Pionin siirtäminen ja juurakon käsittely ennen istutusta

Tässäpä ilosanoma kaikille pionin kukkia rakastaville. Pioneja uskaltaa ja voi oikein hyvin siirtää ja jakaa, kunhan sen tekee vain näin syksyisin! Silloin vahingoittaa vähiten pieniä hiusjuuria jotka kasvavat runsaampana keväisin. Minulle koitti viikolla tilaisuus saada jakopaloja vanhasta pionista ja nyt ajattelinkin näyttää mitä tein juurakolle ennen istuttamista. Olen siirtänyt aikaisemminkin vanhoja juurakoita mutta silloin kaivoin ne maahan samanlaisena möykkynä, mitä ne olivat maasta nostettaessa. Ihan kauniisti ovat nekin pionit kyllä vuosien mittaan kukkineet mutta nyt päätin tehdä eri tavalla, ihan vertailunkin vuoksi. Tämän uuden tavan olen oppinut Suomen pioniseurassa, heidän sivuillaan olevista ohjeistuksista.

[columns_row width=”half”]
[column]

Siistitty pionin juurakko.

[/column]
[column]

Kaivaessa katkennut paksu juuri.

[/column]
[/columns_row]

Tapa on melkoisen radikaali mutta tällä tavalla jakamalla on mahdollista saada yhdestä möykystä mahdollisimman monta hyvinvoivaa kasvia.

Juurakon siistiminen

Pionin juurakko on yleensä todella suuri ja sen varastojuuret voivat olla ranteenpaksuisia. Juuret ulottuvat syvälle maahan joten usein juurakkoa kaivaessa paksuja juuria katkeilee. Se ei kuitenkaan haittaa. Repeilleet ja katkenneet juuren osat kannattaa kuitenkin siistiä puukolla ennen uudelleen istutusta. Nyt kun maa oli todella kuivaa, olikin helppo karistella kaikki multa juurakon ympäriltä. Tällainen suuri juurakko on kyllä komea näky kaikkine haaroineen ja silmuineen!

Ensi kesän kasvu on näissä suurissa silmuissa jo valmiina.

Juurakon jakaminen ja sen alkuperä

Mikäli pionin haluaa jakaa, käy sekin helpoiten ihan puukolla. Tämän kokoluokan juurakosta saa jakamalla ainakin kolme uutta yksilöä. Jokaiseen jää runsaasti silmuja mutta periaatteessa vain yksikin silmu riittää uuden kasvin alkuun. Tällä kyseisellä pionilla on valtava kasvuvoima ja se on levinnyt alkuperäisellä paikallaan todella voimakkaasti, joten uskon sen lähtevän eloon hyvinkin pienestä alusta. Ihan kokeeksi laitan ruukkuun myös pelkät juurenpötikät joissa ei näy silmuja. Katsotaan lähteekö niistäkin versomaan uutta.

Tämä pioni tekee kuulemani mukaan runsaasti siemenjälkeläisiä. Pienet pionivauvat ovatkin erittäin tervetulleita itämään Kauhurinteen multiin. Pioni on valeanpunainen ja yksinkertaisella kukalla kukkiva kaunotar. Peter Joy on sen joskus 90-luvulla Hardy Plant Sociaty:ltä saamistaan siemenistä kylvänyt. Pionin arvellaan olevan Amerikkalaista alkuperää oleva hybridi, eli useamman lajin risteymä.

Näin suuren juurakon voi huoletta jakaa vaikka kolmeen osaan.

Juurakkoa kaivaessa irtoili kolme pienempää juurakkoa ja ne istutin tyrnikukkulan rinteeseen. Suuri juurakko pääsi Kauhurinteeseen, missä myyrät ovat nyt parina vuonna olleet riesana. Koska ne eivät koske pioneihin, pitäisi tämän elo ainakin niiden osalta olla siellä turvattuna.

Kolme pientä juurakkoa.

Pionin istutus

Pionin istuttamisesta olenkin kirjoittanut jo aiemmin täällä. Niinpä en menekään nyt sen syvällisemmin istutuksen saloihin. Halutessasi voit käydä lukemassa tuolta vanhasta postauksesta, kuinka minulla on ollut tapana juurakot syksyllä istuttaa. Tapani mukaan lannoitin jälleen juurakon ympäristön luujauholla ja rinteeseen kun pionin istuttaa niin ei tarvitse pelätä sen joutuvan kokemaan liikaa märkyyttä, mistä se ei pidä laisinkaan. Kuivuutta pioni kestää vallan erinomaisesti paksun varastojuurakkonsa avulla. Toki se kastellaan aina istutuksen yhteydessä huolellisesti.

Siirrettävän pionin varret katkaistaan, haihdunnan vähentämiseksi.

Eikä juurakon istuttamisella ole mitään kiirettä! Kunhan varret vain katkaisee olisi varmasti jopa eduksi, että siistityt juurenpäät ehtisivät hieman kuivahtaa ennen istutusta.

Juurakon istutussyvyys on silloin oikea kun kruunun päälle tulee 3-5 cm maata.

Juurakon kruunuhan on se alue, missä uudet silmut sijaitsevat. Kruunun päällä tulee olla 3-5 cm multaa. Tästä juurakosta näkeekin tosi hyvin juurakon aiemman istutussyvyyden kun varsien väri vaihtuu siinä ruskeasta vihreäksi.

Ei vaan nyt täytyy rientää vielä hetkeksi ulos puutarhaan ennen töihin lähtöä. Ihanan aurinkoinen päivä taas alkamassa, taivas on sininen ja täysin pilvetön☀️

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Komean kokoinen pionin juurakko. Olen siirtänyt pioneja ihan mihin aikaan vaan kasvukaudella, ehkä paras kasvu on ollut juuri syksyllä siirretyillä.

    • Enpäs osaakaan nyt sanoa tuosta juurakon iästä. Toivottavasti sillä on vielä edessään monta hyvää vuotta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt