Pääsiäinen — kevään keltainen juhla

Eilen katsoin kalenteria ihan muissa ajatuksissa ja laitoin merkille, että pääsiäiseenhän on enää muutama viikko aikaa. Ja puolet lomastakin on jo mennyt ihan typerissä sisäsiivouksissa, joten tämän päivän ajattelin pyhittää askarteluille. Selailin jo eilen Pinterestin pääsiäiskansiotani ja muistelin vuosien takaisia keltaiseksi maalaamiani pääsiäismunia. Haluaisin nyt samanlaisia mutta jotenkin enemmän maanläheisemmän oloisia. Ihastuin muniin joihin oli saatu luonnollisen oloinen roiskekuviointi.

Vanhoja värillisiä spray-maaleja en enää löytänyt, esikoinen lienee käyttänyt ne omiin maalauksiinsa mutta kaappien kätköistä löytyi kuitenkin kermanvalkoista krakelointiin tarkoitettua maalia. Ja keittiön pöydällä oli iso pussillinen ihan tavallisia keltasipuleita. Sitten puuttuivat enää munat.

Sipulinkuoret kiehuvaan veteen.
Sitten keittelin tyhjennettyjä munia kiehuvassa vedessä jonkin aikaa.

Kananmunan tyhjennys puhaltamalla

Pelkillä sipulin kuorilla värjätessä pääsiäismunat voi tietysti jättää kokonaisiksikin mutta itse olen aina tykännyt tyhjentää ne ennen värjäämistä. Jos munat vain säilyvät ehjinä niin tyhjennettyinä niitä voi käyttää vaikka vielä seuraavanakin vuonna. Ja munakennossa ne säilyvät tietysti kaikista parhaiten.

En tiedä onkohan tämä munien tyhjennys kaikille ihan tuttua puuhaa mutta kerron nyt kuitenkin miten sen itse olen aina tehnyt.

Munan alapintaan puhkaisen neulalla vähän isomman reiän, mistä sisältö mahtuu hyvin tulemaan ulos. Kapeampaan päähän mistä puhalletaan riittää aivan pikkuruinen reikä. Jos taloudesta löytyy munankeitin niin sen mukana tulee yleensä vesimitta minkä pohjassa on reijän tekemiseen tarkoitettu piikki. Vaan siis pelkällä neulallakin pärjää. Kun saa neulan läpi niin reikää suurennetaan sitten varovaisesta reunasta pienestä nihertäen.

Sitten vain puhaltamaan pienemmästä reiästä sisältö ulos. Kun kaikki on tyhjennetty niin sitten voi paistaa vaikka munakkaan. Laitoin mausteeksi viime kesäistä ruohosipulia jota olin pilkkonut valmiiksi pakkaseen.

Pääsiäismunien värjääminen

Varmasti se perinteisin tapahan on värjätä pääsiäismunat sipulinkuorilla. Niillä saa kauniin luonnollisen, punaruskean sävyn. Tarkoitukseni oli saada näistä krakeloituneita pinnaltaan mutta eipä vanha maalini enää toiminutkaan ja ensimmäisestä munasta tuli sitten kauttaaltaan kermanvalkoinen. Ihan kaunis tosin sekin. Onneksi kuitenkin kokeilin ensin vain yhteen, olisi ollut harmi menettää sipulin värjäämä pinta kaikista munista. Loput munat sitten suihkuttelinkin tosi kaukaa ja sain niihin mielestäni ihan kivan roiskepinnan.

Kunhan maalit ovat kuivuneet, ajattelin pujottaa munien läpi ompelulangan ja sitoa sen ainakin alapuolelta pieneen puuhelmeen. Helmi toimii stopparina ja peittää myös reiän kauniisti. Mikseipä yläpuolelle voisi sitaista vaikka pienen rusetin… Laitan sitten vaikka Instagramiin kuvan lopputuloksesta.

Ihanaa pääsiäisen odotusta kaikille💛

  1. Voi että, miten kauniita! En ole koskaan kokeillut munien värjäämistä, paitsi lapsena vesiväreillä.

    • No nyt kokeilemaan👍 Vähän mietin, että olisinko voinut käyttää sitä sinulta kauan sitten tilaamaani lumikelloleimasinta koristelussa. Jäi kuitenkin vielä kokeilematta. Voi olla, että munan pyöreä muoto saattaisi olla vähän haastava leimattava. Vaikka leimataanhan ne tehotuotannon munatkin kaikki sillä punaisella numerosarjalla, joten tiedä vaikka tulisi kuinka onnistunut lopputulos. Joskus kyllä kokeilen💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt