Blogi Somepuutarhuri Johanna Rönnlöf

Lupiinisota ja kurtturuusun hävitys – pörriäisten ja saariston puolesta!

Tiesitkö miten lupiini vaikuttaa kimalaisten lisääntymiseen? Jos olet laittanut ötökkähotellia ja linnunpönttöjä ja kylvänyt pörriäisniittyä, niin katso tämä video <3
 
Videossa näytän miten kurtturuusu hävitetään ja miten lupiinista pääsee eroon. Vastaan myös kysymykseen miksi kaikki pitää kieltää, eli miksi kurtturuusu tai lupiini edes pitäisi hävittää? 
 
Tässä videossa pääsette näkemään miltä näyttää puutarha muutama vuosi sen jälkeen, kun puutarhurista on aika jättänyt. Jaan tunnelmia siitä millaista on korjata menneiden sukupolvien virheitä, eli ottaa haltuun villiintynyttä ja unohdettua puutarhaa, kun entisistä loiston päivistä runkoruusujen, pionien ja hiekkakäytävien jälkeen on jäljellä lähinnä kaksi asiaa. Lupiini ja kurtturuusu. 
 
Videon sisältö:
 
01:01 Komealupiini
03:36 Lupiinin hävittäminen
03:38 Kaivaminen
05:19 Trimmeröinti ja niittäminen
05:48 Kesannointi
05:55 Muuttaminen laitumeksi
06:35 Peittäminen
06:52 Kurtturuusu
09:19 Kurtturuusun hävittäminen
09:34 Näännyttäminen
 
 
Lisätietoa ja tunnistusapua: vieraslajit.fi
 
Kiitokset: Reima Leinonen, Kainuun ELY-keskus
 1. Hei. Tosi hyvän videon olit tehnyt näistä tuhottavista vieraslajeista ja tuntemuksesi olivat kuin omiani. Olen ihan vastaavassa tilanteessa ja lievästi sanottuna ärsyyntyneenä varsinkin lupiineihin, joita tämän vanhan koulun ympäristö on täynnä ja myöskin se ainoa maapläntti, jolla voisin jotain viljellä. Osaa alueesta pidän lyhyenä ruohonleikkurilla, osan alueesta olen peittänyt tummallamuovilla, ja sitten jos alan jotain siinä kasvattaa, niin se siemenpankkihan nousee pintaan itämään. Mikä olisi paras konsti? Kateviljely? Mulla on sulle yksi hyväksi toteamani työkalu niihin nuorempiin juurakoihin, jotka eivät ole vielä kovin monihaaraisia, fiskarsin rikkakasvin poistaja, semmonen poljettava versio. Varmaan voikukille suunniteltu. Toimii tosi hyvin!

  • Voi, otan osaa :I Toi taistelu tuntuu kyllä välillä niin tympeeltä. Mutta mä yllätyin miten helppoa viljely on. Siis viljelemällä lupiinista pääsee kyllä tehokkaasti eroon ja ihan kuin arvelitkin, niin se kateviljely on siinä olennainen osa. Juurakot siis kaivamalla pois ja mädäntymään vaikka mustalla muovilla peitettyyn kasaan. Sit kateviljelyä vaan vähintään se 20 vuotta… Huh, kuulosti kirjoitettuna aika kaamealta, mutta tää on niin tätä. ”Helppo keino” = 20 vuotta… Mutta lupiinin ensimmäisen kesän siementaimet lähtee kateviljellystä maasta ihan käsin vetämällä ja niiden kanssa ei tarvi pitää mitään älytöntä kiirettä. Hyvin voi vaikka syksyllä sitten nyppiä pois. Mutta ne parivuotiset taimet, niihin taidankin ottaa käyttöön sun rikkaruohorautavinkin! Kiitos siitä! Jatketaan taistelua ja mahtavaa kun löysit tän blogin <3 Täällä tuo lupiini tulee kyllä varmasti esiin lähes kaikissa postauksissa on se sen verran vahvasti läsnä XD

   • Hei. Kiitos vastauksesta. Täytyy varmaan vaan uskaltaa aloittaa viljely sillä lupiinipläntillä… Siinä on lupiinin lisäksi myös vuohenputkea, että en vain pääsisi liian helpolla
    Tsemppiä kaikille suomalaisille lupiinisotaan!

    Mukava oli lukea sun tarinaa sen vanhan pihan historiasta, raivaamisesta ja löytökasveista. Täällä teen myös kaikenlaisia löytöjä, kuten pioneita minkä lie ruusuryteikön keskellä ja töyhtöangervoita ja valkovuokkoja metsän reunassa.

    Innolla odotan uusimpia blogijuttuja ja videoita sieltä Pohjanmaan lakeuksilta

 2. Lohdullista kuulla kohtalotovereiden tarinoita. Meidänkin mökkitontille oli edelliset omistajat aikanaan istuttaneet kolme lupiinin tainta. Huvittavinta on, että suunnilleen ainoa paikka missä niitä EI ole, on se kohta mihin ne ensimmäiset oli istutettu. Kymmenisen vuotta olen lupiinia torjunut, nyt viereisen pellon viljelijä kiitteli miten on lupiinit vähentyneet. Olin ihmeissäni, kun omasta mielestä mitään ei ollut tapahtunut. Mutta totta se on, tänäkin kesänä alueella, jossa aiemmin ei kasvanut lupiinin seassa mitään, oli ketoneilikkaa ja yksi kissankello. Ja toki koiranputki on saamassa vahvan jalansijan lupiinin taantuessa. Kaivuuhommissa olen nähnyt parhaaksi kääntää maata mahdollisimman vähän, niin siemenet eivät pääse niin hyvin pintaan ”itämissyvyyteen”. Olen kokeillut myös lupiinin syrjäyttämistä, hankalassa kivikkoisessa paikassa kasvaa nyt tuoksuvatukkaa. Vatukkakin leviää juurakoillaan, mutta on kuitenkin melko vaivaton pitää ruohonleikkurilla aisoissa. Ei näytä lupiini jaksavan vatukan kanssa kilpailla. Tiheä kuusikko toimisi varmaan myös, kasvaminen vaan ottaa aikansa :)

  • Voi miten kiva kuulla, että videosta oli iloa :) <3

   Tiheä kuusikko olisi varmaan kyllä hyvä tosiaan jos kasvaisi samaa vauhtia lupiinin kanssa. Käytännössä lupiini varmaan kirisi reunojen kautta aurinkoisimille alueille, mutta toisaalta siellä kuusten varjossa olisi ainakin siemenpankki sitten hyvässä jemmassa!

   Töitä noiden kanssa saa kyllä tehdä loputtomiin. Saa nähdä riittääkö mun elinikä edes tähän sotaan… Mutta ei voi luovutta, joten tsemppiä sinnekin! Kerätään talvi voimia ja keväällä taas uusin voimin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt