Talvikylvöjen aika on nyt parhaimmillaan

Voi miten ihanan parituntisen vietinkään tänään kasvihuoneessa. Aurinkokin paistoi koko marraskuisessa loistossaan ja kun alkoi kolmen jälkeen hämärtää niin tein talvikylvökseni loppuun kasvarin katossa viime talvesta asti roikkuneen kasvivalon turvin. Arjen pientä luksusta tuo valo, vaikka sähkö kasvihuoneelle tuleekin vain roikalla.

Kylvömullan voi sekoittaa myös itse

Olen jo jonkin aikaa tehnyt itse kylvömullan ja viimeksi myös mehikasvien istutusmullan. Lisään vain tavallisen pussimullan joukkoon erilaisia määriä hienoa hiekkaa ja 0-8 mm soraa. Soralla korvaan aikaisemmin käyttämäni perliitin joka olisi muuten ihan ok mutta se pölisee niin ikävästi. Ja onhan tuo ruskean eri sävyillä kirjoma sora paljon kauniimpaakin kylvösten pinnalla kuin valkoinen perliitti. Mehikasvien kasvualustassa oli jonkin verran enemmän soraa ja hiekkaa joten niiden istutuksesta jääneeseen sekoitukseen lisäsin hieman lisää multaa. Kylvömullan ei tarvitse olla kovin ravinteikasta mutta koska itselläni kylvökset saattavat jumittaa melko pitkäänkin ennen koulintaa, niin sen tähden tein seoksesta vähän multaisamman. Tarkkaa reseptiä en osaa antaa, sillä toimin oikeastaan niin sanotulla näppituntumalla. Jos heittäisin jotain arvoita niin uskoisin, että käyttämässäni kylvömullassa olisi ollut puolet pussimultaa ja toinen puoli hiekkaa ja soraa kumpaakin puolet ja puolet. Jännä nähdä miten siemenet nyt tuossa seoksessa itävät. Kylvökset peitin ohuella kerroksella soraa jotta kosteus säilyisi niissä paremmin. Mitä pienempi siemen, sitä ohuempi sorakerros.

[columns_row width=”half”]
[column]

Mullan tiivistäjä on oiva apuväline kylvöksia laitettaessa.

[/column]
[column]

Soraa siementen suojaksi ja keventämään kylvömultaa.

[/column]
[/columns_row]

Olin tilannut siemenerän jo elokuussa ja silloin kylvinkin jo sellaiset siemenet, jotka ohjeistettiin kylvämään niin pian kuin mahdollista. Silloin jo vähän arvelin, että osa kylvöksistä saattaisi ehtiä hyvinkin itää ennen talven tuloa ja niinhän siinä sitten kävikin. Eniten ihmettelin kahden syklaamin siemenen nopeaa heräämistä ja voi miten paljon noista pikkuisista onkaan ollut iloa syksyn aikana.

syklaamin siementaimi
Pikkuinen syklaamin siementaimi.

Pienoiskasvihuone suuresta muovipussista

Itäneet kylvökset keräsin eräänlaiseen pienoiskasvihuoneeseen jonka kyhäsin töistä tuomastani läpinäkyvästä isosta muovipussista. Eipä siinä muuta kuin pussi vain kylvösten päälle löyhästi ja pikkutaimet ovat tarjenneet ”kasvihuoneessaan” tänne asti. Olen kyllä varautunut siirtämään ne kellariin mikäli kovat pakkaset saapuvat. Vien sitten kasvilampun niiden mukana ja saavat sen turvin kitkutella kevääseen. Ja taitavatpa muuten saada vielä lumikellojakin seurakseen! Tein eilen tilauksen Irlantiin ja odotettavissa on jälleen `in the green` lähetys, heti ensi vuoden alussa. Ihanaa kun on mitä odottaa<3

Osa isommista taimistakin vielä kasvihuoneessa

Menneenä kesänä tuli kylvettyä monenlaista ja osa koristetupakan taimista juroi ja juroi koulittuna purkeissaan koko kesän. Vasta nyt niistä on muutama kasvanut istutuskokoon mutta hieman myöhäisheränneitä siis. Taimet ovat kuitenkin säilyneet kasvihuoneessa lauhan sään vuoksi oikeinkin hyvinä ja tiedä vaikka saisin ne ensi keväänä vihdoinkin istutettua. Vain vuoden myöhässä :) No voihan se olla, että hyvinkin vielä ehtivät kuolla ennen kevättä, ainakin mikäli joudun siirtämään ne kellarin puolelle.

Terhakka koristetupakan taimi.

Sen sijaan vuosia sitten kylvetyt esikon taimet uskon saavani menemään kevääseen. Pelastin ne kesällä kuivumiselta purkkeihin kun mustarastas oli käynyt kuopimassa niiden kohdalla lammikon rannan kaarevassa penkissä. Siitä lähtien ovat nyt kasvarissa majailleet. Haluaisin tilata näille keväällä ihan oikeat Esikkoruukut (Auricula pot). Jospa ne vihdoin sitten jo kukkisivatkin. Siemenet olen kylvänyt vuosien 2017 ja 2018 välisenä talvena. Niiden pitäisi kukkia kerrottuina.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Kesäiset pistokkaatkin ovat vielä kasvihuoneessa

Esikoiden ja tupakoiden lisäksi kasvihuoneessa on mm. koulimattomia keijunkukan taimia, erilaisia perennoja ja kivikkokasvejakin. Myös heinäkuussa ottamani hortensian pistokkaat ovat yhä kasvihuoneessa ja annankin niiden olla siellä siihen asti kun/jos pakkaset kiristyvät. Kellarissa helpommin saavat homekasvustoa vaivoikseen kun siellä on lämmintä ja kosteaa. Lehtensä pistokkaat ovat jo pudottaneet mutta pulleat, punertavat silmut lupailevat uusien lehtien puhkeamista sitten kun kevät joskus koittaa.

[columns_row width=”half”]
[column]

Etualalla koulimatta jääneitä keijunkukan taimia.

[/column]
[column]

Kivikkokasvi jonka pitäisi ajan kanssa muodostaa kaunista tyynymäistä kasvustoa.

[/column]
[/columns_row]

Samalla kun tein uusia kylvöksiä niin annoin elokuussa itäneiden taimien paistatella auringossa ilman puovipussia. Ihmeen hyvin tuo pussi kylvöksiä suojaa ja kasvihuoneesta lähtiessäni virittelinkin toisen samanlaisen jättipussin uusien kylvösten suojaksi. Pussi antaa jonkin verran suojaa myös hiiriltä jotka alku talvesta kaivelivat joissakin purkeissa multaa. Nyt niistä ei ole enää ollut onneksi havaintoja vähään aikaan.

Ei mutta nyt saunan lämpöön suunnittelemaan, että mitähän kivaa sitä huomenna puuhaisikaan. Kyllä on ihanaa olla vaan kotona, en koe minkäänlaista kaipausta esimerkiksi kulttuuririentojen pariin.

Riittää, kunhan vain on perhe ympärillä ja multaa kynsien alla <3

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Minä en ole tehnyt koskaan muuta kuin hankikylvöjä ja joka kevät tietenkin ja joka vuosi päätän että ensi vuonna en tee mitään kylvöjä. Onhan niitä siemeniä taas tullut kerättyä. Sinulla kun on kasvihuone niin mukavaa on varmasti siellä työskennellä.

    • Hih, juu sitä ei kannata edes ajatellakaan, että jokainen kylvös mahdollisesti itäisi Aika usein käy niin, että lopulta itäneitä on kuitenkin ihan kohtalainen määrä tai sitten olen joskus tenhnyt niinkin, että istutan vaan tuppaissa suoraan kasvupaikalle ja koulinta vaihe jää väliin. Sitten myöhemmin jakanut tuppaita jos ovat liian tiuhassa. Aikaisemmin tein kylvöksiä vasta joskus tammikuussa sisällä talossa mutta nyt kun olen aikaistanut tähän vuoden loppuun niin paremmin tarkenee ulkonakin laitella. Jää sotkut pihalle. Kasvihuone on kyllä ihana juttu, toivottavasti sinäkin saisit sellaisen joskus. Jospa laittaisit toiveen pukille

  2. Kasvihuoneestasi löytyy kyllä vaikka mitä ihanaa! Toivottavasti kylvöt itävät hyvin. Minä aion tehdä tässä myöhemmin hankikylvöjä. Hyvää joulukuun alkua!

    • Sinulla onkin onni saada oikeaa lumipeittoa hankikylvöillesi Täällä usein hangen virkaa toimittavat styroksilaatikot. Nyt on niin helppoa kyllä kantaa kylvökset vain kellariin jos kylmenee kovasti, että taitavat laatikot jäädä virattomaksi. Vaikka toisaalta laatikoissa voisi kyllä enemmän tulla sitä lämpötilojen sahaamista joka auttaa laukaisemaan siementen itämisen sitten kun kevät lämpenee. No mutta päivä kerrallaan mennään tässä maailman tilanteessa nyt muutenkin joten sama metodi on hyvä siemenkylvöjenkin suhteen, ei kannata liikaa suunnitella etukäteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt