Blogi Somepuutarhuri Johanna Rönnlöf

Ensimmäiset kylvöt

Tältä näyttää taimihyllyllä helmikuussa, ei vielä kovin paljon ruuhkaa! 16. tammikuuta laitoin idätyslautalle chiliä, paprikaa, munakoisoa ja latva-artisokkaa ja nyt kun taimet on olleet jo muutaman viikon mullassa, niin ensimmäiset kasvulehdetkin on jo lähes kaikilla kehittyneet.

Tältä näyttää taimihyllyllä helmikuussa, ei vielä kovin paljon ruuhkaa! 16. tammikuuta laitoin idätyslautalle chiliä, paprikaa, munakoisoa ja latva-artisokkaa ja nyt kun taimet on olleet jo muutaman viikon mullassa, niin ensimmäiset kasvulehdetkin on jo lähes kaikilla kehittyneet.

Idätyslautalla ehti perinteisesti kehittyä taas tämä tilanne, ennen kuin ehdin siirtää taimet lautalta multiin, mutta eivätpä ne olleet siitä moksiskaan. Tällä kertaa olin vuorannut styroksin hienostuneesti talouspaperilla, kun aiemmin oon käyttänyt ihan vaan vessapaperia, mutta mun mielestä talouspaperi oli yllättäen huonompi. Vessapaperista on paljon helpompi vetää irti pitkäksi venähtäneitä juuria, sillä se antaa periksi. Talouspaperi on sen verran sitkeämpää, että juuret meinaavat katkeilla. Idätyslauttaa kyllä suosittelen kokeilemaan, jos ootte helmikuussa aikeissa kylvää pitkän kasvuajan vaativia siemeniä, sillä oma kokemukseni on, että idätyslautta nopeuttaa prosessia.

Taimikasvatuksen apuna mulla on kaksi tämmöistä taimihyllyä, jotka Sami on aikoinaan rakentanut. Tykkään näistä aivan pöllönä, sillä näissä on helppo säätää taimien etäisyyttä valosta ja lamppuina on ihan halpisloisteputket rautakaupasta. Nämä putket on olleet käytössä jo 8 vuotta ja hyvin porskuttaa vieläkin, vaikka viime keväänä kyllä aloin epäilemään, että valoteho olisi hiukan hiipunut. Ymmärtääkseni näihin tuplaputkella varustettuihin valaisimiin ei voi ilman ammattilaisen apua vaihtaa lediputkia (toisin kuin yhden putken valaisimiin), mutta luulen, että tämä kevät mennään vielä näillä vanhoilla ja sitten hankin uudet loisteputket. Jos vanhat on vielä hengissä, ne voi käyttää loppuun muualla kodissa.

Ainut ongelma tässä hyllyssä on se, että ellei tätä pura varastoon talveksi, niin keväällä saa aloittaa hommat raivaamalla kaikki hyllyille kertyneet kirjat ja tavarat!

Avomaanpaprikat kokeilussa

Tällä kertaa mulla on kokeilussa pari paprikaa, joista pitäisi saada satoa ihan avomaallakin, joten pitäkää peukkuja, että saadaan kunnon intiaanikesä… Tässä kuvassa kasvihuoneessa kasvatettava ”Friggitello”. Avomaankokeiluihin valitsin lajikkeet ”Roter Augsburger” sekä ”Novosibirsk”.

Saa tosin nähdä miten siellä avomaalla sitten pärjätään, sillä mun esikoinen, joka on oikea noitameediolapsi, piirsi yhtenä päivänä tämän kuvan ja sanoi, että nämä tulee kesällä syömään mun kasvatukset. Huomatkaa etanan silmälasit, jotka on tehty mun salaateista…

Etana näyttää suhteellisen mielipuoliselta, pitäisiköhän suosiolla jättää salaatinkasvatus väliin?

Pikkupuutarhureiden talvikylvöt

Aina kun otan siemenpussit ja mullat esiin, niin lapset ovat mukana menossa. On hauskaa miten pikkuisilla oikein herää inspiraatio, kun alkavat suunnitella omia kasvimaa-alueitaan ja luulisinpa, että nämä kaksi, vasta 4-, ja 6-vuotiaat naperot osaisivat tiukan paikan tullen jo itsenäisesti kasvattaa ruokaa siemenestä saakka.

Lapset on jo aika taitavia kylvöhommissa, vaikka itse sanonkin!

Meidän muutto lähestyy kesällä, joten yritän vähän himmailla esikasvatettavien kanssa, enkä halua pitää taimia hetkeäkään täällä vuokra-asunnon lehtokotiloita kuhisevalla pihalla, joten päätin kokeilla ensimmäistä kertaa talvikylvöä.

”Himmailu” on suhteellinen käsite…

Esikoinen kylvi talvikylvöön sekoituksen orvokeista ja sitruunavärimintusta ja kuopus kylvi tilliä, palmukaalia ja astereita. Lähikaupasta saatiin niitä kuuluisia karkkilaatikoita, mutta harmillisesti nuo isommat laatikot eivät olleet yhteensopivia niiden kanssa. Sen sijaan ihan tavalliset kylvöpotit mahtui sinne hienosti.

Mutta sitten kun ajatuksissani aloin täyttämään potteja, niin yhtäkkiä huomasin, että olin ottanut kannun ja kastellut kaikki! Ei kyllä ole helppoa oppia näitä uusia metkuja, kun vanhat tavat tulee selkärangasta. Lumellahan nämä piti kastella!

Siispä uusi yritys. Laitoin pohjalle ravinnepitoisempaa multaa ja päälle omaa taimimultasekoitusta. Seoksessa oli pussinpohjia taimimullasta, kukkamullasta ja kookoskuidusta höystettynä perliitillä.

Siemenet peittelin vermikuliitilla ja lopuksi kerroksella lunta.

Jotenkin tää lumella peittäminen tuntuu tosi brutaalilta

Lumella kuorrutetut taimipotit peittelin kansien puutteessa kuplamuovilla ja sitten vielä ison laatikon kansi päälle. Porakone oli talolla, joten isojen laatikoiden pohjiin ja yläosiin porattiin reiät vasta paikan päällä, karkkilaatikoihin sain nirhattua reiät puukolla. Sitten nämä jätettiin varjoiseen paikkaan odottelemaan kevättä. Talvikylvökokeiluun, eli oman onnensa nojaan jätettiin ainakin seuraavia:

Allium ampeloprasum purjo ’Herbstriesen 2’, Allium fistulosum pillisipuli ’Freddy’, Anethum graveolens tavallinen tilli, Brassica oleracea palmukaali ’Nero di Toscana’, varsiparsakaali ’Apollo F1’, ruusukaali ’Dolores F1’, ruusukaali ’Autumn Star F1’, suippokaali ’Kalibos’, Callistephus chinensis kiinanasteri American Branching mix, Cosmos bipinnatus punakosmoskukka ’Double Click’, Crambe cordifolia herttamerikaali, Fragaria vesca ’Rujana’, Cynoglossum amabile tiibetinkoirankieli ’Mystery rose’, Hablitzia tamnoides köynnöspinaatti ’Järvensivu’, Monarda citriodora sitruunaväriminttu.

Huh! Vähän jännittää kyllä. Etenkin, kun välillä tulee parikin viikkoa, etten itse ehdi talolle tarkastamaan tilannetta lainkaan. Veikkaankin, että juuri tämmöinen pidempi tauko saaattaa koitua näiden kohtaloksi, jos laatikoissa tulee liian kosteaa tai kuivaa. Vai mitenkäs usein te talvikylvökonkarit käytte lisäämässä lunta tai tsekkaamassa taimien vointia?

Oli miten oli, kohta on taas ihana kevät ja ellei muuta, niin vuohenputkea ja nokkosta ainakin riittää meidän pihassa, joten satoa silti saadaan! Ja juuri huomasin tätä kuvaa katsoessa, että oon unohtanut kylvää mäkimeiramia… Ja nuo siemenestä Helsingin palstalle aikoinaan kylvetyt esikotkin kyllä houkuttelis. Voi että, himmailu ei kyllä sovi mulle yhtään!

  1. Täällä myös chilit idätetty lautalla ja ovat kovassa kasvussa lamppujen alla. Ääni myös idätyslautalle, toimii.

    • Jep, enää ei tulisi mieleenkään haudata chilejä multaan ja sitten jännätä, että nouseeko sieltä mitään ja missä vaiheessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt