Tomaatin kasvatus

Omia tomaatteja voit kasvattaa siemenestä kylvämällä maalis-huhtikuussa tai hankkimalla valmiita taimia, kun niitä tulee myyntiin toukokuussa. Tästä jutusta löydät vinkit tomaatin taimien istuttamiseen ja hoitoon!

Tomaatin esikasvatus

Tomaatin kasvatus aloitetaan kylvämällä siemenet sisälle maalis-huhtikuussa. Taimien esikasvatus on tarpeen, jotta tomaatti ehtii tehdä satoa. Taimikasvatukseen kannattaa varata aikaa noin 8 viikkoa.

Tomaatintaimien istuttaminen

Valmiita tomaatintaimia voi hankkia puutarhamyymälöistä touko-kesäkuussa. Alkukesän säät ovat usein arvaamattomat, ja siksi tomaatteja ei pitäisi istuttaa ulos ennen kuin hallanvaara on ohi eli noin 10. kesäkuuta. Kasvihuoneeseen tomaatit uskaltaa yleensä Etelä-Suomessa istuttaa toukokuun puolivälin paikkeilla ja Pohjois-Suomessa toukokuun lopulla.

Ulkona tomaatit viihtyvät parhaiten aurinkoisella, tuulensuojaisella kasvupaikalla esimerkiksi suurissa ruukkuissa tai kasvusäkeissä.

Käytä kasvualustana ravinteikasta, kalkittua puutarhamultaa. Jos istutat tomaatit maahan (tai kasvihuoneeseen), sopiva taimiväli on noin 50 cm. Koska tomaatti kasvattaa varteen helposti uusia juuria, voit istuttaa taimet aiempaa syvempään tai jopa vinoon niin, että pitkä pätkä vartta jää mullan sisälle. Poista kaikki mullan alle jäävät lehdet.
Karaise taimia ennen ulos tai kasvihuoneeseen istutusta ulkoiluttamalla niitä viikon ajan muutama tunti päivässä suojaisassa, puolivarjoisassa paikassa. Hallaharso suojaa taimia liialliselta auringonpaahteelta. Istuta taimet kasvupaikkaansa, kun niihin on kehittynyt ensimmäinen kukkaterttu.

Tomaattien hoito

Tue runkotomaatit naruilla kasvihuoneen tai parvekkeen rakenteisiin. Pensastomaateille tueksi riittää tukeva keppi. Tee tukisidoksesta riittävän löysä, ettei varsi vahingoitu. Kun raakileita alkaa muodostua, poista runkotomaateista lehdet alhaalta ylöspäin alimpaan terttuun asti, jotta kehittyvät hedelmät saavat valoa ja värittyvät hyvin.

Poista runkotomaatin sivuversot ja katkaise latva loppukesällä. Poista kypsyvien hedelmien alapuolelta muutamia lehtiä viikossa.

Tarkkaile ja torju tuholaisia liima-ansojen avulla. Myrkytön ansa perustuu keltaiseen väriin, joka houkuttelee lentäviä tuhohyönteisiä. Hyönteiset tarttuvat liimaan.
Huolehdi kastelusta aurinkoisella ja lämpimällä säällä päivittäin varsinkin, jos kasvatat tomaatteja ruukussa. Kasvihuoneeseessa kätevä apu on tippukastelukastelujärjestelmä.
Poista runkotomaateista lehtihankoihin kasvavat sivuversot eli varkaat viikoittain. Pensastomaateista ei poisteta varkaita.
Tomaatin hedelmän kehittyminen vaatii pölytyksen. Kasvihuoneessa varmista pölytys tärisyttämällä täysin auki olevia kukkia.

Kasvihuoneen tuuletus

Tomaatti rakastaa lämpöä, mutta 30 asteen lämpötilassa hedelmien punertuminen lakkaa. Parhaiten tomaatti kasvaa ja hedelmät kypsyvät, kun lämpötila pysyy tasaisesti 20–25 asteen välillä.

Tuuleta kasvihuonetta lämpiminä päivinä.

Tomaattien kastelu ja lannoitus

Lannoita taimia viikoittain laimealla lannoiteliuoksella ja pidä multa tasaisen kosteana. Voit myös haudata kasvualustaan lannoiterakeita, joista liukenee ravinteita tomaattien käyttöön mullan kostuessa.

Jos tomaatin latva sykeröityy ja lehdet rullautuvat ja ovat väriltään tummanvihreitä, kasvu on liian rehevää. Vähennä tällöin (typpi)lannoitusta ja yritä nostaa yölämpötilaa esimerkiksi sulkemalla kasvihuoneen luukut tai kietaisemalla tomaatti kasvuharsoon yöksi. Ohut latva ja vaaleat lehdet kertovat puolestaan liian heikosta kasvusta. Anna lisälannoitusta ja laske yölämpötilaa.

Tomaatti tarvitsee paljon vettä ja ravinteita jaksaakseen kasvattaa rotevan kasvuston ja paljon satoa.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt