Talvinen puutarha — ihana just nyt

Hyytävä ilmamassa on laskeutunut koko Suomen päälle ja pakkanen paukkuu. Puutarhassa kuitenkin levätään paksun lumipeiton alla.

Osa puutarhaväestä on jo vaipunut keväisiin haaveisiin ja siemeniä ja juurakoita tilataan kiihtyvällä vauhdilla. Itsekin tilasin eilen uudet sekatöörit jo ennen joulua rikkoutuneiden tilalle. Tarvitsen niitä kuitenkin myös talvella risuaskarteluihini. Nooh, saattoi siinä samalla lennähtää ostoskoriin muutamat basilikan siemenetkin mutta ihan vain siksi, että tulevat samoilla postimaksuilla.

Pujahdan ladulleni alapihalta, suuren raidan alitse.

En siis ainakaan tietoisesti vielä haaveile keväästä vaan nautin kerrankin tästä talvesta. Pakkasesta huolimatta olen käynyt joka päivä kävelyllä tai hiihtämässä ja ihastellut lumisen luonnon kauneutta. Tuntuu etten saa siitä tänä vuonna ollenkaan tarpeekseni. Lenkeillä on ollut ihan pakko pysähtyä tuon tuosta kuvaamaan kauneutta ja lumisia maisemia. Vuosikausien tauon jälkeen on ollut kyllä ihan mahtavaa päästä taas suksien päälle. Ja ennen kaikkea juuri tuonne peltoja kiertämään. Yleiset ladut kierrän edelleen kaukaa. Hiihtäessä haluan nimenomaan ihastella maisemia ja edetä hissukseen omaa tahtiani. Kukaan ei tule vastaan tai pyyhällä ohitseni. Olenkin lanseerannut tyylini hiihtokävelyksi!

Talvea puutarhassa

Tänään kuitenkin jäin kuvamaan myös puutarhassa. Aloitin kierroksen talon terasseilta. Lyhdyt ovat kyllä kovin tärkeä osa talvista puutarhaa ja siitä nauttimista. Päivälläkin kynttilän liekki näyttää kauniilta.

Syyspuutarhaan hankkimani keltaiset lyhdyt eivät oikein sovi talomme vaalean siniharmaaseen sävyyn mutta noita kuusia vastan katseltuna ovat kuitenkin kauniit.

Terassin pöydällä on minimaailma, jonka innostuin rakentamaan saatuani siskoltani lahjaksi tuon punaisen talolyhdyn. Leudolla ilmalla ennen joulua istutin tuohon talon nurkalle kolme pientä punaista tulppaania mutta ilmojen kiristyessä kiikutin ne kuitenkin kellariin, suojaan jäätymiseltä.

Tuo siemenkodista liimattu pallo löytyi jo ennen joulua kirppikseltä. Sen ja suuren kävyn välistä kulkee keijun pihapolku talon taakse.
Löysin kaapin periltä vanhan rautalangasta tekemäni valoportin, jonka valot vielä ihme kyllä ovat toimineet.

Kranssi kanukan oksista

Viimeisin käsityöni valmistui uuden vuoden aattoiltana. Olin jo ennen joulua käynyt hakemassa läheisen voimaliljan alta sinne viljelykarkulaisena levinnyttä korallikanukkaa ja oksia oli vielä jonkin verran jäljellä. Yritin tehdä niistä risupalloa mutta sepä ei onnistunut sitten ollenkaan. Tekeleestäni tuli lähinnä harakanpesää muistuttava kyhäelmä ja lopulta luovutin ja purin sen. Ja hyvä niin sillä kanukan oksat halusivatkin taipua kirkkaan punaiseksi kranssiksi.

Kranssista tuli hieman paksumpi kuin edellisistä jotka tein jo ennen joulua. Tuollaisen kranssin tekemiseen ei muuten tarvita mitään muuta kuin noita oksia ja sitten tietysti jos haluaa sen jotenkin koristella. Oksia vain kieputetaan ja päät työnnetään edellisten oksien alle.

Levon aikaa

Moni valittaa ettei talvella viihdy ulkona, puutarhassa ei ole mitään tekemistä. Kun suurin osa puutarhan kasveista on piilossa lumen alla, voi tarhuri tuntea itsensä hyvinkin tarpeettomaksi. Kylmäkin siellä on.

Ulkotiloihin pätee kuitenkin samat säännöt kuin vaikkapa kodin olohuoneen sisustamiseen. Ei olohuoneessakaan niin viihtyisi jos siellä ei olisi kauniisti valaistua joulukuusta tai sinulle itsellesi tärkeitä koriste-esineitä. Pieniä yksityiskohtia kannattaa siis jo syksyllä ripustella myös puutarhaan. Puutarhan koristelussa kannattaa aina huomioida, että koristeet laittaa tarpeeksi ylös. Minunkin matalaan oksaan syksyllä ripustamani villapallot ovat jo aikaa sitten jääneet lumen alle. Niitä olisi pitänyt ripustella myös korkealle puiden oksille.

Talvella katse hakautuu hyvin usein myös puutarhaa ympäröivään maisemaan. Talvi on tarhurille kuitenkin enimmäkseen levon aikaa. Niinpä katseen voikin nyt rikkaruohojen tiirailun sijaan antaa tarkentua kauas horisonttiin. Nyt ei puutarhassa ole kiire mihinkään, yksikään kasvi ei nuokuttele janoissaan lehtiään, tarhuria ei siis tarvita.

No jos totta puhutaan niin kyllä niitä puuhia tarhurille löytyy myös talvisesta puutarhasta. Sankan lumipyryn jälkeen painavan taakan alle joutuneet kasvit täytyy pelastaa. Ne huutavat apua yhtä lujaa kuin kesän kuivuudessa.

Pientä puuhastelua sentään aina riittää. Lumityöt täytyy joskus tehdä myös kasvien päältä, jotta pääsee kauppaan ja töihin.

Aina pelkkä lumen poisto ei riitä vaan pahimmin taipuneet yksilöt poistetaan ja pilkotaan takkapuiksi. Vaan metsähommat saavat kyllä vielä odottaa, ellei kaatunut puu sitten tuki kokonaan pihatietä liikenteeltä.

Nauttikaamme siis vielä kaikessa rauhassa talvesta ja sen kauneudesta.

 1. Ny on talavimaisemat komiimmillaan. Ja kylymimmillään. Krrr… Söpö minimaisema :)
  Korallikanukkakranssista tuli tosi hiano. Hyvää alakanutta uutta vuatta!

  • No juu, äsken piti kyllä lenkillä pysytellä kuusimetsän suojissa. Peltoaukealle kun ensin yritin niin tuulen kanssa oli kyllä pakkanen kasvoille vähän liikaa🥶
   Kiitos, tuo kranssi on kyllä minustakin tosi kiva. Sen väri on niin upean punainen. Pensaan nuorissa oksissa tuo väri on hieno mutta vanhemmissa ei sitten enää ihan noin intensiivinen. Oman korallikanukan leikkasinkin viime kesänä ihan matalaksi juuri siinä toivossa, että oksat punastuisivat oikein kunnolla. Pensas on vielä tosi pieni. Löysin sen meidän tien varresta ja kuopaisin matkaani. Siemenestä varmaan oli siihen levinnyt. Toivottavasti on yhtä punaista varreltaan kuin tämä kranssin pensas.

 2. Onpa söpö minipuutarha! Siinä on hyvä syyskoti pikkuruiselle keijukaiselle. Korallikanukkakranssikin on kaunis, tein joskus äidilleni samantapaisen, mutta kanukat on sen jälkeen hävitetty pois.
  Lumitöitä on tänä talvena riittänyt. Onneksi nyt on ollut pitkään satamatta uutta lunta. Olisikin ollut hirveää näillä pakkasilla vielä kolata luntakin!
  Kaunis tuo kuva, jossa aurinko kultaa pellon reunan lumiset puut.

  • Keijukaista vain ei ole vielä näkynyt, lienee pysyttelee näillä keleillä tiiviisti sisätiloissaan. Ja sähkönhinnat ehkä pelästyttivät poloisen kun on ollut talo pimeänä jo pitkään😅 Vanha patterivalosarja hyytyi aika alkuunsa…

 3. Tänä vuonna on ollut todella kaunis talvi koko maassa, myös etelässä! Ei ihme, että olet nauttinut! Itse koristan talvisen puutarhani pienillä poluilla ja lyhdyillä. Eipä se oikeastaan muuta tarvitse. Perennat jätän syksyllä penkkiin, talvella niiden varret törröttävät kauniisti.

  • Lyhdyt on kyllä tärkeitä, niitä pitäisi minunkin ripustella vielä lisää. Puiden oksille ja pihaan tulon yhteydessä olevaan heinäseiväsaitaankin. Siinä on nyt vaan kolme toimimatonta öljylamppua. Olisi kiva kun olisivat lyhdyt siinä heti loistamassa kun saapuu kotiin✨

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt