Sini K. Kasvihormoni-blogista haastoi taannoin Mamman kertomaan menneestä vuodesta 12 kuvalla. No niinhän siinä taas kävi kuten niin monesti ennenkin tällaisissa haasteissa, eli en millään pystynyt valitsemaan vain 12 kuvaa :) Tässäpä siis haaste toteutettuna 16 kuvalla!

Syntymäpäiväkakku ja kakkutikkarit.
Syntymäpäiväkakku ja kakkutikkarit.

Tammikuussa juhlittiin pienimmäisen 5 v. syntymäpäiviä. Juhliin valmistauduttiin huolella ja varsinkin kakkuun panostin tällä kertaa ihan kympillä. Olen tässä vuosien myötä löytänyt itsestäni pienoisen kakkutehtailijan ja eilen teinkin pienen tilauksen Kakkusankareille :) Ihania muotteja ja härpäkkeitä joilla koristella sokerimassaa. Nähtäväksi jääkin, millaisen kakun saankaan tätä vuonna aikaiseksi…

Kylvöt hyvällä alulla jo helmikuussa.
Kylvöt hyvällä alulla jo helmikuussa.

Helmikuussa minulla on näköjään olleen kylvökset jo noin hyvällä alulla!? Latva-artisokat ja pelargonit itäneet. Pelakoiden pistokkaita varten sekoitin kylvömultaan perliittiä ja lähes kaikki pistokkaat taisivat lähteä juurtumaan. Osan niistä jouduin kyllä harmikseni heittämään syksyllä kompostiin, vaikka yritin lahjoitella niitä facen Pelargoni-pelakuu-pielikukka-ryhmässäkin. Tänä vuonna laitan kyllä pistokasmateriaalin suoraan kompostiin, napsin sitten vain pistokkaita halukkaille suoraan emokasveista.

Maaliskuussa tehtailtiin pönttöjä.
Maaliskuussa tehtailtiin pönttöjä.

 

Lumikelloylläri <3
Lumikelloylläri <3

Maaliskuussa osallistuttiin miljoona linnunpönttöä- talkoisiin. Puutarhassamme oli ennestään vain yksi pönttö ja nyt saatiinkin sitten aikaiseksi oikein kunnon asuma-alue :) Edellisenä talvena olin aloittanut lintujen ruokinnankin, joten olin tosi innoissani tulevista uusista asukkaista. Aika salaa lintuset lopulta onnistuivat jälkikasvunsa kasvattamaan tai sitten ei vain tarhuri ehtinyt oikein lintujen touhuja tarkkailemaankaan, sillä toukokuu oli tapansa mukaisesti täynnä tohinaa <3

Maaliskuu tarjoili myös erään jättiyllärin! Lumikellot olivat saaneet pienen varaslähdön kausivalojen pistokkeen suojana olleen keksirasian alla! Kun kurkistin rasian alle, olin lentää pyrstölleni kun alta paljastui suloinen tupas lumikelloja <3 Tuon päivän leijailin pilvissä ja skoolasin keväälle yhdessä kukkien kanssa. Istuin lämpöisellä peppualustalla hämärtyvässä puutarhassa ja vain katselin kauniita kukkasia. Tuo muisto on jäänyt mieleeni lähtemättömästi!

Tammelan ensimmäiset virvaliljat kukkivat huhtikuussa.
Tammelan ensimmäiset virvaliljat kukkivat huhtikuussa.

Huhtikuu toi tullessaan lisää ihania sipulikukkia <3 Olen varmaan kaikista eniten sydämeltäni sipulikukkatarhuri, sillä niin kovin niistä hurmaannun!

Pikarien huumaa toukokuussa.
Pikarien huumaa toukokuussa.

 

Ja taas juhlittiin syntymäpäiviä.
Ja taas juhlittiin syntymäpäiviä.

Toukokuussa jännitettiin pikarililjojen kukintaa. Kuvaaja oli tulossa pikareita kuvaamaan, joten kukinnan onnistuminen jännitti ja ajankohdan osumista oikeaan hierottiin kymmenillä sähköpostiviesteillä. Ensin vaikutti, että kukinta jäisi melko vaisuksi, mutta vähitellen kasvu räjähti käyntiin ja lopulta erilaisia pikareita kukki puutarhassa melkoinen määrä.

Ja taas oli vuorossa synttärijuhlintaa. Nyt isompien pippalot, eli yhteiset kamusynttärit. Juhlat järjestettiin ennen pikarikuvausta ja olin ihan hermona miten kasvit säilyisivät juhlijoiden pihaleikkien tuiskeessa. Hyvin kaikki kuitenkin lopulta meni, yhtään kasvia ei taittunut :)

Westersin puutarhapäivät 2016.
Westersin puutarhapäivät 2016.

Kesäkuun kohokohta oli Westersin keittiöpuutarhan puutarhapäivä. Sain kuunnella jo toistamiseen mitä mielenkiintoisempi luentoja ja tehdä ostoksia erikoiskasveja kasvattavilta taimistoilta. Täältä voit lukea postaukseni tuosta päivästä.

Heinäkuussa Ilolan arboretumissa.
Heinäkuussa Ilolan arboretumissa.

Heinäkuun kohokohta oli vierailu Ilolan arboretumissa. Tuosta reissusta voit halutessasi lukea täältä.

Elokuussa Mustilan taimipäivillä.
Elokuussa Mustilan taimipäivillä. Kuvassa kesähortensia `Bougie`(Hydrangea bretschneideri).

Elokuussa pääsin ensimmäistä kertaa osallistumaan Mustilan arboretumin taimipäiville! Mikä huikea kokemus, jonka tahdon ehdottomasti kokea tänäkin vuonna. Lähdin matkaan yksin lasten kanssa ja olin ladannut auton täyteen herkkuja ja pelejä, jotta lapset viihtyisivät. Päivä sujui mukavissa merkeissä. Ohjattujen kierrosten ja ostostelun lisäksi, jaksoimme vielä päivän päätteeksi tehdä ihan omankin kierroksen arboretumin siimekseen <3 Juttu päivästämme löytyy täältä.

Lammikon rakentamista syyskuussa.
Lammikon rakentamista syyskuussa.

Syyskuussa rakas projektini otti aimo harppauksen. Maanrakentajamme ehti jatkamaan edellisenä syksynä alkanutta projektia, samalla kun lopetteli pihan muita kaivuutöitä. Olin aivan fiiliksissä, unelma oli jälleen lähempänä toteutumistaan <3

Lokakuussa jatkettiin lammikkoprojektia.
Lokakuussa jatkettiin lammikkoprojektia.

Lokakuussa kaivettiin ja kannettiin kiviä ;) Kaivurin tehtyä raskaimmat kivien ja maiden siirrot, täytyi viimeistelyt toteuttaa käytännössä pelkästään hartiavoimin. Lokakuun raadannan jälkeen kroppani olikin levon tarpeessa ja hoitelin muutaman viikon vihoittelevaa kantapäätäni.

Marraskuun minitalvi.
Marraskuun minitalvi.

 

Marraskuussa myös askarreltiin.
Marraskuussa myös askarreltiin.

Jotenpa marraskuun minitalvi tuli Mammalle kovin tarpeeseen. Oli ihana vain levätä ja toipua raskaasta syksystä. Olin väsynyt mutta onnellinen <3

Kelit lauhtuivat marraskuun lopulla ja pääsin joka syksyiseen tapaani askartelemaan kasvihuoneeseeni. Kostean sammaleen tuoksua ihmeellisen aurinkoisena marraskuun lopun päivänä, oi onnea <3

Joulukuun hämärät päivät.
Joulukuun hämärät päivät.

Joulukuussa valmistauduttiin tietysti jouluun. Hieman taas tapani mukaan ahdistuin lasten lahjojen hankinnoista, mutta lähestyvä uuden blogini avaamisen tuoma jännitys, vei ajatuksia joulun sijaan ihan muualle :) Marras- ja joulukuu vilahtivatkin tänä vuonna kuin huomaamatta edellisiin vuosiin verrattuna. Syynä siihen lienee jo nuo mainitsemani uuden blogikuviot, joita hierottiin vielä joulun jälkeenkin. Vasta 29.12 jännitys laukesi ja Kotipuutarhan uudistetut nettisivut avautuivat. Sillä tiellä tässä nyt sitten ollaan ja aloitellaan jo hyvää vauhtia uutta puutarhavuotta 2017.

Iloa ja paljon kukkasia sinun puutarhavuoteesi 2017!

 1. Itse en tuollaisia kakkuja viitsisi julkisesti näytellä, netti kun on pullollaan oikeasti hienoja itsetehtyjä kakkuja. Lapsillehan vähän rumemmatkin tekeleet tietysti kelpaavat mutta en kyllä muille ilkeisi tuommoisia näyttää..

  • Harmi jos kakkuni ei miellyttänyt sinua ;) Toivottavasti löydät blogistani kuitenkin jotakin muuta, mikä miellyttää sinunkin silmääsi!

 2. Mielenkiintoinen puutarhavuosi ja paljon kauniita kasvi-ihanuuksia! <3
  Nuo ensimmäisen kuvan kasvit saivat mut kyllä henkäilemään ihastuksesta. Tykkään noista herkistä varjopaikan kasveista. Ja tuosta ´Bougiesta` olen haaveillut pidemmän aikaa. En olekaan nähnyt sitä koskaan noin mahtavasti kukkivana, joten tuo kuvasi löi vettä haavemyllyyni.
  Oikein ihanaa ja mielenkiintoista uutta puutarhavuotta 2017! <3

  • Minullakin ovat varjon kasvit hiipineet aina vain enemmän suosiooni, niihin on niin helppo ihastua <3 Kuvassa on siis sinikämmen ja joku Adiantum (en tiedä tarkempaa nimeä).
   Tuo `Bougie` oli muuten aivan mahtava ilmestys! Monta metriä korkea kookas pensas ja täynnä tuollaisia kukkaputouksia!! Oma taimeni on kituuttanut ihan liian kuivassa paikassa ja vannoin, että siirrän sen jo syksyllä lammikon reunalle mutta niin vain jäi vielä siirtämättä. Jospa se vielä jäksaisi tulevaan kevääseen odottaa.

 3. Ihana puutarhavuosi sulla! Tästä on hyvä jatkaa. Onnea uudistuneelle blogillesi!

  • Kiitos Pauliina! Riennänkin nyt heti katsomaan mitä sinulle oikein kuuluu :)

 4. Tule vain :) Minua harmitti kun en saanut postauksiasi pitkään aikaan kun Bloggerissani tapahtuu jotain kummaa. Se piilottelee blogeja, vaikka en haluaisi :( No, nyt ainakin pääsin tänne ja mukava oli vierailla taas :)

  • Minä olen myös havainnut, että edellinen Bloggerin päivitys muutti joitakin toimintoja huonommaksi. Aina ei uudistukset ole pelkästään positiivisia :( Vaan voihan se johtua käytetystä selaimestakin. No tiedä häntä, välillä nämä tietotekniikan kiemurat ovat arvaamattomat :)

 5. Helmikuun taimikuva on ihana. Siellähän sitä kohta ollaan!

  • Kiitos Pirjo! Itsekin vähän jopa innostuin tuosta kuvastani. En tosiaan yhtään muistanut, että olisin ollut viime vuonna noin aikaisessa multahommien kanssa. Pitäisikin käydä nyt viimein nostamassa se kylvömultasäkki lämpimään <3

 6. Oi, miten monipuolinen vuosi sinulla on ollutkaan. Tuo lammikko onkin ollut iso ja upea projekti.

  • Niin, kyllähän sitä vuoteen mahtuu vaikka mitä. Tällainen vuosikatsaus kannattaakin joka vuosi tehdä, niin näkee paremmin mitä kaikkea onkaan tapahtunut ja saanut aikaiseksi. Ensimmäisenä ajatuksena kun mielessä tuppaa aina pyörimään ne tekemättömät työt ja matkat joille ei koskaan päässyt. Onneksi lammikkoprojekti jatkuu vielä, paljon jäi viimeistelyä vielä tällekin vuodelle :)

 7. Ihan huippupostaus, tästä tuli hyvälle mielelle! Niin mielelläni seuraan, mitä tuolle teidän allasprojektille kuuluu keväällä. Kiitos, kun osallistuit haasteeseen!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  • Kiva että tykkäsit! Itsekin oli kiva muistella menneitä. Ja tässähän ollaan taas hyvällä alulla uuden puutarhavuoden kynnyksellä <3 Kevät tulee kohisten ja valon määrä lisääntyy, ihanaa!

 8. Paljon kaikkea ihanaa mahtui puutarhavuoteesi sekä omassa puutarhassasi että vierailuilla!

  • Tuollainen katsaus on hyvä tehdä joka vuosi. Mieli unohtaa kuitenkin niin äkkiä kivatkin reissut ja tapahtumat, tuntuu kuin ei olisi mihinkään päässyt tai saanut aikaiseksi lähteä. Ja ihan kodin lähelläkin tapahtui monesti vaikka mitä kivaa, ei aina niin kauaksikaan tarvitse lähteä. Vaikka enpä vastustelisi yhtään pientä Englannin reissuakaan ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt