Sammalkranssin valmistaminen ja muutama kirpparilöytö

Jo vuosia olen tehnyt joka syksy sammal askarteluja isäni metsästä keräämästä sammaleesta. Askartelut ovat yleensä ajoittuneet marraskuuhun. Silloin on ollut vielä tarpeeksi lämmintä puuhailla kasvihuoneessa ja syystyöt ovat olleet jo suurelta osin tehtyinä. Tänä vuonna askartelu kausi on kuitenkin venähtänyt ja se näyttäisi jatkuvan näillä näkymin jopa tammikuun lopulle saakka. Ilmat ovat olleet lauhat ja vuoden vaihteen aurinkoisina vapaapäivinä oli mukavasti myös aikaa askarteluun. Löysin vielä pussillisen syksyllä kerättyä, kosteana säilynyttä sammalta ja kävelylenkillä keräsin puun alle pudonneita lehtikuusen oksia ja käpyjä. Lehtikuusi onkin mitä hienointa kranssimateriaalia sillä se on taipuisaa ja kävyt pysyvät hyvin kiinni oksissa. Oksia jäi vielä mukavasti ja mielessä olisi tehdä niistä yksistään myös jonkinlaista kranssia. Varsinainen #kranssiLOVE siis käynnistymässä täällä mamman puutarhassa!

sammalkranssi2-mamasgarden

Sammalkranssi valmistui samalla tekniikalla jota olen käyttänyt aiemmin sammalpalloissani ja tänä syksynä valmistuneessa kuusessa. Julkaisinkin jo pari työkuvaa kranssipohjasta aikaisemmassa postauksessani mutta laitan ne nyt tähän uudestaan jotta kranssin valmistaminen hahmottuisi kokonaisuudessaan tässä yhdessä postauksessa.

[columns_row width=”half”]
[column]kranssin-pohjarakenne-mamasgarden[/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Eli kanaverkosta leikataan halutun paksuinen ja pituinen palanen joka kiepautetaan putkeksi (sidontaan ei tarvita ylimääräistä lankaa tms.) ja täytetään molemmista päistä sanomalehtipalloilla. Pallot kannattaa painella mahdollisimman tiiviisti jotta rakenteesta tulee tarpeeksi jämäkkä. Tuon kokoiseen karanssiin meni useampi Hesari ja muita pienempiä lehtiä. Kun putki on ahdettu mahdollisimman täyteen, yhdistetään sen päät toisiinsa. Itse kiepauttelin vain verkon lenkkejä toistensa ympärille, eikä mitää ylimääräistä sidoslankaa tarvinnut. Yhdistymiskohta erottuu kuvassa noin klo 11 kohdassa.

lehtikuusesta-koristeet-mamasgarden

Seuraavaksi asettelin lehtikuusen oksat käpyineen. Oksat ovat kestäviä ja taipuisia joten pujottelin ne kanaverkon reijistä ja ne asettuivat jo ilman mitään sidontaa melko napakasti paikoilleen. Lopuksi kranssin ehkä hankalin vaihe on saada sammaleet nätisti paikoilleen. Olen jo vuosia käyttänyt sammalten sidontaan vihreää ompelulankaa joka on ihanan huomaamatonta ja tässäkin kranssissa se tuskin erottuu ollenkaan. Silti se sitoo sammaleet ja oksat napakasti paikoilleen. Välillä lanka napsahtaa poikki mutta sitten vain sidon sen solmuun ja aloitan kieputtamisen uudestaan. Laitoin sammalta myös kranssin pohjaan sillä aion loppusijoittaa kranssinkin lammikon rannalle. Haluan antaa sen sammalille mahdollisuuden jatkaa elämäänsä kosteassa ja varjoisassa maassa. Edellisen syksyn sammalpallot vihertävät  tälläkin hetkellä niin kauniina, että toivon niiden säilyttävän siellä kauneutensa vielä vuosikausia.

[columns_row width=”half”]
[column]

lehtikuusen-oksat-mamasgarden
Askartelu materiaalia on vielä runsaasti jäljellä.

[/column]
[column]

kuusen-kavyt-mamasgarden
Keräsin myös mahdollisimman suoria ja ehjiä kuusenkäpyjä. Mitähän näistä keksisi?

[/column]
[/columns_row]

Sammaleen kasvattaminen, onnistuisikohan se?

Minua on tänä syksynä alkanut toden teolla kiinnostamaan sammaleen kasvattaminen. Olisi hienoa saada ihan oma viljelmä mistä korjata sammalta näihin askarteluihin. Olenkin aloittanut keräämään tietoa kasvattamisesta ja erilaisista sammaleista jotka voisivat soveltua kasvattamiseen. Ongelmana on vain sopivan paikan löytäminen puutarhasta. Olen pohtinut voisiko salaisessa lehdossa tai ojan penkereellä olla sopiva ilma-ala pienelle sammaltarhalle?! Kostea ja varjoinen paikka sen tietysti pitäisi olla ja varmasti kuivana kesänä pitäisi tietysti kastella. Tästä aiheesta voisin varmaan tehdä ihan omankin postauksen!

kirpputorilta-mamasgarden

Loppuun vielä kuva viimeisimmistä kirpparilöydöistä. Olen jo vuosia etsinyt tuollaista puista siivilää, jollaista Montykin käyttää kylväessään<3 Sen avulla voi peittää kylvöksen tasaisen ohuelti. Toivottavasti verkko ei ole liian tiivis tuohon tarkoitukseeni. No, sen näkee sitten käytännössä. Sinkkivatiin mahtui säkillinen soraa, jota aion alkaa käyttämään perliitin sijaan antamaan kylvöksilleni ilmavuutta. Hyvin perustellut ostokset siis, eikös vain :)

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 

    • Kiitos Elina Tämä onkin sama kranssi joka on ollut esillä jo somen puolella. Laitoin kuitenkin ohjeen tänne blogiin kun vanha sammalpalloista kertova postaus on kiinnostanut lukijoita kovasti tänä syksynä.

  1. Onpa kaunis kranssi! Minä aina unohdan kerätä sammalta, nyt sitä taas löytyisi isän metsästä, kun lumet hävisi jälleen kerran.

    • Ihanat isät ja heidän metsänsä, täynnä luonnon aarteita
      Vaikka sammalta ottaakin vain pieniä tukkoja sieltä täältä niin siltikin se vähän tuntuu ikävältä. Joskus löytyy sammaleen alta joku koppis tms. aloittelemassa talviuntaan. Olisi tosi nastaa jos saisi askarteluja varten kasvatettua itse ainakin osan sammaleesta.

  2. Kiitos hyvästä ohjeesta. Ehdottomasti kokeilmme! Sammal on itsessään kuin taideteos, nyt ihastuttavana koristeena!

    • Voi kun mukavaa, että innostuit Alkuperäinen tavoitteeni tämän bloggailun suhteen onkin aina ollut jakaa vihreää ilosanomaa ja antaa blogistaniasta saamaani inspiraatiota takaisin kiertoon. Itse sain inspiraation tähän kranssiin Vaahteramäen Riinalta

  3. Kiitos hyvis sammalkranssin ohjeista! Sammal on munki lempimateraali. Tykkään kun sammaleet valtaavat tilaa kivikoissa ni. Hyvää tammikuuta sinulle!

    • Ole hyvä Sammal on minullekin niin rakas Ja on niin ihanaa kun älysin viedä koristeet lammikolle missä niiden sammal ei kuole vaan jatkaa eloaan. Vielä on mielessä ollut tehdä pallo jonka sisälle laittaisi paperin lisäksi ihan multaakin. Josko silloin vielä kosteus säilyisi paremmin!?

  4. Ihanat kirpparilöydöt Minna! Minua on jäänyt harmittamaan, kun kerran vuosia sitten pyörittelin samalaista siivilää kädessäni, mutta jätin ostamatta. Ei ole sen älkeen tullut vastaan, ehkä joskus. Siivilä tosiaan tulee aina mieleen, kun katson montyn puuhia puutarhavajassaan ;)

    • Kiitti Nuo löydöt ovat oikeastaan ihan sinun ansiotasi kun annoit inspiksen lähteä käymään kierroksella Täällä löytyy aika useinkin noita siivilöitä mutta ne ovat olleet yleensä kovin rispaantuneita tai sitten liian isoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt