Askartelua luonnonmateriaaleista — suolainen huurre

Syksyn vastoinkäymiset ovat vieneet talouden tiukoille, niinpä nyt ovat saaneet jäädä kaikenlaiset uudet koristukset kaupan hyllyille. Jokin aika sitten huovuttelin vihreitä villapalloja mutta nyt päätin kokeilla suolaisen huurteen valmistamista. Nämä koristeet tulivat kyllä vielä villapallojakin halvemmaksi, sillä muuta en tarvinnut kuin vettä, vehnäjauhoja ja suolaa. No tietysti myös itse huurrettava materiaali. Itse käytin kasvihuoneesta löytämiäni käpyjä ja lehtikuusen oksia. Ajattelin huurruttaa myös muutaman kastanjan mutta ihan joka ikinen kastanja oli erityisen ahkeran hiiren toimesta kiikutettu jonnekin parempaan talteen. On siellä hiiriperheellä nyt apetta joulupöydässä! Vielä viimeksi kun kävin kasvihuoneessa olivat kaikki kastanjat paikoillaan mutta nyt melkoisen kookas kori oli tosiaan ihan tyhjä, vain joitakin piikikkäitä kastanjan kuoria oli jäänyt korin pohjalle. No mutta se siitä, onneksi kävyt ja lehtikuusen oksat olivat sentään tallella.

Suolaisen huurteen resepti

Jo sisällä keittiössä laitoin valmiiksi kolmeen lasiastiaan kaksi lusikallista vehnäjauhoa ja saman verran vettä. Ja kolmanteen ihan tavallista ruokasuolaa. Tarpeet tarjottimella suunnistin sitten kasvihuoneelle jatkamaan.

Huurteiset lehtikuusen kävyt kuivuneita pallohortensian kukintoja vasten kuvattuna.

Sekoitin jauhot ja veden keskenään notkeaksi vehnävelliksi. Minulla oli varuilta mukana myös vähän vettä pulossa mutta ei sitä tarvinnut lisätä, vaan ihan sopivan oloista ”vehnäliimaa” tuli tuolla puolet ja puolet ohjeella. Sitten vain töpsöttelin liimaa kävyn päälle ja ripottelin suolan. Siis aivan todella helppoa! Lopputulos oli vähän erilainen jos käpyä dippasi vellissä ja sen jälkeen suola-astiassa. Itse pidin eniten lopputuloksesta, joka syntyi puutikulla töpöttämällä ja suolaa käsin sirottelemalla. Dippaamalla huurteesta tuli vähän turhan tuhti omaan makuuni, kun taas sirottelemalla lopputuloksena oli hieman herkemmän oloinen huurre. Herkkä huurre sopi erityisen hyvin kesähortensia ’Bougie’:n kuivuneille kukinnoille ja kuusen kävyille. Lehtikuusen kävyillä taas dippaus toi mielestäni kauniimman lopputuloksen. Vaan kokeilemalla syntyy paras lopputulos tässä hommassa, eikä epäonnistuminen paljoakaan harmittanut kun materiaalit olivat lähestulkoon ilmaisia. Ja mikäli joku käpynen nyt olisikin jäänyt kovasti harmittamaan, niin mikseipä sen olisi voinut käydä vaikka sisällä pesemässä ja huurruttaa sitten uudestaan.

Tämän postauksen myötä taidankin nyt jättäytyä pienelle joulutauolle ja keskittyä läheisiini ja yhdessäoloon. Tänään onkin vielä tiedossa perinteinen Paraisten piparkakkujen leivonta, joten silloin viimeistään päästään varmasti kiinni joulutunnelmaan.

Ihanaa joulun aikaa kaikille ja onnea uuteen, ihan pian alkavaan kasvukauteen🌱

 1. No onpa kiva ja helppo askarteluohje, kiitos.
  Mukavaa ja rentouttavaa joulun aikaa!

 2. Tulipas kivan näköisiä! Tuota voisi vaikka kokeilla itsekin. Oikein tunnelmallista ja rentouttavaa joulun aikaa ja onnea uudelle vuodelle!

  • Muuttuivat vielä jonkin verran kun toin kosteasta kasvihuoneesta sisälle kuivumaan. Ulkona nämä eivät kyllä kestä, vaikka olisivat katoksessakin.

 3. Tuolla tavalla on kuusia ”suolattu” jouluksi, kaunista ja kimaltavaa.

  • Olisi kiva löytää lisääkin näitä menneiden aikojen vaihtoehtoja koristeluun. Himmelien valmistaminen on ollut pitkään haaveena ja oljestahan on tehty paljon muutakin. Oi meillä oli lapsena sellainen todella suuri olkipukki Äiti osti sen kylällä asuvalta naiselta joka teki niitä myyntiin.

 4. Kävyistä tuli kivan näköisiä.
  Kiitos kivasta vinkistä! Tallensin sen myöhempää käyttöä varten.

  Toivottavasti kevät on sinulle ja perheellesi syksyä helpompi. Huomenna on talvipäivänseisaus, joten matka kohti valoa ja kevättä on taas alkamassa.
  Oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2023 sinulle ja perheellesi!

  • Voi samaa toivon itsekin Joudun pieneen leikkaukseen jossain vaiheessa kevättä mutta kunpa edes muiden perheenjäsenten kevät olisi iloisempi❤️
   Niin ihanaa olla jo talvipäivänseisauksessa! Tämä on tärkeä merkkipaalu vuoden kierrossa.
   Rauhallista joulua ja terveyttä tulevalle vuodelle sinnekin❤️

  • Kiitos samoin Aatto tässä jo kääntyy kohti loppuaan mutta onneksi on vielä pari pyhäpäivää jäljellä❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt