Kukkaloistoa ja perhosia

Runsas ja värikäs kukinta on takuuvarma perhosmagneetti. Suosi heleän värisiä perennoja ja kesäkukkia, jotka kukkivat pitkälle syyskesään.

kukkaloistoa ja perhosia

Valmis istutussuunnitelma perhospuutarhaan

Suunnitelman istutus on koottu ihmisten ja perhosten iloksi. Iloisen värinen sikermä kesäkukkia ja perennoja takaavat runsaan kukinnan keskikesästä kasvukauden loppuun. Kauniin istutuksen kruunaavat kesän kauneimmat siivekkäät, jotka suosivat punertavien ja kellertävien kukkien mettä. Suunnitelman kesäkukat kukkivat tauotta vauhtiin päästyään. Isotsinnian, kesäpäivänhatun ja koristetupakan ansiosta istutus kelpaa vaikka puutarhan näkyvimmälle paikalle.

Varmimmin lisäät perhosten määrää pihassasi, kun tarjoat niille ravintoa jo toukkavaiheessa. Suurin osa perhosten toukista suosii ravintona vain tiettyä kasvilajia. Tontin laidat, tienpientareet tai kompostin tausta ovat hyviä paikkoja luonnonkasveille. Jos haluat paljon perhosia, suosi nokkosta. Nokkosperhonen munii nokkosiin, minkä jälkeen toukat hyödyntävät isäntäkasvia ravintonaan. Myös amiraaliperhonen munii usein nokkosen varsille. Neitoperhonen suosii puolestaan nokkosen lehtien alapintoja. Ritariperhonen houkutellaan munimaan sarjakukkaiskasveilla ja sitruunaperhonen paatsamalla.

Perusta tämä 4 x 2,5 metrin kokoinen istutusalue aurinkoiselle paikalle.

(Calamagrostis brachytricha)

Sopii hyvin perenna- ja havuryhmiin tuomaan ilmettä. Timanttikastikka muuttaa ilmettään syksyllä, kun pörröiset kukinnot ilmestyvät. Kork. 80—100 cm, kukinta 9—10.

(Molinia caerulea)

Muodostaa 40 cm korkean mättään, johon kukinnot kehittyvät  120 cm korkeiden korsien päähän. Siniheinä on hyvin kestävä. Korkeus 40—120 cm, kukinta 7—8

(Rudbeckia hirta)

On suurikukkainen lajike muiden kesäpäivänhattujen tapaan. Iloisen kellertävä ’Praerie Sun’ sopii isoihin kasviryhmiin vahvaa väriä tuomaan. Korkeus 70—80 cm, kukinta 7—10.

(Veronicastrum virginicum)

On syyskesän komeimpia kukkijoita. Kasvi on pystykasvuinen ja jämäkkä, eikä lähde herkästi leviämään. Korkeus 100—150 cm, kukinta 8—9.

(Nicotiana x sanderae)

Muodostaa muiden koristetupakoiden tapaan voimakkaan lehtiruusukkeen. Lajikkeen koristeelliset kukinnot ovat limetinvihreät. Korkeus 100 cm, kukinta 7—10.

(Zinnia elegans)

On erikoinen tsinnialajike, jonka kukinnon muoto muistuttaa daaliaa. Kukinto on kauttaaltaan limetinvihreä. Korkeus 60 cm, kukinta 7—10.

Lue lisää

(Physostegia virginiana)

On tukeva ja pystykasvuinen perenna. Erikoiset kukkaperät jäävät haluttuun asentoon, kun niitä taivuttaa. Myös rankkasade voi taivuttaa ne mutkille. Korkeus 70—80 cm, kukinta 7–9.

(Echinacea purpurea)

On yksi näyttävimmistä ryhmäperennoista. Kaunopunahatut eivät ole kovin pitkäikäisiä, vaikka ne ovat monivuotisia. Jakaminen ja selkeä oma tila istutuksessa pidentävät kasvin elinkaarta. Korkeus 80—100 cm, kukinta 7—9.

Kestotilaaja! Lue lisää näköislehdestä

  • Kukkaloistoa ja perhosia / Kotipuutarha 2-2018 s. 44

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt