Sammalet puutarhassa

Mielipiteet sammaleesta jakautuvat kahtia. Sitä joko vihataan tai rakastetaan. Nurmikossa sammal merkitsee monelle hankalaa riesaa, mutta kivien kupeessa se taas on hyvinkin toivottu.

Minne sammalpuutarha kannattaa perustaa?

Sammalilla on pitkä historia japanilaiseen puutarhaan kuuluvana elementtinä, mutta sammal sopii mainiosti myös suomalaisiin kotipihoihin. Sammalpuutarha syntyy helposti sinne, missä sammalta kasvaa luontaisestikin. Varjoisat puiden alustat ja talon reunustat ovat otollisia sammalten kasvupaikkoja. Luonnostaan sammalta ilmestyy vanhojen pihakivien pintaan, laattojen väliin ja betoniportaisiin. Uusillekin pinnoille sammalta voi yrittää kasvattaa.

Vinkki! Sekoita piimää tai olutta sammalmurskeen joukkoon ja sivele sitä halutulle pinnalle. Esimerkiksi lasittamattomat saviruukut saavat näin pintaansa kauniin patinan.

sammalta-kiveyksen-valissa
Kiveyksen saumoihin ilmestyvä sammal luo kauniin patinoituneen vaikutelman.

Miten sammal lisääntyy?

Sammaleet lisääntyvät suvullisesti ja kasvullisesti. Suvullisen lisääntymisen myötä itiöistä syntyy alkeisrihmastoja, joihin muodostuu uusia silmuja. Näistä silmuista alkaa uusi kasvu. Kasvullisessa lisääntymisessä emokasvista irtoaa itujyväsiä, -levyjä tai -versoja. Ne alkavat kasvaa otollisessa ympäristössä. Sammaleet kiinnittyvät alustaan juurtumahapsilla. Varsinaista juurta niillä ei ole.

Miten sammalta voi siirtää?

palmusammalen-siirto
Sammalten siirtämiseen ja keruuseen toisen maalta on aina hankittava maanomistajan lupa.

Sammaleen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Siirtäminen onnistuu parhaiten, jos sammal saadaan siirrettyä suhteellisen ehjänä levynä. Siirtämisen voi tehdä milloin vain sulan maan aikana. Sammallevyt on syytä kiinnittää puutapeilla uuteen alustaansa, jotta ne asettuvat tiiviisti. Huolellinen kastelu on tärkeää, jotta sammal kotiutuu uuteen kasvupaikkaansa.

Erikoinen vinkki! Taiwanissa on perustettu sammalpuutarhoja ompelemalla palmikkosammalten yksittäisiä versoja ompelukoneella kiinni mattomaiseen alustaan. Matot siirrettiin varjoisaan paikkaan, jossa sammalkasvusto kasvaa peittämään alustan. Valmiit matot siirretään istutuspaikalle.

Sammallajeja

karhunsammal
Itiöpesäkkeet auttavat karhunsammalen tunnistamisessa.
korpikarhunsammal
Korpikarhunsammal (Polytrichum commune) on kuohkea matto varjoisten havuistutusten ja metsäisten varpujen aluskasvina.
niittyliekosammal
Niittyliekosammal (Rytidiadelphus squarrosus) ilmestyy nurmikkoon itsestään. Se onkin tästä syystä yleisin sammallaji puutarhoissa.
kivikynsisammal
Kivikynsisammal (Dicranum scoparium) kiinnittyy kangasmaastossa usein tiukasti kiveen tai kallioon. Sen samansuuntaan kaareutuvat latvat ovat kynsimäiset.

Kuvat: Teija Tuisku


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.