Kärhöjen istuttaminen

Erilaiset kärhöt istutetaan eri tavalla. Ohutjuuriset, pienikukkaiset kärhöt istutetaan melko pintaan, kun saat paksujuuriset, talvenarat jalokärhöt istutetaan syvään. Lue vinkit ja istuta kärhöt oikein!

Erilaiset kärhöt istutetaan eri syvyyteen

Kärhöjen (Clematis) kasvisukuun mahtuu lukuisia lajeja ja lajikkeita. Kärhön istuttajan on hyvä erottaa lajit toisistaan, sillä ne istutetaan maahan eri tavalla. Suurikukkaiset kärhöt ovat yleensä paksujuurisia ja ne kannattaa istuttaa syvälle maahan, jotta ne talvehtivat varmemmin. Useimmat pienikukkaiset kärhöt ovat ohutjuurisia ja ne istutetaan kuten perennat eli lähes samaan syvyyteen kuin taimiruukussa. Parhaiten kärhöt viihtyvät loivassa kohopenkissä, johon syksyn sadevedet eivät jää.

Kärhön istutus

  • Kaiva kärhölle sopivankokoinen istutuskuoppa, paksujuurisille kärhöille vähintään 50 cm syvä, ohutjuurisille noin 30 cm syvä.
  • Laita istutuskuopan pohjalle palanutta hevosenlantaa, valmiita hevosenlantarakeita tai sarvilastuja.
  • Lisää kuoppaan kompostia tai ravinteikasta, hyvää säkkimultaa.
  • Kastele multa.
  • Istuta paksujuuriset kärhöt siten, että taimipaakun multapinta jää 20-30 cm maanpinnan alapuolelle. Syväistutus auttaa kärhöä selviämään talven yli.
  • Istuta ohutjuuriset kärhöt niin, että taimipaakun päälle tulee vain 2-3 cm multaa.
  • Kastele istutettuja taimia muutaman päivän välein reilusti kerralla.
  • Voit lisätä veteen kasteluravinnetta, kun kärhö on juurtunut ja alkaa kasvaa. Lopeta typpipitoisten ravinteiden antaminen elokuun alussa, jotta kärhön tuleentuminen ei esty.
Kaiva istutuskuoppa ja paranna maata kompostilla tai säkkimullalla. Laita kuopan pohjalle myös ravinteita esim. hevosenlantarakeita.
Laita taimi kuoppaan ja varmista, että kuoppa on sopivan syvyinen. Kuvan ohutjuurinen alppikärhö istutetaan lähes samaan tasoon maanpinnan kanssa. Juuripaakun päälle tulee vain pari senttiä multaa.
Täytä kuoppa mullalla ja tiivistä.
Kastele reilusti ja lisää vielä tarvittaessa multaa taimipaakun päälle.
Poista tukisiteet. Kun kärhö on juurtunut ja alkaa kasvaa, ohjaa versoja tukeen. Tukikepin voit poistaa syksyllä tai viimeistään seuraava keväänä, kun kärhö on ottanut tukea säleiköstä ja asettunut paikalleen.

Kärhöjen kasvatus ruukussa

Voit kasvattaa kärhöjä myös ruukussa. Usein ruukussa kasvavat kärhöt aloittavat kukinnan aiemmin ja kukinta myös kestää pidempään kuin avomaalla kasvavilla lajitovereilla. Talveta kärhöruukut kellarissa tai muussa viileässä tilassa.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt