Uusia kuvakulmia ja kuuraista puutarhaa

Tämän postauksen kuvat on otettu jo viime viikolla mutta viikonloppu oli sellaista huisketta, että postaus jäi kirjoittamatta. Vietimme nuorimmaisemme syntymäpäiviä ja päivät täyttyivät valmisteluista ja juhlista. Nyt kun juhlahumu on rauhoittunut on ihanaa levätä ja palata näihin kuuran kuorruttamiin kuviin. Kuvaillessani yritin tarkoituksella kuvata erilaisista kuvakulmista kuin mitä yleensä, saa nähdä onnistuinko?

[columns_row width=”half”]
[column]

leikkipaikalta-alapihan-suuntaan-mamasgarden
Kuva on otettu tontin ylänurkan leikkipaikalta kallion yli, ala-pihan suuntaan.

[/column]
[column]

leikkipaikalta-mamasgarden
Tätä kuvaa varten kiipesin korkeuksiin leikkipaikallamme ja kuva on otettu pellolle päin talon jäädessä vasemmalle. Oikealla puolella on metsäkaistale johon tonttimme rajoittuu.

[/column]
[/columns_row]

Harvoin tulee kuvattua leikkipaikalla mutta sieltä käsin näpsäisin nämä postauksen kolme ensimmäistä kuvaa. Silloin kun trampoliini on pystytettynä se rumentaa kuvia mielestäni niin paljon, että tuskin koskaan kesällä harrastan vastaavia kuvakulmia. Nyt se on talvilevolla ja tila takapihan kivituhkaalueella on ihanasti vapaana. Aiemmin pienempi trampoliini olikin piilossa tuossa ensimmäisessä kuvassa näkyvien tammien takana eli jokseenkin kohdassa missä seisoin kuvaa ottaessani. Harmikseni uusi ei enää kunnolla mahtunut siihen enkä halunnit karsia tammiakaan. Kuutisen vuotta ehkäpä vielä trampoliinille on käyttöä mutta sitten se saa kyllä lähteä kun nuorimmainenkin on jo rippikoululainen.

[columns_row width=”half”]
[column]

kallio-takapihan-suunnalta-mamasgarden
Leikkipaikalta laskeudutaan tämän havuryhmän ohitse takapihalle.

[/column]
[column]

kalliolta-valuu-vesi-mamasgarden
Havuryhmästä alkaa paljaaksi puhdistetun kallion alue ja sen vieressä kivikkopuutarhani. Talo jää oikealle.

[/column]
[/columns_row]

Havut ovat osoittautuneet sitkeiksi kallioisen tontin luottokasveiksi. Lauantaina kun minun olisi pitänyt siivoilla juhlia varten niin sain hurjan inspiraation suunnitella vähän kauhurinnettä. Pohdin ja päädyin havupainotteiseen suunnitelmaan. Miksi en hyödyntäisi ihania havuja myös talon pellon puoleisessa rinteessä kun tuolla kalliollakin ne niin uskollisesti pärjäilevät vuodesta toiseen. Suhteellisen matalana pysyvät, erilaiset katajat ja männyt on siis nyt päätetty kauhurinteen pääkasveiksi. Toki joukossa tulee varmasti olemaan myös heiniä ja kivikkokasveja. Ai mutta nyt ihan hairahduin aiheesta vaan tulipahan tuokin päätös nyt talletettua tänne blogiin.

Tällainen kivi löytyy kalliolta kivikkopuutarhan takaa.

 

suuri-kivivanhus-mamasgarden
Luonteikas möhkäle lähikuvassa.

Kallion kupeessa kun ollaan niin kiviä piisaa ja siitä olenkin todella onnellinen.  Aika harvoin tulee kuvattua kalliota suoraan naapurin suuntaan. Vaahteramäen Riinan blogissa oli vähän aikaa sitten juttua heidän tonttinsa alkuajoista ja ihmetykseni oli suuri kun kuvissa näkyi useita naapureita. Olin kuvitellut, että Vaahteramäki seisoo mäellään lähes ylhäisessä yksinäisyydessä sillä niin hyvin on kasvanut ja rakennettu puutarha antanut suojaa naapureiden suuntaan jo useiden vuosien ajan. Meilläkin jo keskellä nouseva kallio antaa luonnostaan yksityisyyttä, kuten myös suhteellisen isot tontit.

[columns_row width=”half”]
[column]

suuri-kivivanhus-mamasgarden
Etuovemme sijaitsee kallion puolella. Kuvassa ylhäällä oikealla näkyy kivikkopuutarha.

[/column]
[column]

terassilta-alapihalle-mamasgarden
Tämä kuva on otettu terassin portaiden edustan pieneltä patiolta. Yleensä kuvaan tästä kohdin aina pellon suuntaan.

[/column]
[/columns_row]

Kun kalliolta laskeudutaan takaisin pihatielle ollaan meidän pääsisäänkäynnin edessä. Sitäkin tulee kuvattua harvoin tähän suuntaan vaan aina yleensä portailta alas lammikon suuntaan. Ehkäpä siksikin suunta on aina yleensä alas päin kun usein tuossa tiellä seisoo ruma auto. Vaan eikös olekin hyvin säilyneet lankaköynnökset tuossa ruukussa? Ensimmäistä kertaa nyt kasvatin sitä enkä takuulla viimeistä, sillä niin hyvin se kesällä kasvoi ja on kaunistanut koko talven sisäänkäyntiä. Havuja ja muutaman punaisen joulutulppaanin olen siihen lisännyt tuomaan vähän vaihtelua. Tarkoitukseni oli talvettaa lankaköynnös kellarissa mutta eihän sitä ole raaskinut tuosta pois repiä. Tiedä vaikka jatkaisi keväällä kasvuaan noilla sijoillaan, mikäli kunnon talvea ei tänä vuonna tulisikaan.

Toinen kuva on otettu pääsisäänkäynnin puoleisesta päästä taloa mutta talon ison terassin eli pellon puolelta. Terassi on läpikuljettava, mikä on muuten osoittautunut käytännössä tosi käteväksi. Tästä kohdin kuvaan lähes aina vastakkaiseen suuntaan eli pellolle päin. Ja lähes aina sisällytän kuvaan tuon pikkupation ison ruukun. Voi miten kaavoihinsa kangistunut sitä onkaan näiden kuvakulmiensa suhteen! Tuossa ruukussa on nyt ennen joulua virittelemäni valopallot joista tykkään myös tosi paljon. Tämän ruukun kesäkukat vaihtuivat kaksikin kertaa, joten ensi kesänä tässäkin saattaa olla mukana kestävää lankaköynnöstä. Nämä kaksi isoa ruukkua näkyvät samalla silmäyksellä joten olisi kiva jos niissä olisi yhdistävänä tekijänä tuo reunojen ylitse ryöppyävä lankaköynnös. Hei tässähän tulee samalla kirjattua ylös kesäkukkasuunnitelmiakin, jee! Varsinainen suunnitelmien ja erilaisten kuvakulmien sekametelisoppa koko postaus :)

Tässä kuvassa onkin sitten kävelty terassin läpi ja saavuttu takaisin takapihalle eli talon toiseen päätyyn josta kierros oikeastaan alkoi. Täällä meillä on vielä kolmas ruukku jossa ei nyt talvella ole muuta kuin sammalpeitto. Joka on kuitenkin mitä suloisin ja ihailen sitä monesti kodinhoitohuoneesta pyykkejä laittaessani. Täällä takapihallakin kuvaus suuntani on lähes poikkeuksetta vastakkaiseen suuntaan eli pellolle päin. Tuossa vieressä oikealla on kivikasan penkki jossa kasvaa mm. paljon kuvissani vilahdelleet rusokirsikka ja syysvuokko. Eräitä puutarhan lempikasvejani ja siksi kesäisten kuvausten suunta kohdistuu lähes poikkeuksetta niitä kohti. Niin ja se turkasen trampoliini on kesäisin juuri tuossa ruukun edessä, murr!

Kuurankukkia ja leikkisä haaste

[columns_row width=”fourth”]
[column]kataja-mamasgarden[/column]
[column]katajan-oksa-mamasgarden[/column]
[column]kellarin-edustan-puksipuu-mamasgarden[/column]
[column]sitruuna-ajuruoho-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

[columns_row width=”fourth”]
[column]huurretta-puutarhassa2-mamasgarden[/column]
[column]huurretta-puutarhassa3-mamasgarden[/column]
[column]huurretta-puutarhassa-mamasgarden[/column]
[column]lintujen-talviruokinta-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Hups, tulipas tästä pitkä postaus. Enkä malttanut olla vielä laittamatta loppuun kuvakavalkadia alapihan huurteisista yksityiskohdista. Näistäkin ehkäpä löytyy jokunen harvemmin kuvattu yksityiskohta. Ainakaan tuota kasvarin edustan puksia en ole vielä tainnut kuvata lähietäisyydeltä. Voisin oikeastaan kehitellä tästä haasteen ja sen saa halutessaan poimia täältä mukaansa ken tahtoo! Eli otahan seuraavalla puutarhakierroksellasi kuvia hieman erilaisista suunnista/kuvakulmista kuin yleensä. Jos vain rohkenet niin voit lähestyä aihetta jopa puutarhan ongelmakohdista käsin.  Haasteen nimi olkoonkin leikkisästi, Behind the scenes!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 

 

 1. Ihana nähdä näitä eri kuvakulmista otettuja kuvia, ja todellakin niissä pihanne näyttääkin erilaiselta! Kiva idea myös tuo haaste, nappaan siitä kiinni jossain vaiheessa :-)
  Teillä on todella kaunis talo ja tontti <3

  • Minulla on aina tapana vähän kaunistella kuvakulmia Meillä on esimerkiksi noita pressukatoksia polttopuille ja lautatavaralle, enkä pidä niistä ollenkaan. Ne yleensä jätän kuvien ulkopuolelle mutta nyt rohkenin ottaa senkin mukaan kuvaan Oikeastaan tähän aikaan vuodesta hopeanharmaat katokset eivät ole ihan niin rumia kuin kesällä.

 2. Kiitos kuvista! Kiva katsella ja yrittää muistaa ja hahmottaa kaikki paikat.

  • Juu, välillä vähän eri vinkkelistä vaikka ei näissäkään ihan niitä kaikista hirveimpiä romukasoja ole kuvattu Ja niitäkin löytyy ainakin neljästä kohdin. Risukasaa en laske romukasaksi

 3. Hyvä idea oli kuvata eri näkökulmista, antaa tosiaan uutta tietoa tontista. Kiva haaste, pitää laittaa hautumaan. Kauniita kuurakuvia, kollaasi oli oikein kiva!

  • Olen joskus vuosia sitten lukenut jostakin blogista vähän saman tyylisen postauksen ja tykkäsin kovasti. Kaikki ei ole aina sitä miltä kuvissa näyttää ja nämäkin kuvani ovat vielä suurelta osin kaunisteltuja. Silti kuitenkin vähän eri vinkkelistä otettuja

 4. Kiva katsella kuvia ihan uusista suunnista. Enpä tiennyt tonttianne noin kallioiseksi. Komea paikka kerrassaan.

  • Tuolla kallion suunnalla on tosiaan meidän ainut rajanaapuri joten sinne suuntaan kuvaan harvoin. Meidän tontista on tosiaan noin vajaa puolet kalliota joka on ihana asia. Helppohoitoinenkin sillä vain muutaman vuoden välein napsin vähän kuivia risuja leikkurilla.

 5. Onpa kauniita kuvia ja kivoja kuvakulmia!
  Teillä on todella kaunis tontti. Nuo kivet, kalliot ja maastonmuodot tekevät tontista ihanan elävän. Ja huurre kuorruttaa kaiken niin kauniiksi.
  On kiva tosiaan nähdä blogiystävien puutarhoja eri kuvakulmista. Näin koko tontti hahmottuu paremmin.
  Ja näkee, että niitä naapureitakin on tai teillä on kyllä mahtavan suojaisaa.

  • Voi miten ihanan suojaisaksi olette teilläkin oman tontin rakentaneet Sain oikeastaan tähänkin postaukseen inspiraation sinulta ja niistä teidän tontin alkuaikojen kuvista. Halusin itsekin tehdä vähän paljastuksia ja kuvata talvisen avaraa ympäristöä uusista kuvakulmista

 6. Olipas mielenkiintoinen kuvakierros. Aivonystyrät saivat haastetta, kun yritti sovittaa niitä useammin kuvattuja näkymiä näihin ja varsinkin kun tällaisena lehdettömänä vuodenaikana kaikki näyttää muutenkin erilaiselta. Kiva haaste. Jäin juuri miettimään, että onkohan meillä edes kuvakulmaa, josta en olisi ottanut kuvia. Ainakin tuntuu siltä, että joka puolelta on kuvattu ja kaikki rytöläjät esitelty :D Laitetaan mietintämyssyyn, mutta toteutus voi jäädä keväälle tai jopa kesälle, sillä lumi peittää nyt maata sen verran, ettei edes kukkapenkkien rajoista saa selvää. Mukavaa viikkoa!

  • Totta, siellä on tietty lunta. No mitenkäs olis kuvaaminen vaikkapa ihan ruohonjuuri tasolta tai sitten ylhäältä käsin? Olispa oma drone

   • Meillä on drone, joten ilmakuviakin on tullut otettua aika paljon. Pieniä kevätkukkijoita on kyllä kuvattu mahallaan pötköttäen, mutta yleiskuvia ei. Kiitos ideasta! :D

    • No niin eli sä olet sitten tosiaan kuvannut jopa ilmasta käsin Nyt vaan vielä maahan pötkölleen telttapatjan päälle ja kuvaamaan laajalla skaalalla Telttapatja on muuten tosi kätevä kuvatessa. Ei polvet kastu tai likaannu ja lämminkin se on

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt