Syötävä metsäpuutarha

Syötävässä metsäpuutarhassa kasvaa rinta rinnan luonnonkasveja ja puutarhalajeja. Siellä yhdistyvät keittiöpuutarhan satoisuus ja metsäekosysteemin kestävyys. Kerroksellinen kokonaisuus on monilajinen ja kaunis.

Ota mallia luonnosta

Havainnoi luontoa ja vertaa sitä oman pihan ja puutarhan olosuhteisiin. Metsän ja muun luonnon tarkkailusta löytyvät kestävän puutarhan avaimet. Metsät ja niityt kukoistavat vaikkei kukaan kylvä, kastele, kitke tai lannoita niitä.

Hyödynnä pihassa monivuotisia kasveja, sillä niitä luonnossakin pääasiassa kasvaa. Puiden, pensaiden ja perennojen vahvat juuristot löytävät veden ja ravinteet yksivuotisia helpommin. Kun monivuotisista kasveista koostuvat istutukset ovat vakiintuneet, vuosittaisen kylvö-, kastelu- ja kitkentäurakan voi unohtaa. Syötäviä perennoja eli monivuotisia vihanneksia ovat esimerkiksi maa-artisokka, hyvänheikinsavikka, raparperi, ilmasipuli ja saksankirveli.

Istuta kerroksia. Hyötymetsäpuutarhan ylempiin kerroksiin sopivat suojaisaa pienilmastoa luovat ja ilmakehän typpeä sitovat puulajit sekä hedelmäpuut. Alemmista kerroksista löytyy pähkinä- ja marjapensaita, joiden lomassa kasvaa…

Tilaaja

Kiinnostuitko?

Maksulliset kirsikka-symbolilla merkityt artikkelit, näköislehdet ja digiarkisto avautuvat tarhureille, joilla on voimassa digitilaus tai lehti+digi-tilaus.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt