Talvivalkkareiden istutus mamman tapaan

Olipas vierähtänyt ihan kymmenen vuotta siitä kun viimeksi kirjoitin valkosipuleiden istuttamisesta. Eipä ole kovinkaan paljon homma siinä ajassa muuttunut, samat työkalut ja tavat ovat käytössä edelleen. Ja sama valkosipulikantakin, jonka olen saanut alkujaan sukulaisiltani. Vuosien varrella olen joskus uudistanut kantaa itusilmuista ja joskus joltain ruokamarkkinoilta hankin toisenkin lajikkeen jonka olen ainakin yrittänyt pitää erillään.

Tähän kohtaan lisään nyt jälkeen päin lukijalta tulleen mielenkiintoisen tiedon. Mietin noiden kahden eri kantani mahdollista risteytymistä keskenään mutta se ei olekaan suvullisesti mahdollista meidän ilmastossamme. Valkosipuli ei nimittäin ehdi kukia ja tuottaa itävää siementä. Ne kukkavarteen kasvavat itusilmut ovat emokasvinsa klooneja! Kiitos Sari kun valaisit asiaa, en ole tullut tätä koskaan tarkemmin ajatelleeksi. Vaan nyt kun tämä tuli esille niin tottahan se on, että en ole koskaan nähnyt valkosipulin kukkivan.

Uuden sadon pulleiden kynsien lisäksi kokeilen tänä vuonna kasvatusta myös vanhan sadon kynsillä.
Erillään pitämäni lajike jonka nimen olen unohtanut.

Erikoinen kokeilu

Olen tarkoituksella vuosien varrella pienentänyt viljeltävää alaa, sillä meidän perheen valkosipulin kulutuksemme on melko pientä. Joka vuosi on joutunut laittamaan loput vanhasta sadosta kompostiin mutta nyt päätinkin kokeilla käyttää niitä lisäykseen! Näinhän ei siis kuuluisi toimia, sen tiedän, mutta kuinka näin terhakkaana kasvuun lähdössä olevan kynnen istutus voisi olla kovin väärin?!

En tietenkään uskaltanut laittaa koko ensi kesän sato-odotuksia vain näiden vanhojen kynsien varaan vaan toisen puolen istutin uuden sadon pulleimmista kynsistä. Joskus on kuitenkin todella mielenkiintoista kokeilla ja rikkoa vähän rajoja. Olen jo vuosia tätä kokeilua ollut tekemässä mutta aina se on vain jäänyt. Nyt on kynnet maassa ja ensi kesänä nähdään sitten tulokset.

Vanhan sadon kynsistä oli osa jo lähtenyt iloisesti versomaan. Minun silmiini ne näyttävät erittäin elinkelpoisilta.

Valkosipulit maahan juurikastelijan avulla

Istutin valkosipulit tällä kertaa alueelle, missä on kasvanut peräti kahtena vuotena peräkkäin hernettä (rakentamani kehikko kesti kaksi kautta). Niinpä alustan luulisi olevan täynnä herneiden juurinystyröissä valmistuvaa typpeä. Täysin herneiden varaan en kuitenkaan lannoitusta jättänyt, sillä valkosipulit ovat varsinaisia ravinnesyöppöjä.

Istutusvaiheessa annan joka syksy kourallisen kanankakkaa/kynsi. Kakan ripsautan suoraan istutusreikään, minkä poraan kätevästi selkäsuorana juurikastelijan avulla.

Juurikastelijalla on helppo painaa reiät istukassipuleille.
Teen aika syvät reiät, joihin mahtuu kynnen lisäksi myös kourallinen kanankakkaa.

Ja kun reiät on lannoitettu, työnnän jokaiseen reikään kynnen niin syvälle kuin käsi yltää. Saatan istuttaa sipulit hieman liian tiuhaan, noin 15-20 cm välein mutta toisaalta syvällä kasvaessaan niille riittää paremmin kosteutta. Keväällä tulee kasteltua korkeintaan pari kertaa ja annettua 1-2 kertaa nurmisilppua katteeksi. Muuten en oikeastaan hoida sipuleita mitenkään.

Kanankakan lisäksi olen joskus käyttänyt myös palanutta hevosen lantaa.

Nurmisilpun lisäksi olen joskus kattanut sipulipenkkejä myös hevosenlannalla. Koen kuitenkin, että suoraan reikään ripsauttamani kanankakka menee ainakin varmasti sipulin käyttöön, eikä se tuo kasvimaahan rikkakasvejakaan hevosenlannan tavoin. Myös olkikatteen mukana tulee helposti kylväneeksi ainakin viljakasveja. Sain kauraa kasvimaalleni toissa kesänä ja jyvät näköjään myös talvehtii, sillä tänäkin kesänä kauraa versoi sieltä täältä.

Tänä vuonna ajattelin kokeilla kattaa ainakin käytävät omalla lehtipuuhakkeella. Se näyttäisi maatuvan nopeasti, mutta antaa kuitenkin kivasti talvisuojaa ja ennen kaikkea näyttää mukavammalle kuin rikkaruohoiset käytävät.

Vaan nyt aamupäivän pitelen sadetta pirtissä, katsotaan sitten iltapäivästä jos sade lakkaa niin voisin aloitellakin tuota hakkeen kärräämistä. Muuten onkin syystyöt oikeastaan todella hyvällä mallilla. Ruukut kellarissa ja eilisen urakoinnin tuloksena kaikki talvisuojatkin paikoilleen. Puolestani talvi saa tulla vaikken sitä ihan vielä toivoisikaan…

  1. Itusilmujen kautta ei synny risteymiä, se minisipuli on klooni emokasvista. Kukka-aihiot kyllä sijaitsevat siellä itusilmujen väleissä mutta Suomen oloissa ne harvoin ehtii kukkia ja kypsiä siemeniä tuottaa. Sen sijaan mutaatiot ovat hyvinkin mahdollisia. Ja kaikesta huolimatta pitkään viljellyn tulos on oma kanta.

    • Hei kiitos tiedosta💚 Minäpä ihan korjaan tuonne tekstiin ettei tule väärinymmärryksiä lukijoille. Eihän niillä tosiaan ole edeltävää kukintaa kuten vaikka kiinansipulilla. Aina oppii uutta kun vanhaksi elää😊

  2. Lannoitus on heikko kohtani, siksi olenkin kasvatellut yhtä ja samaa valkosipulia jo viitisen vuotta ja aina se lakastuu jo keskikesällä :-D Satoa en ole arvannut siitä edes etsiä, kun kasvia ei enää löydäkään näin syksyllä, tai siis pitäisi kaivaa niin laaja kuoppa, että en ole ryhtynyt. Kaipa se sieltä taas keväällä nousee ;-D Minä kyllä rakastan valkosipulia ja tungen sitä joka ruokaan ja myös voileivän päälle, niin että käyttöä olisi.

    • Sama juttu minulla noiden markkinoilta ostamieni sipulien kanssa. Vuosia kasvoi vaan paikoillaan ja nyt penkasin vasta maata. Ihan oikeita pieniä monikyntisiä sipuleitakin sieltä löytyi mutta myös sellaisia yhden kynnen pyöreitä minisipuleita. Jännä nähdä kasvaako niistä nyt lannoituksen kanssa yhtään isompia…

  3. Jostain luin, että valkosipulista ei kasva niin suurta, jos kynnet istuttaa liian syvälle. Toisaalta noin reilu kanankakkamäärä varmaan tasapainottaa tilannetta ja tosiaan kosteuttakin saavat hyvin sieltä syvempää. Konstit on monet ja jos onnistuu noin, niin mikäpä sitä hyvää systeemiä muuttamaan. Enpä ole tullut kokeilleeksi ylivuotisia kynsiä istuttaa. Selvästi ovat innokkaina jo kasvuun lähdössä. Ainakin ruukkuun istutettuna niistä saisi helposti tuoretta vihreää loppusyksyn ruokapöytään. Raportoi kokeilustasi ensi kesänä. Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka se onnistui.
    Omat valkosipulini ovat tällä hetkellä ainakin 15cm:n syvyydessä, sillä kasasin niiden päälle reilun kummun kasvijätteitä ja multaa. Saavat vähän pidempään aikaa juurtua. Viiden sentin syvyyteen istutettuina olisivat jo roudan sisässä kun tuli yllättäen näin napakat pakkaset. Aion kyllä keväällä varovasti kaapia ylimääräiset mullat pois sitä mukaa kun maanpinta sulaa, jotta versot pääsevät nopeammin nauttimaan valosta. Täytyy hyödyntää kevään ja alkukesän runsas valomäärä maksimaalisesti.
    Kivaa syksyä!

    • Onhan se kyllä totta, että syvemmältä kestää pidempään päästä versojen valoon sitten keväällä. Vaan vuodetkin kyllä vaikuttaa tosi paljon. Vaikka samalla tavalla istuttaa nuin joskus sipulit ovat suuria ja joskus pieniä. Voihan siinä kyllä olla itse tarhurin laiskuudellakin jotakin tekemistä😅 Olen niin huono hoitelemaan näitä hyötykasveja, mieluummin hyysään perennoja ja puuvartisia💚
      Hei varmasti tosi hyvä, että sipulien päällä on sinulla nyt eristettä, melkoisen kylmäksi heitti kelin siellä teidän huudeilla. Täälläkin oli pakkasta mutta tänään on taas tihuuttanut vettä ja ollut lämmintä…

  4. Minäkin kokeilin laittaa valkosipuleita, mutta taisin istuttaa aivan liian lähelle maanpintaa. No katsotaan keväällä tuleeko mitään pintaan:)

    • Laita vielä vaikka haravoituja lehtiä päälle niin ehtivät paremmin juurtua. Voi olla, että itse taas tulee aina laitettua vähän liiankin syvälle.

  5. Olen kyllä laittanut edellisvuoden kynsiä maahan ja saman tein tänäkin vuonna kun vanhaa satoa oli niin paljon ja mukavat pulleat juuret valmiina. Nyt taisi mennä enemmän vanhaa kuin uutta, ei tullut mieleenkään, että niin ei voisi tehdä. Mitähän satoni on ensi kesänä? Minulla on valkosipuli kasvanut viime vuosina hyvin, muhkeita sipuleita jättikynsillä. Olen laittanut vakoon kanankakkaa ja biohiiltä, kesällä nurmisilppua katteeksi. Vettä kuivina viimeisinä kesinä ovat saaneet aika vähän kun kasteltavia hyötykasveja on niin paljon.

    • No onpas mukava kuulla, että sipulit ovat onnistuneet vanhoistakin kynsistä. Minulla tuli uudesta sadosta aika pieni, niin sen tähden laitoin vanhojakin kokeeksi.

  6. Oi, meillä menee hirmuisesti valkosipulia. Harvoin jää ylimääräisiä kynsiä kevääseen. Joskus olen kasvattanut niistä ruukuissa versoja joita olen laittanut ruokiin, niissä on kivasti makua. Meidän kulutuksesta kertoo, että tänään käytin tomaattisoseeseen yhden kokonaisen valkosipulin (6 kynttä) ja mies käytti lasagneen 4 kynttä.

    • Mahtavaa, että teillä menee sipulit hyötykäyttöön👍 Minun tulee laitettua vain lihapatoihin ja pitsaan, jota tulee tehtyä todella harvoin. Pitäisi ryhdistäytyä valkkareiden käytössä, nehän sopisivat lähes jokaiseen ruokaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt