Blogi Somepuutarhuri Johanna Rönnlöf

DIY kehäkukkavoide ja vauvan hoitoöljy

Talven kuivattamat huulet, kuivuudesta halkeileva käsien iho ja vauvojen vaippaihottuma. Mitä yhteistä niillä on? No se, että kaikista noista pääsee eroon hauduttamalla kesän, auringon ja hunajan tuoksuisen kehäkukkasalvan. En tiedä miten painokkaasti tämän voisi sanoa, mutta jos itse tehty kehäkukkavoide ei ole vielä osa elämääsi, niin lupaan, että kerran kokeiltuasi et enää mielellään elä ilman. Et ainakaan jos ihosi on herkkä, atooppinen tai kuiva.

Kehäkukkavoiteen keittely on myös superhelppoa ja pikkupurnukoita on kiva antaa lahjaksi. Itselleni yön pimeydessä keitetty kesän tuoksun keittiöön tuova kehäkukkasalva on olennainen osa pimeään vuodenaikaan ja jouluun valmistautumista.

Kehäkukan mykeröt kuivataan kokonaisina normaalissa huoneenlämmössä paperin päällä

Kehäkukka hoitaa ihoa

Kehäkukan ihoa hoitavat ominaisuudet on tunnettu jo vuosituhansien ajan ja sitä on käytetty pienten haavojen, ruhjeiden, hyönteisten pistojen ja palovammojen hoidossa. Kehäkukka rauhoittaa punoittavaa, ärtynyttä, kuivaa ja herkkää ihoa ja hillitsee tulehduksia. Se on niin hellävarainen, että sitä voi käyttää jopa vauvojen ihonhoidossa.

Vaippaihottuman paras hoito

Kokemuksesta voin kertoa, että säännöllinen suihkautus jojobaöljyä on vauvojen vaippaihottuman paras hoito ja ennaltaehkäisy. Jojobaöljy onkin iholle vähintään yhtä uskomaton ”tuote”, kuin kehäkukkakin. Se tasapainottaa talin tuotantoa tukkimatta ihohuokosia. Se myös auttaa pienten haavojen parantumisessa, hoitaa tulehduksia, rauhoittaa auringon polttamaa ihoa ja lisäksi se on luonnollisesti antibakteerinen ja kosteuttava.

Vaippaihottuma on vauvalle erittäin kivulias ja usein vaippaihottuman hoitoon suositellaan jojobaöljyn lisäksi kehäkukkavoidetta. Kun tässä eräänä päivänä mietin lahjoja vastasyntyneille ystävieni pienille, niin hoksasin, että nämä kaksi asiaahan täytyy yhdistää! Täytyy tehdä jojoba-kehäkukkaöljyä!

Yleensä teen kehäkukkavoiteen johonkin ihan ruokakaupasta löytyvään edulliseen luomulaatuiseen öljyyn, mutta nyt hommasin tätä vauvojen ihmeöljyä varten luomulaatuista jojoböljyä luontaistuotekaupasta. Omat lapset olivat ostosreissulla mukana ja keksittiin napata mukaan myös kaksi huulirasvahylsyä, jotta voidaan tehdä heille omat huulirasvat. Hauduttelin samalla kertaa siis kehäkukka-jojobaöljyä, sekä hiukan jämäkämpää salvaa huuli- ja yleisrasvaksi, sillä lapset on kärttäneet multa kehäkukkavoidetta jo tyyliin ensimmäisistä pakkasista lähtien.

Itse kerään kukat laittamalla kaksi sormea kukan alle ja napsauttamalla peukalolla kukan irti

DIY kehäkukkasalva syntyy yksinkertaisimmillaan seuraavista ainesosista: 

 • Kuivattuja kokonaisia kehäkukan kukkia (älä irrota terälehtiä mykeröistä, sillä mykeröissä on suuri osa vaikuttavista aineista! Jos et ehtinyt kuivata omaa satoa, niin luontaistuotekaupoissa niitä myydään)
 • Öljyä (luomu) esim.  jojobaöljy, manteliöljy, neitsyt oliivi- tai rypsiöljy
 • Mehiläisvahaa tai kookosöljyä (voit laittaa myös molempia)

Jos teet pelkkää kehäkukkaöljyä tarvitset vain öljyä ja kehäkukkia.

Tarvikkeet öljyn tekoon:

 • puhdas kannellinen lasipurkki uutokselle (pidempi kaava)
 • kattila ja kuumuutta kestävä astia vesihaudetta varten (lyhyempi kaava)
 • lämpömittari öljylle
 • siivilä ja harso
 • puhdas ja kuiva lasipurkki
 • suihkepullo tms. purkki valmista öljyä varten

Lisäksi voiteen tekoon:

 • keittiövaaka
 • puhtaita, kuivia lasipurkkeja / huulirasvahylsyjä tms.
Kehäkukista on jalostettu mitä kauniimpia kerrottuja keltaisen, oranssin ja punaisen sävyjä. Luotettavimpia ja vaatimattomimpia ovat kuitenkin oranssit perusmuodot.

Näin teet itse kehäkukkaöljyä ja voidetta

Ihan ensimmäiseksi kannattaa pestä purkit ja pullot, joissa aiot säilyttää valmista öljyä tai salvaa. Tämä siksi, että jos lorotat öljyn/salvan purkkiin, johon on jäänyt vesipisaroita, niin se heikentää öljyn/salvan säilyvyyttä merkittävästi. Pidä siis koko homman ajan huoli siitä, ettei mukaan pääse vettä.

Seuraavaksi kehäkukkien vaikuttavat ainesosat uutetaan öljyyn joko pidemmän tai lyhyemmän kaavan mukaan.

Kuivattuja kukkia öljyssä uuttumassa

Pidemmän kaavan mukaan laitetaan kuivattuja kehäkukkia kuivaan puhtaaseen lasipurkkiin ja peitetään öljyllä. Purkki suljetaan löyhästi ja annetaan uuttua lämpimässä, mielellään pimeässä paikassa noin kaksi viikkoa. Bakteeritoiminnan alkamisen vuoksi kukkia ei saisi mielellään lillutella öljyssä pidempään. Bakteerikammoisena ja unohtelevaisena itse suosinkin siksi tätä nopeampaa tapaa:

Kuivattuja kukkia öljyssä vesihauteessa

Lyhyemmän kaavan mukaan haudutetaan vesihauteessa uutos. Öljyyn lisätään kehäkukkia niin paljon, että ne peittyvät öljyyn ja annetaan uuttua noin kaksi tuntia. Öljyn lämpötila ei saisi nousta yli 50 asteen, sillä muuten saat friteetattuja kehäkukkia. Kannattaa huomioida, että öljyn lämpötila kohoaa hitaasti, mutta kun se lähtee nousemaan, se myös laskee hitaasti. Siksi on parasta pysytellä 40 asteen tienoilla ja lämpömittari on tässä hyvä apu. Edellisessä postauksessa mainittu ”hidas” puuhella toimii tässä hommassa paljon paremmin kuin induktio, tai tavallinen liesi, sillä kattilaa voi tarvittaessa vain siirtää aavistuksen viileämpään kohtaan. Meistä tulikin viikonloppuna tämän Högforsin kanssa vihdoin kavereita ja enää mulla ei ole uudesta ystävästäni mitään pahaa sanottavaa. Kun vuosia sitten ensimmäistä kertaa tein kehäkukkavoidetta ilman lämpömittaria, kävi kaikesta varovaisuudesta huolimatta niin, että sain kehäkukat friteerattua. Silti voiteesta tuli ihan käyttökelpoista ja ihanaa!

Puuhellalla lämpötilaa pääsee säätämään hienovaraisesti ja samalla voi keittää kahvit, perunat ja lämmittää tuvan

Kun uuttamisesta on selvitty, on seuraavaksi tarpeen siivilöidä uutos harson läpi.

Muista kuitenkin ensin kuivata vesihaudeastian pohja, ettei kaataessasi öljyn mukaan pääse vettä! Jos olit tekemässä vain öljyä, niin nyt voitkin pullottaa tuoksuvan ihanuuden ja askarrella kauniita etikettejä.

Jos haluat valmistaa salvaa, jatka näin:

Punnitse siivilöity kehäkukkaöljy ja laita se jälleen vesihauteeseen. Punnitse haluamasi määrä mehiläisvahaa ja/tai kookosöljyä ja lisää pieninä palasina öljyn joukkoon.

Mehiläisvaha ja kookosöljy jähmettävät öljyn jäähtyessään, muuttaen sen salvamaiseksi ja niinpä mitä enemmän lisäät niitä, sitä kovempaa tököttiä valmis salva on. Salva kuitenkin sulaa lämpimässä kädessä nopeasti, joten kovakin voide levittyy kyllä mukavasti. Itse halusin tällä kertaa saada aikaan melko kovaa, huulirasvaksi soveltuvaa salvaa, joten lisäsin ainesosia seuraavasti:

 • 60g kehäkukkaöljyä
 • 40g mehiläisvahaa

Kiinteiden vahojen ja öljyjen osuus voi olla mitä vain 20-50% väliltä riippuen siitä miten pehmeää voidetta haluat. Kokeilemalla selviää oma suosikkiresepti, mutta kuten sanottu, kaikki tältä väliltä toimii kyllä mainiosti. Kesäkuumalla tai taskussa säilytettävään voiteeseen laittaisin itse enemmän kiinteitä aineita. Tässä vaiheessa voit lisätä voiteeeseen myös muita haluamiasi öljyjä.

Mehiläisvahan sulamispiste on 62-65 astetta, joten tällä kertaa vesihaudetta saa lämmittää reippaammin ja sekoittaa välillä.

Voide muuttuu vaaleammaksi jäähtyessään

Sitten vain ihmeaine purkkeihin. Anna voiteen jähmettyä rauhassa ja sulje sen jälkeen kannet. Jäähtyessään salvan väri muuttuu vaaleammaksi. Lopuksi taputa itseäsi olalle siitä hyvästä, että uskalsit kokeilla jotain uutta ja ihanaa ja käy täältä lukemassa miten teet toisen luonnon supersalvan, nimittäin pihkavoiteen.

Koska kaikki hyvä internetissä sisältää kissoja, on hyvä aloittaa ja lopettaa kissakuvilla!

Nautinnollisia salvankeittelyhetkiä alkavan kaamoksen keskelle <3

 • Ei ole kommentteja.
 • Lähetä kommentti

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Tilaa Kotipuutarha-lehti

  Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
  Tilaa nyt