Kuivan ja varjoisan paikan istutus

Ääriolosuhteet ovat kasvien kannalta haastavia. Tämän istutussuunnitelman avulla saat puutarhan vaikeimman nurkan kukoistamaan.

Valmis istutussuunnitelma kuivaan varjoon

Puutarhakasveissa on vain muutamia lajeja, jotka sietävät samaan aikaan kuivuutta ja varjoa. Tällaisia paikkoja ovat tyypillisesti mm. puunaluset ja rakennusten pohjoispuolet.

Kun kyseessä on vaikeakasvuinen kolkka, ei runsaasti leviäviä kasveja kannata pelätä liiaksi. Maahumala, joka on varsinainen riesa monessa paikassa, on tämän istutuksen tähtikasvi. Se peittää jokaisen vapaan neliösentin. Samoin kovasti leviävä viiruhelpi on tässä ryhmässä paikallaan, sillä se täyttää rajatun kasvupaikkansa tehokkaasti.

Maan parantaminen kuuluu aina asiaan istutusalueita perustaessa, mutta täysin toisenlaiseksi maata ei kannata yrittää muuttaa. Jos perustat istutuksen puiden juurelle, paranna maata sieltä mistä suinkin kykenet vahingoittamatta puiden juuristoa. Maa juurien ympärillä on usein tiivistynyttä mikä tekee parantamisesta työlään. Sekoita rikottuun maanpintaan ravinteikasta multaa. Älä nosta maanpintaa puiden runkojen lähellä.

Istutuksen kasvit

(Geranium x cantabrigiense)

On tuoksu- ja dalmatiankurjenpolven risteymä. Nimensä mukaan se peittää maata hyvin. Se leviää hillitymmin kuin tuoksukurjenpolvi. Korkeus 10–20 cm. Kukinta 6–7..

Lue lisää

(Phalaris arundinacea ’Picta’)

On syytä erottaa muusta istutuksesta juurimatolla. Viiruhelpi täyttää nopeasti kasvupaikkansa ja leviää mielellään muiden kasvien lomaan. Vihreävalkoinen heinä on kuitenkin istuttamisen arvoinen. Korkeus 80–100 cm.

(Aruncus aethusifolius)

On joka paikan kasvi. Se toimii useamman taimen ryhmänä, jolloin sen pensasmainen ja mätästävä kasvutapa tulee parhaiten esille. Kork. 20–30 cm. Kukinta 7–8.

(Geranium macrorrhizum)

Sietää monenlaisia kasvupaikkoja. Se menestyy hyvin myös varjoisilla paikoilla ja sietää sekä kuivan että kostean kasvualustan. Korkeus 20–30 cm, kukinta 6–7.

Lue lisää

(Bistorta officinalis)

Menestyy lähes missä vain. Tiiviin ja pyöreän kasvustonsa vuoksi konnantatar sopii hyvin reunakasviksi. Korkeus kasvupaikan mukaan 30–80 cm, kukinta 6–7.

(Greanium phaeum) on näyttävä kurjenpolvi pitkän kukintansa ja kaksivärisen lehdistönsä vuoksi. Vihreitä lehtiä sävyttää tumma kehä. Lajikkeella on tumman purppurainen kukinta. Korkeus 50 cm. Kukinta 6–7.

Lue lisää

(Glechoma hederacea)

On yksi nopeakasvuisimmista maata peittävistä perennoista. Väärään paikkaan istutettuna siitä voi olla hankala päästä eroon. Kauneimmillaan maahumala on, kun se saa peittää kaiken tyhjän alan katveisella paikalla. Korkeus 5–10 cm. Kukinta 5–7.

(Sorbus aucuparia)

On nopeasti kasvava pioneeripuu. Se sopii myös tontin laitamille rakennetun ympäristön ja luonnon välimaastoon. Vyöhykkeet I–VIII, korkeus 4–12 m, kukinta 6.

Kestotilaaja! Lue lisää näköislehdestä

  • Kuivan ja varjoisan paikan pelastaja / Kotipuutarha 10-2017

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt