Askartele sammaleinen mehikuusi puutarhaan

Joka vuosi suunnilleen tähän samaan aikaan minut valtaa pieni askartelija. Pitkään yksi lempimateriaaleistani on ollut sammal, jota tuon syyslomalla Keski-Suomesta, isäni metsästä. Tänä syksynä halusin tehdä sammaleesta jotakin ihan uutta ja kun innostuin samalla hurjasti mehikasveista niin tottakai oli toteutettava ihan oma mehikuusi! Etsin kovasti inspiraatiota Pinterestistä ja tallensin ideoita Mamman puutarhan kansioon tänne.

Tein tilauksen Englantiin asti erilaisista mehikasveista joita ajattelin aluksi käyttää kuusessani. Lopulta päädyin kuitenkin istuttamaan englantilaiset suoraan ruukkuihin ja käytinkin kuuseen talvenkestäviä mehikasveja suoraan puutarhasta. Joku kerta kunhan englantilaiset ovat toivottavasti kasvaneet ja varttuneet niin toteutan vielä tuon kuusen sisäkuusena ja kasvatan siinä pistokkaita mehipuistani. Kuusen kastelun sisätiloissa ajattelin toteuttaa lisäämällä vettä lautaselle jolla se seisoo. Siitä vesi toivottavasti imeytyisi kuusen sisällä olevaan kasvualustaan, vieden kosteutta myös kuusen ylä-osaan. Tuo täytyy kyllä vielä tosiaan testata ihan käytännössä.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Mehikuusen rakentaminen

 • Leikkaa jänisverkosta jokseenkin kolmion muotoinen pala ja muotoile se suppilomaiseksi.
 • Kiinnitä verkko paikoilleen pyöräyttelemällä verkon reunoja toistensa kanssa ympäri.
 • Vuoraa suppilon sisäosa kunnon kerroksella sanomalehteä.
 • Täytä suppilo seoksella missä on n. puolet puutarhamultaa puolet hiekkaa ja karkeampaa soraa.
 • Asettele sanomalehteä myös pohjan peitoksi ja painele verkosta kuuselle pohja.
Pienempien mehitähtien erotteleminen emoistaan.

Kun pohja on valmiina niin seuraavaksi vuorataan kuusi ympäriinsä sammaleella. Kiinnitän aina sammaleen palaset ompelulangalla kierittämällä ympäri ja ympäri. Pian pitäisikin löytää uusi rulla saman sävyistä vihreää saumurin lankaa.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Mehitähtien istuttaminen

Viimeisenä vaiheena olikin sitten enää mehitähtien istuttaminen paikoilleen. Hirmu kätevä apuväline oli syömäpuikko jolla tein reikiä kuuseen ja töpsöttelin mehien juuret kuusen sisälle. Kunhan kasvit toivottavasti juurtuvat kasvualustaansa niin ne saattavat aikaa myöten jopa lisääntyä ja täyttää koko kuusen erikokoisilla tähdillä! Tästä ainakin haaveilen. Istuttaminen olisi tietysti ollut hyvä tehdä jo paljon aikaisemmin, jotta kasvit olisivat ehtineet juurtua ennen talvea. Suunnittelen kuitenkin pitäväni tätä nyt kasvihuoneessa ja jos ihan kamalan kylmäksi kelit muuttuvat niin siirrän sen sitten kellariin talvehtimaan pahimman ajan ylitse.

Syömäpuikko oli kätevä apuväline mehikasvien istuttamisessa.

Tällaiset maa-aineksella täytetyt sammalaskartelut tulevat todennäköisesti selviämään myös ulkona puutarhassa pidempään kauniina vaikka ei kuusen pintaan mitään muuta sammaleen lisäksi istuttaisikaan. Aion jatkossa testata tätä samaa käytäntöä myös sammalpalloissa ja kransseissa ja laittankin niiden sisälle mytistetyn sanomalehden sijaan ihan vain multaa. Uskoisin sammaleen säilyvän pidempään hyvänä ja jopa lisääntyvän ”multapallon” pinnalla, ainakin mikäli valo-olosuhteet ovat suotuisat.

Joko sinua on puraissut askartelukärpänen? Millaisia käsitöitä tai askarteluja olet tänä syksynä tehnyt?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

P.S. Mikäli haluat lukea lisää pehmoisia sammaljuttuja niin tässä muutama linkki:

Sammalkranssin valmistaminen…

Sammalet puutarhassa

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha — kostea sammalpuutarha

 1. Sammal/mehikasvipalloja oon kuvis nähäny, mutten kuusta oo tainnu nähärä. Hianoja koristuksia nua mehikasvit. Varmasti johonaki varijopaikas pysyy pihallaki hyvänä. Hm….mutta mehikasvithan tykkäävät auringosta.
  Ei oo valitettavasti askartelukärpääne purru. Ehkä joku päivä.

  • Juu on tuo ainakin osittain aurinkoiseen paikkaan laitettava. Jospa mehit viihtyisivät, niin sitten lopulta peittäisivät todennäköisesti ruskettuvan sammaleen.

 2. Tuohan on hauska idea! Minua ei ole tänä vuonna oikein puraissut askartelukärpänen. Liikaa kaikkea muuta kiirettä ja liian vähän materiaalia kun ei ole päässyt käymään vanhempien metsään keräämään. No, ehkä ensi vuonna sitten. Mukavaa viikonloppua!

  • Itselleni tämä korona aika on tuonut ihanan paljon lisää rauhallisia hetkiä kun mm. perheen kodin ulkopuoliset harrastukset ovat tauolla. Toivottavasti sinullakin kiireet jossain vaiheessa helpottavat ja pääset rauhoittumaan. Tiedä vaikka parhaillaan ulkona riehuva myrsky toisi sinulle huomiseksi materiaaleja askarteluun

 3. No tämähän on kiva idea pitää muistaa. Minulla on mehitähtiä puutarhan puolella ja niitä voisi käyttää kokeiluun. Kyllä minä olen pari kranssia tehnyt mutta en vielä muuta. Jotain on kyllä suunnitelmissa.

  • Suunnittelu on jo sinällään niin kivaa ja antoisaa
   Minullakin olisi vielä ainakin yksi kranssi tulossa ja toinen tuollainen kuusen kehikkokin olisi jo väännetty valmiiksi odottamaan. Jos keksisi niihin vielä jotain kivaa?!

  • Kiitos<3 Siitä tuli tuollainen suomalainen versio succulent christmas tree:stä :) Minulla olisi ollut tuota varten varattuna vielä sellaisia pieniä ruosteisia kulkusiakin mutta ne on vielä laittamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt