Blogi Somepuutarhuri Johanna Rönnlöf

DIY voikukkalimsa

Monikäyttöisen voikukan sesonki on parhaimmillaan ja tässä DIY voikukkalimonadissa voikukan hieno hunajainen aromi ja auringonkeltainen väri ovat aivan olennaisia.

Tässä yön yli kylmäuutetussa kesäjuomassa aineksia ei keitetä, joten uskallan väittää, että voikukkalimsa on perinteistä amerikkalaistyylistä sitruunalimonadia terveellisempi ja myös hauskempi tapaus. Sillä mikä onkaan ihanampaa, kuin kerätä sylillinen hunajaisia voikukkia.

Voikukka on mainio aines moneen ja tällä kertaa se sai vuoron parantaa sitruunalimonadin makumaailmaa hunajaisempaan suuntaan.
Voikukkalimsan ainekset ovat yksinkertaiset

Ei kevättä ilman voikukkakokkailuja

Muutama vuosi sitten esikoisen ollessa metsäpäiväkodissa keksittiin, että tehdään päiväkodin tädeille muistamiseksi jotain luonnosta itse kerättyä ja valmistettua. Tuolloin asuttiin vielä Helsingissä ja näytti siltä, että kaikkialla kukkivat voikukat olisivat helpoimmin hyödynnettävissä oleva resurssi. Siispä kerättiin lasten kanssa voikukkia ja valmistettiin kullankeltaista voikukkasiirappia. Siitä lähtien on aina silloin tällöin (kun on jaksettu) annettu päiväkodin tädeille ja sedille jotain itse tehtyä, tai kasvatettua muistamisena.

Tällä kertaa voikukkakokeilun kannustimena oli ihan yksinkertaisesti se, että blogi piti päivittää :D Ja mikä mainio patistaja blogi olikin, sillä voin sanoa, että muuten tätä limsaa ei olisi tullut ainakaan tänä kesänä kokeiltua.

Ja sehän olisi ollut sinänsä tyhmää, koska tämä oli aivan superhelppoa ja nopeaa. Voin suositella tätä erityisesti vaikkapa sellaisiin hetkiin, kun juhlat lähestyvät ja jännityksestä sinne tänne säntäilevät lapset täytyy saada keskittymään johonkin järkevään, eli pysymään hetken poissa jaloista. Voikukkien keruu, huuhtominen ja mättäminen lasipurkkiin sokerin ja sitruunanviipaleiden kanssa on juuri sellaista puuhaa, jolla ainakin alakouluikäiset saa harhautettua mukavasti.

Tässäpä siis herkullisen voikukkalimonadin resepti, joka toimii niin hellejuomana, lasten erikoisherkkuna, juhlajuomana, kuin mocktail- tai cocktailpohjanakin.

Voikukkalimsan ohje on peräisin yhdeltä suosikkityypiltäni, nimittäin ”Kun ketunleivät kukkivat” Heidiltä, jonka Facebook ja Instagram tililtä ammennan villiyrttitietoutta ja reseptiikkaa (ja salaa toivon, että saisin joskus tavata Heidin ihan livenä, jotta voisin sitten sanoa jotain sellaista typerää mitä idoleille nyt yleensä sanotaan. Kuten ”hei”.)

Alla oleva resepti on siis sanasta sanaan Heidin käsialaa ja kopioitu ”Kun ketunleivät kukkivat” Facebook-sivulta.

Voikukkalimsa

4-5 luomusitruunaa, n. 1,5-2 litraa voikukkia, 2 litraa vettä, 3 dl sokeria

Kerää voikukkia kuivalla ja aurinkoisella säällä. Ravistele ja "hyppyytä" kukkia siivilässä ulkona; öttiäiset saavat häädön. Itse en poista voikukkien uloimpia, vihreitä kehtosuomuja, sinne vaan limonadin mausteeksi kokonaiset kukat (kylmäuutoksena ei tule kitkerää).

Pese ja viipaloi sitruunat. Laita viipaleet tölkin tai lasikulhon pohjalle ja painele niitä esim. survimella tai puukapustalla niin, että saat kuorista öljyä irti, hedelmälihasta mehua.

Laita voikukat ja sokeri sitruunaviipaleiden seuraksi ja kaada viileä vesi päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Peitä tölkki/kulho kevyesti kannella tai esim. keittiöpyyhkeellä. Jätä noin vuorokaudeksi (max, ei yli) huoneenlämpöön uuttumaan, sekoittele muutamia kertoja uuttumisen aikana.

Siivilöi (painele kaikki neste talteen) ja maista, voit vielä lisätä nokon sokeria/sitruunamehua, jos siltä tuntuu. Pullota ja viilennä juoma. Tarjoile jääkylmänä. Juoma säilyy hyvänä jääkaapissa muutamia päiviä.

PS: Tällaisten juomien tekemisessä mitat eivät ole ihan niin justiinsa; maistelemalla ja kokeilemalla löydät omaan makuusi parhaimmat suhteet! Muista työvälineiden puhtaus!

Häivähdys hunajaa

Voikukat antavat limsalle hiukan hunajaisen maun ja ihanan värin. Vaikka tähän juomaan ei tulekaan hiilihappoja, niin juoma on silti jotenkin limsamaista ja raikasta.

Lapsille ja naapurien lapsille tämä herkku maistui niin hyvin, että jouduin jemmaamaan toisen pullon, ettei kaikki menisi kerralla.

Villiyrttejä käytettäessä on myös hyvä muistaa kohtuus, sillä esimerkiksi voikukka saattaa allergisoida, jos siihen on taipumusta. Ennen villiyrttien tarjoamista kannattaakin aina selvittää allergiat ja maistella ensin pienempi määrä.

Meillä ei kenelläkää ilmennyt mitään allergisia oireita, joten eiköhän tätä herkkua tehdä vielä uudelleenkin kunhan elämässä on sitten joskus vähän vähemmän remppaa.

Vaikka totta puhuen, tuskin tämä puutarhaihmisen toukokuu tulee koskaan niin paljon rauhoittumaan, että näitä villiyrttijuomia ehtisi kokkailla muuten kuin yön pimeinä tunteina. Semmosta se vaan tuppaa olemaan, joka vuosi sama juttu. Mutta talvella sitten levätään, vai mitä!

Jos teillä on hyviä voikukkareseptejä, niin jaattehan kommenteissa. Laitan sitten talteen sitä ”vähemmän remppaa” -aikaa varten!

Ja huomasithan myös edellisen blogipostauksen, jossa tein takapihan aineksista villiyrttisalaatin ;)

  1. Hei, mitä voisi käyttää makeuttamiseen ellei halua käyttää sokeria? Oletko kokeillut steviaa? Kiinnostaisi kokeilla vaihtoehtoja sokerille.

    • Moikka! Itse en oo kokeillut muuta kuin sokeria, mutta Kun ketunleivät kukkivat-Heidi sanoi Facebookissa, että tähän voisi käyttää myös koivusokeria. En sitten tiedä miten vaikuttaa säilyvyyteen, jos sokerin vaihtaa vaikka hunajaan tai koivusokeriin, joten se jääköön kokeilijoiden omalle vastuulle ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt