Bokashointi – Kompostoi keittiöjätteet bokashilla

Yksi tapa kierrättää keittiöjätteet on kompostoida ne bokashi-menetelmällä. Bokashi on japania ja tarkoittaa fermentoitua eloperäistä ainesta. Tässä kompostointimenetelmässä keittiöjätteet fermentoidaan eli hapatetaan, ja sekoitetaan myöhemmin mullan joukkoon. Prosessi on nopea, suhteellisen helppo ja hajuton. Lopputuloksena saat ravinteikasta maanparannusainetta puutarhan viljelyksiä varten.

Bokashia varten tarvitset

  • Ilmatiiviin muoviastian, jonka pohjassa on ritilä ja hana nesteiden valumista varten. On olemassa valmiita bokashiastioita, joissa nämä kaikki ominaisuudet ovat valmiina. Voit rakentaa astian myös itse muoviämpäreistä, kunhan tiiviys ja nesteen keruu tulevat huomioiduksi.
  • Bokashirouhetta, jota voi ostaa valmiina. Lesepohjainen rouhe sisältää tarvittavat mikrobit hapatusprosessia varten. Säilytä rouhetta ilmatiiviissä astiassa suojassa auringon paisteelta.
  • Vanhaa multaa, jonka joukkoon fermentoidut keittiöjätteet sekoitetaan.
Valmis bokashi-astia on kätevä käytössä.

Näin käytät bokashiastiaa

  • Aseta tyhjän astian pohjalle ritilän päälle talouspaperia, jotta ritilästä valuu läpi vain nestettä.
  • Laita astiaan kerralla koko päivän aikana kertyneet biojätteet. Käytännössä tarvitset pienen erillisen keruuastian, jota tyhjennät bokashiastiaan.
  • Parhaiten prosessi toimii, kun astiaan laitettavasta jätteestä suurin osa on hiilidhydraattipitoista (vihanneksia, hedelmiä, viljatuotteita). Lihaa, kalaa ja maitotuotteita voi olla mukana pienempiä määriä. Vältä nesteitä kuten keittoja, mehuja ja kiisseleitä.
  • Tiivistä jätteet niin hyvin kuin mahdollista. Mitä pienemmäksi silputut jätteet, sitä tiiviimmäksi ne saa.
  • Annostele bokashirouhetta tiivistetyn jätteen pinnalle. Saatavilla on sekä kosteaa että kuivaa rouhetta. Kosteaa annostellaan 0,5-1 dl biojätelitraa kohden, kuivaa vain noin ruokalusikallinen. Mitä proteiinipitoisempaa jäte on, sitä enemmän sen fermentoituminen vaatii rouhetta.
  • Suhauta ilma pois astiasta painamalla kannen keskeltä sulkemisvaiheessa. Käymisprosessi vaatii hapettoman tilan.
  • Käyminen tapahtuu parhaiten huoneenlämmössä.
  • Valuta hanasta astiaan kertyvää nestettä 3-5 päivän välein 
Kerää keittiöjätteitä päivän ajan ja pilko ne pieniksi paloiksi. Bokashi kiittää hiilihydraateista ja suhtautuu proteiineihin nuivemmin.
Mikäli jäte koostuu enimmäkseen vihanneksista ja hedelmien kuorista, vajaa ruokalusikallinenkin rouhetta riittää. Jos lisäät bokashiastiaan lihaa, kalaa tai maitotuotteita, annostele rouhetta 2 rkl.

Bokashista lannoitetta ja multaa

Kun bokashiastia on piripintaan asti täynnä, jätteiden annetaan muhia astiassa huoneenlämmössä vielä vähintään kaksi viikkoa, mieluiten 3-4 viikkoa. Jatka nesteen valuttamista muutaman päivän välein ja suhauta samalla ilmaa kannen raosta.

Bokashi on valmista sekoitettavaksi multaan siinä vaiheessa, kun sen väri on tummunut. Eri ainekset ovat kuitenkin tässä vaiheessa vielä hyvin tunnistettavissa.

Sekoita bokashia mullan joukkoon siten, että multaa on vähintään puolet. Parhaiten tähän soveltuu oman puutarhan vanha multa, jossa on valmiiksi elämää. Säkkimultaakin voi käyttää, mutta siinä fermentoidun jätteen multaantuminen vie selvästi pidemmän ajan. Peitä multasekoitus vielä noin 10 cm kerroksella pelkkää multaa.

Seos muuttuu muhevaksi mullaksi jopa kahdessa viikossa. Tuotos soveltuu kaikkialle puutarhaan ja sisältää runsaasti ravinteita. Laihemman maan kasveja varten voit laimentaa bokashimultaa sekoittamalla sitä ensin köyhempään kasvualustaan.

Nesteen ravinnepitoisuus vaihtelee käytetyn jätteen mukaan, mutta yleensä typpeä on vähän. Sen sijaan kaliumia ja fosforia on runsaasti, joten neste on erityisen hyvää kukkiville kasveille. Huomioi kuitenkin, että bokashineste on hyvin väkevää eli litraan vettä riittää teelusikallinen suotonestettä.
Multatehtaaksi soveltuu mikä tahansa astia, jossa ilma pääsee kiertämään ja jonka voit sijoittaa sellaiseen tilaan, ettei sinne pääse jyrsijöitä. Voit myös sekoittaa bokashin suoraan viljelylaatikkoon, kunhan otat huomioon että multaantumaton jäte kiinnostaa erilaisia eläimiä.

Hei tilaaja!

Lue koko juttu ”Bokashi nielee biojätteen” Kotipuutarhan numerosta 1/2022.

 

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt