Allashuoneen lämmöstä ulos pakkaseen

Palataan vielä kerran Kaisaniemen kasvitieteellisen tunnelmiin. Ulkona paukkuu nyt kova pakkanen, eikä Saimin kanssa uskalleta vielä aamusta ulkoilemaankaan joten ihan lämmittävää oli palata näihin kasvitieteellisen kuviin ja tunnelmiin. Ja jottei totuus vallan pääsisi unohtumaan niin postauksen lopussa on myös joitakin kuvia Kaisaniemen puutarhasta, kasvihuoneiden ulkopuolelta. Kylmää vuodenaikaa siis eletään.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Jättilumpeiden uinuessa talviuntaan pienemmät lumpeet kukkivat. Myös upeat kannukasvit ilahduttavat joka kerta. Aurinkoinen ilma sai kannut vallan hehkumaan ja niitä ihaillessa vierähti tovi jos toinenkin. Altaalle oli tullut muutama maalarikin työstämään töitään. Vallan ihastuttava paikka harrastaa. Lämmintä, valoa ja kaunista maalattavaa vaikka kuinka paljon.

Tämä kaunis saniainen kasvoi Etelä-Afrikkahuoneessa.

Kaisaniemen kasvitieteellisen saniaisia ihastelen joka kerta, vaikkakin tällä kertaa tulin kuvanneeksi vain muutamia. Olen viime aikoina  suuresti innostunut saniaisista huonekasveina, sillä vihdoinkin olen ymmärtänyt mitä ne haluavat ja löytänyt tavan hoitaa niitä. Erityisesti ilahduttaa niiden kasvaminen, vaikka luulisi tällä hetkellä kaikkien viherkasvien elävän lepoaikaa. Ehkä se on kasvivaloni ansiota mutta kolmessa kasvissa on parhaillaankin kasvamassa uusia lehtiä vaikka kuinka monta!

Kasvihuoneiden ulkopuolella

Vielä ennen lähtöä oli ihan pakko kipaista hieman myös kasvihuoneiden ulkopuolella, kasvitieteellisen ulkoalueella. Ulkoa katsottuna kasvihuoneet näyttivät niin lämpimiltä ja kauniin vihreiltä.

[columns_row width=”half”]
[column]

Lummehuone ulkoa kuvattuna.

[/column]
[column]

Lämpimän kasvihuoneen kivijalan vieressä selviää erikoisemmatkin kasvit.

[/column]
[/columns_row]

Tätä heinäistutusta olen ihastellut ennenkin. Silloin olen ollut liikenteessä noin kuukautta aikaisemmin joten aivan erilainen oli alueen ilme edellisen visiitin aikana. Vaan aina löytyy kaunista vaikka talvi olisi jo kovastikin kiristänyt otettaan. Heinien pehmeys, äänet ja liikkeet tuulessa…

Myös korsikanjouluruusun suuri kasvusto oli upea! Nuppujakin siellä täällä jo odottamassa kevättä ja lämpöä. Toivottavasti selviävät vain näistä lumettomista pakkaskeleistä kevääseen asti. Sitä samaa toivon myös oman puutarhan kasveille, sillä ensimmäistä kertaa en ole laittanut arimmillekaan talvensuojaturvetta. Myös jo tavaksi tulleet lehtipeitot jäivät nyt magnolialla ja neidonhiuspuulle pukematta. Tällä hetkellä heillä on yllään vain pelkät verkot.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Vaan onhan sillä pakkasella hyvätkin puolensa. Maa routaantuu kerrankin kunnolla jolloin myyrät toivottavasti joutuvat hakeutumaan syvemmälle maan alle. Myös etanoille pakkaset paljaaseen maahan ovat varmasti tuhoisat. Pakko yrittää aina löytää asioista niiden positiivisia puolia!

Tumma lehtikaali näytti upealle.

Vaan nyt ajattelin kaivella pakastimesta kesän herkkuja ja loihtia niistä perheelle maittavan lounaan. Eilisen leipomapäivän herkkuja jälkkäriksi joten kyllä meidän kelpaa.

Rauhallista itsenäisyyspäivän aattoa kaikille lukijoilleni!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Hyvää itsenäisyyspäivän aattoa sinnekin! Kauniina päivänä oletkin onnistunut Kaisaniemessä käymään.
  Heinäistutus on tosiaan upea. Katsoin, että siinä taitaa olla elefanttiheinää. Harmikseni minulla sen talvehtiminen ei oikein onnistu, vaikka kokeilen suojauksia ja erilaisia paikkoja. Täytyy vain jatkaa kokeiluja, niin upea se on noine kukintoineen.

  • Mä olen vielä aivan noviisi noiden heinien kanssa. Aina muutama uusi kesässään on kuitenkin tullut hankittua joten hiljalleen kokemus karttuu. Nyt meinasin keväällä kokeilla kylvää arabiansulkahirssiä kun se teki muutaman kukinnon viime kesänä. Juurakko on kellarissa, toivottavasti sekin säilyy elossa jos ei siemenet vaikka idäkään.
   Kokeilut siis jatkukoon sehän se on tämän harrastuksen suola

 2. Heinäistutusalue näyttää pehmoiselta ja kutsuvalta. Ihastuttava kokonaisuus.
  Kaisaniemessä riittää katsomista useammallekin kerralle. Tällaisena pakkaspäivänä kuvienkin katseleminen lämmittää niin mieltä kuin ihoa.
  Tummaa lehtikaalia olen kasvattanut kerran aiemmin. On se niin hienon näköistä, että jo ulkoasun vuoksi voisin laittaa ensi kesän listalle.

  • Minullakin on ollut lehtikaaleissa nyt jokusen vuoden paussi mutta tosiaan ihan koristeeksi voisi kyllä kylvää tuota tummaa. Tosin täällä se olisi mennyt jo kauriiden nassuihin aikoja sitten. Tänään juuri huomasin kuinka oli jo kaikki varjohiipatkin käyty parturoimassa. No, toisaalta putsaavat penkin tässä talven aikana puolestani

 3. Tropiikin lämpö ja vehreys tuntuvat melkein iholla, kun näitä kuvia katsoo. Mutta jos rehellisiä ollaan, niin minusta noissa viimeisissä kuvissa ei näytä edes olevan kylmää :D Toki uskon, että on pakkasta, mutta tuo lumettomuus tekee kuvissa hämäävän vaikutelman paljon lämpimämmästä säästä. Täällä kun on jo silmät ja tuntoaisti kalibroitu reilun 30cm:n lumikerrokseen ja hyytäviin pakkasiin. Eilen aamulla oli peräti -26,8 astetta. Onneksi ei ole enää niin hirmuisia lukemia, vaan normaalia pakkassäätä. Toivon kylläkin, että myös täällä olisi maa ehtinyt routaantua sen verran ennen lumien tuloa, että etanoilla ja muilla tuholaisilla ei olisi ihan niin helpot oltavat talven yli. Toivottavasti puutarhasi magnolia, neidonhiuspuu ja muut arkajalka eivät säikähdä pakkasta.
  Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!

  • Hui mitä pakkaslukemia siellä ollut❄️ Kyllä lumi on tarpeen noin kovilla lukemilla. Tänne on nyt vasta tulossa kunnolla lunta kun loppuviikosta lauhtuu. Sitten päästään lumikolan varteen lykkimään täälläkin. Täytyy sitten kasailla lunta aremmille jos vaikka jossain vaiheessa taas pakkaset kiristyvät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt