saumaaminen kivituhkalla on vielä tekemättä.

Kunhan jäät pian sulavat, on edessä lammikon tekniikan asentaminen. Aion kaivaa likakaivoiltamme sähkökaapelin tuonne kuusen helmoihin asti ja asennuttaa sähkömiehellä sinne ainakin neljän pistokkeen sähkötolpan. Viime kesäinen jatkojohdon kanssa pelaaminen saa luvan loppua, enkä jaksa odottaa sähköjen saamista, vielä unelmissa olevan autokatoksen kautta. Paljon on siis Mammalla hommia lammikon parissa tiedossa. Uskon kuitenkin vakaasti, että kyllä sekin päivä vielä koittaa kun voin skoolata kuoharia tuossa rannalla ja kuunnella veden suloista solinaa <3

  1. Vau. Tuosta tulee upea. Liueskekivet reunustalla kruunaavat kokonaisuuden.

  2. Iso työmaa, hyvä onkin osata nauttia myös tekemisestä. Hyvältä näyttää ja kuulostaa eteneminen.

    • Kiitos! Syvin kohta on 1,5-2 metriä. Sitten reunahyllyjen avulla saatu eri syvyyksiä istutuskoreille. Edessä toivottavasti vielä matala rantakivikko, kunhan vaan veden pinta vielä vähän nousee.

  3. Tosta lammikosta tulee niin hieno vielä! Mielenkiinnolla seuraan! Tykkään noista yksinkertaisista penkeistä, mitä sinullakin on. Minulla on vastaavia sekä mökki- että kotipihassa.

    • Kiitos! Voi miten odotankaan että lammikon ympäryksen kasvillisuus alkaa kasvaa ja saisin vielä tekniikankin pelittämään. Sitten vasta olisi kalojen vuoro

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt