Tomaatin kasvatus — siemenestä satoon

Aikoinaan kasvatin joka vuosi runkotomaattia ja kurkkua mutta sitten nykyinen kasvihuone kävi liian varjoisaksi ja kasvatus jäi. Kunnes viime keväänä innostuin kunnostamaan pienen kasvikaappini ja kylvin pitkästä aikaa muutaman tomaatin siemenen. Ulos istuttaminen tietysti viivästyi koska kaapin kunnostaminen venyi mutta silti sain korjata ihan kelpo sadon isoja tomaatteja jotka lopulta ehtivät kypsyäkin. Kaappi on niin pieni että käytännössä taimet kasvoivat lähes koko kesän taivasalla. Kasvukausi oli tomaatille erityisen suotuisa, aurinkoinen ja lämmin joten se selittänee nopeaa kasvua ilman kasvihuoneen suojaa. Ja koska perunaa ei ollut viime kesänä kasvamassa ollenkaan, ruusukaalien viedessä kaiken tilan, ei ruttokaan päässyt tomaatteihin tarttumaan. Niinpä kaappiin laitan tänäkin vuonna kolme taimea kasvamaan!

Ja ihan kaiken varalta kylvän myös muutaman ylimääräisen tomaatin taimen jos vaikka kävisikin niin hyvin, että saisin uuden kasvihuoneen ajoissa valmiiksi. Tuo huone ei ole vielä edennyt suunnittelua pidemmällä ja suunnitelmatkin ovat tässä talven ja kevään aikana monesti muuttuneet. Niinpä kovin suuria odotuksia minulla ei vielä tälle kaudelle ole. Kymmenen paprikan siementä kylvin reilu viikko sitten ja ne ajattelin sijoittaa kasvihuoneen puutteessa meidän aurinkoiselle ja lämpimälle terassille. Paprikaakaan en ole pitkään aikaan kasvattanut joten ihan harjoittelumielellä nyt lähden etenemään. Jonkin verran myöhässä tuli paprika kylvettyä mutta toisaalta, eipä näyttäisi tämä kevätkään tässä kovin nopealla aikataululla edistyvän. Sen puoleen varmasti ihan hyväkin nyt vähän malttaa kylvösten laiton suhteen.

Tomaatin kylvö, koulinta ja valon tarve

Vaan tomaatin kanssa olen ihan oikeassa aikataulussa, sillä jo vuosia sitten tuli itselleni käytännöksi kylvää siemenet tässä maliskuun puolivälissä. Usein taimet olivat kuitenkin melkoisia roikaleita joten hieman myöhemminkin varmasti ehtisi, varsinkin nyt kun kevät edistyy verkkaisesti.

Mitään idätyslauttoja en ole koskaan harrastanut vaan kylvänyt vain siemenet suoraan valmiiksi kostutettuun kylvö- ja taimimultaan ja vienyt kylvöksen itämään kylpyhuoneeseen lattialämmityksen päälle. Heti kun tomaatin taimi kurkistaa mullasta siirrän kylvöksen valoon ja ensimmäisten oikeiden lehtien kasvaessa koulin taimet omiin maitopurkkeihinsa. Tuossa koulinta vaiheessa on helppo tarvittaessa hävittää pitkäksi kasvanutta vartta istuttamalla taimi niin syvään kuin vain maitopurkki antaa myöten.

Itämisen jälkeen taimet kasvavat normaalissa huoneenlämmössä ja lähellä kasvivaloa. Tässä vaiheessa riittävän valon saaminen on tärkeää, sillä kukka-aiheet muodostuvat jo aivan taimen alkutaipaleella. Ajattelin laskevani pitkän mallisen kasvivaloni niin alas, että se on vain 15-20 cm päässä taimista. Sitä mukaan valoa täytyy tietenkin nostaa kun taimet kasvavat korkeutta. Valo on ripustettu kattoon metallisen ketjun varaan ja tuota ketjua on helppo lyhentää kasvun edetessä. Jospa tällä tavoin taimet pysyisivät maltillisemman pituisina ja niiden istuttaminen ulos olisi helpompaa.

Varastolannoite koulinnan yhteydessä

Lannoittamisen olen aikaisemmin hoitanut laittamalla taimille varastolannoitteen. Koulinnan yhteydessä kourallisen kanankakkaa syvälle maitopurkkiin siten, että taimen juuret eivät ihan vielä yllä lantaan asti. Kasvun edetessä ja lannoitustarpeen lisääntyessä, kasvaa taimen juuristo lantavarastolle, hakemaan tarvitsemansa määrän voimaa. Todella kätevää ja ennen kaikkea helppoa kun ei tarvitse erikseen muistaa lisätä lannoitetta kastelujen yhteydessä. Lopulliseen paikkaan istutettaessa olen lisännyt uuden lantapatterin, ellen sitten ole käyttänyt valmiita kasvusäkkejä jotka jo sisältävät kasvien tarvitseman lannan.

Uuteen kasvihuoneeseen haluan ehdottomasti maavaraiset penkit. Silloin on helppo käyttää lannoitteena omaa kompostia, nurmisilppua ja hevosen lantaakin. Joka kevät tulee monta kottikärryllistä keittiökompostia jonka aion jatkossa lisätä penkkeihin.

Hedelmien painon lisääntyessä taimen tukemisen tärkeys kasvaa.

Tomaatin taimien tukemisen tärkeydestä ja varkaista

Taimien tuenta on tomaatilla niin keskeinen juttu, että se pitää ottaa huomioon jo kasvihuonetta rakentaessa. Puiseen runkoon on helppo kiinnittää katon rajassa kulkevat tangot joihin taimet saa tuettua.  Tankoon sidottua juuttinarua kieputetaan kasvavan taimen ympärille sitä mukaan kun se venyy pituutta. Mitään ylimääräisiä tukikeppejä ei välttämättä tarvita. Tosin kepitkin minulla oli aikoinaan vanhassa kasvihuoneessa käytössä ja kyllä nekin toimivat. Tuennan onnistumiseen liittyy vahvasti myös se, että taimet hennoon latvoa elokuussa. Latvominen estää taimen rötkähtämisen ja nopeuttaa jo olemassa olevan sadon kypsymistä.

Ja hei, ne varkaathan täytyy sitten muistaa myös poistaa! Varas on rungon ja lehden väliin kasvava verso joka täytyy poistaa mahdollisimman pienenä. Se vie turhaan voimaa runkotomaatilta jonka on nimensäkin mukaisesti tarkoitus kasvaa rungollisena, ei valtavana pöheikkönä jollainen taimesta nopeasti kehittyy mikäli varkaat jäävät poistamatta. Kun varkaat poistaa vähintään kerran viikossa ei niistä synny ongelmaa. Näin kaikki voima menee sadon kasvattamiseen, liiallisen lehtimassan sijaan. Myös alimpia lehtiä poistetaan kesän edetessä, jotta kypsyvä sato saa kaiken mahdollisen valon. Lehtien poistaminen myös suuntaa kasvin voimavarat lehtien kasvattamisen sijaan sadon kypsyttämiseen.

Ja kun tomaatteja alkaa pitkän odotuksen jälkeen kypsymään, kannattaa kypsyneet kerätä säännöllisesti. Tämäkin edistää vielä vihreiden tomaattien kypsymistä.

Vaan nyt kaikki kasvattamaan ensi kesänä tomaattia! Tiesitkö että tomaatti on valittu vuoden 2022 vihannekseksi? Eipä ihme, sillä oman sadon tomaatti maistuu aivan taivaalliselle

P.S. Tarkempaa tietoa tomaatin esikasvatuksesta voit halutessasi lukea täältä.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Omat tomaatit ovat kyllä parhautta, suoraan kasvihuoneen lämmöstä herkuteltuina:)
    Minä kylvin omani viime viikon perjantaina ja suurin osa on jo itänyt, osaa odotellaan vielä. Maitopurkkeja on keräyksessä, mutta nyt kun miehen kanssa elellään kahdestaan, niiden jemmaaminen olisi pitänyt aloittaa jo aiemmin!

    • Minullakin on vasta kaksi purkkia jemmassa. Kun on niin monta vuotta siitä kun niitä viimeksi keräsin, menevät purkit väkisinkin litistyksiin ennen kuin muistan ne säästää. Täällä kuitenkin vielä purkkeja tulee kun kaikki kolme kotona ja pojat ovat varsinaisia muro-roopeja
      Osalla näyttää olevan somen kuvien perusteella jo melkoisen kookkaita taimia mutta vielä tässä ehtii. Sen muistan kyllä hyvin entuudestaan, että helpommin ne aina hujahtaa liian pitkiksi kuin että pitäisi kasvuansa odotella.

  2. Hyvät ohjeet tomaatin kasvatukseen. Meillä menee uudessa kasvihuoneessa vaijeri johon tukinarut saa kiinnitettyä. Tosin ne ovat kurkkuja varten sillä siellä kasvaa vain pensastomaattia joka ei tarvitse tukinaruja.

    • No kiitos, mutta nämä minun ohjeet nyt ovat vain aina sellaisia oman kokemuksen kertomuksia. Siksi jaoinkin tuonne loppuun tarkemmat ohjeet jotta vasta-alkajakin pääsee helpommin alkuun
      Vaan nuo vaijeritpa ovatkin tosi hyvä keksintö, varsinkin kun meillä jäi sitä jäljelle säleikköaidan rakentamisesta. Kiitos suuresti hyvästä vinkistä Ja kyllä täytyy minunkin kokeilla joskus noita pensastomaatteja kun aina vain näitä rungollisia ollut. Ei tarvitse silloin niitä varkaitakaan niin vahtia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt