Ruukkupuutarha — narsissit ja perennoja puutarhasta

Oi miten ihana viikonloppu tämä olikaan! Sää suosi puutarhassa puuhastelua ja aurinkoakin saatiin. Viikolla hankkimani uudet ruukut nostattivat perjantaina valtaisan narsissikuumeen joka ei laskenut ennen kuin kävin hakemassa huumaavan vihreät ja jo nuppujaan varovaisesti aukovat Tete-a-Tete narsissit.

[columns_row width=”half”]
[column]

uudet-ruukut2-mamasgarden
Uusissa ruukuissa on ihanat salmiakkikuviot.

[/column]
[column]

uudet-ruukut3-mamasgarden
Kolme ruukullista narsisseja oli sopiva määrä yhteen ruukkuun.

[/column]
[/columns_row]

Oli ihanaa päästä kunnolla istutuspuuhiin ja kellarin eteisessä säilyttämäni multa oli sulaa ja sopivan kosteaa. Kannoin heti seuraavan pussin ulkoa eteiseen sulamaan, sillä koskaan ei tiedä milloin sitä taas tarvitaan.

[columns_row width=”half”]
[column]narsissi-tete-mamasgsarden[/column]
[column]narsissi-tete2-mamasgsarden[/column]
[/columns_row]

Ruukkuistutusten multapinnan olen jo vuosia kattanut kaarnakatteella. Kate on minusta niin kaunista ja se auttaa myös pidättämään kosteutta.  Kun istutukset sitten joskus ruukuista puretaan, voi kaarnan palaset nakata kompostiin tai kattaa niillä vaikkapa maahan siirretyt sipulikukka-istutukset. Istutan aina sipulit kukinnan jälkeen puutarhaan joko heti tai sitten viimeistään syksyllä. Toinen paljon käyttämäni kate on sammal. Sammal sopii minusta hyvin ainakin sipulikukille mutta mikseipä myös muillekin kasveille jotka eivät täytä kasvullaan koko ruukun pintaa.

ruukkupuutarha-mamasgarden
Kokosin ympäri taloa olleet suuret ruukut yhteen paikkaan.

Vanhat ruukut saivat väistyä uusien tieltä ja kokosin ne kaikki yhtenäiseksi ruukkupuutarhaksi. Oikeastaan suunnittelin aluksi sijoittavani uudet ruukut rajaamaan tätä takapihan laatoitusta mutta ne näyttivätkin aivan liian pieniltä. Jonkin aikaa ruukkurallia sai pyörittää mutta lopulta löysin mieleiseni järjestyksen. Tulen vielä varmasti kantamaan tuohon etualalle kasvihuoneesta lisää pienempiä ruukkuja sitten kun yöpakkaset helpottavat. Myös ruukkujen sisällöt ovat vielä työn alla, sillä isommissa ruukuissa multa on edelleen jäässä. Viimekesäiset lankaköynnökset ja sininata ovat edelleen hengissä ja ajattelinkin jakaa lankaköynnöstä kaikkiin isoihin ruukkuihin kunhan multa sulaa ja näen kasvun käynnistyvän.

perennat-ruukussa-mamasgarden
Tässä ruukussa kasvaa jo viime kesänä puutarhasta istutettua pehmytmesiheinää ja itsestään itänyt sormustinkukan ruusuke.

Ruukkuihin perennoja puutarhasta

Isoihin tyhjiin ruukkuihin olisi tarkoitus istuttaa lankaköynnöksen lisäksi erilaisia perennoja puutarhasta. Suunnittelen kaivelevani ruukkuihin sellaisia kasveja jotka voin sitten syksyllä hyödyntää kauhurinteen kasvittamisessa. Yhteen uusista ruukuista istutinkin jo taponlehteä ja kultatesmaa joita molempia olen suunnitellut istuttavani rinteen varjoisempaan päähän. Isompiin ruukkuihin voisin istuttaa ainakin lisää heiniä. Ihanaa suunnitella jo tulevia istutuksia vaikka rinteen rakenteet ovatkin vielä kesken. Tänään aloitin toisen kivimuurin rakentamisen ja se onkin nyt astetta hankalampaa kun kivet täytyy kantaa ylemmäs rinteeseen. Vaan siitä kertoilenkin sitten joku toinen kerta lisää.

joulutulppaanit-mamasgarden
Jouluksi hankitut pienet `Brilliant Star` tulppaanit ovat vielä näin kauniina.

Ja kunhan sinkkisangot vapautuvat talven istutuksilta kerään sangot yhteen johonkin varjoisaan osaan puutarhaa ja nostan niihin ainakin erilaisia kuunliljojen jakotaimia pulskistumaan kesän ajaksi. Eikös olekin vielä muuten ihmeellisen hyvässä kunnossa jouluksi hankkimani punaiset istutustulppaanit?! Kyllä tämä talvi on ollut ihmeellinen! Sangossa näyttäisi myös säilyneen viime kesän orvokkien siemenjälkeläiset jotka voisi pian ruukuttaa erilleen.

Olisi mukavaa kuulla mitä perennoja sinä olet kasvattanut onnistuneesti ruukuissa?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Onpa todella ihanat uudet ruukut! Mistä löysit ne? Ruukkusi ovat tosi nätit tuollaisina ryhminä.
  Tämän talven olen kantanut sisään ja ulos erityisesti murattisyklaamiruukkua. Mulla ne menestyvät paremmin ruukussa kuin avomaalla, nytkin niissä on lehtiä. Mutta laakea terrakottaruukku ei kestä pakkasta, siitä lohkesi jo vähän pintaa pois syksyllä, kun se jäi ulos liian kylmään. Se on niin huokoista, että imee vettä ja sitten pakkasella lohkeaa paloja pois. Harmittaa, että unohdin sen, ja nyt olenkin ollut tarkka sen sisään ottamisesta, jos yöstä tulee pakkasyö. Nyt tuskin tulee, sillä mittari näyttää yli neljää astetta ja etelätuuli on melkoinen.

  • Juu nuo uudet ruukut ovat kyllä todella huokoista ja vesi näyttää imeytyvän nopeasti ruukun sisälle. Ne täytyy siis pitää vain lämpimät kaudet ulkosalla. Onneksi on nyt tuo kellari mihin voin nostaa ruukut jos kovat pakkaset vielä yllättävät.
   Nuo ruskeat pienemmät ruukut on niitä viime keväänä englannista tilaamiani saviruukkuja ja he lupaavat ruukuille 10 vuoden takuun jäätymisvaurioiden osalta. Ne ovatkin ihan täysin toisenlaisia kuin vaikkapa tavalliset saviruukut mitä Suomesta voi ostaa. Ne ovat minulla nyt olleet koko talven ulkona. Nuo isot taas ovat muoviruukkuja vaikka erehdyttävästi näyttävätkin aidoilta. Olisipa varaa tilata tuollaisia isojakin englannista

 2. Kauniit uudet ruukut! Ja vanhat näyttävät kivoilta ryhmässä. Itsekin tykkään kovasti laittaa ruukkuja ryhmiksi, ja se onkin sitten se syy, että niitä on yhteensä niin paljon, että välillä manailen ja mietin vähentämistä, mutta en vaan voi . Päinvastoin! Sen lupauksen olen kuitenkin itselleni tehnyt, että kaikkien pitää olla lähellä taloa ja lähellä vesipisteitä. Ei enää kaukoruukkuryhmiä . On mulla kuitenkin pari pataa vähän kauempana .
  Kivan näköistä tuo kaarnakuorike ruukuissa. Tuota voisi hankkia vaihteluksi, kiitos ideasta . Omia ruukkujani oon kattanut kevytsoralla ja sitten ihan vaan kivillä.
  Ruukuissani on vain perennoja, pensaita tai puita. Kesäkukkia en ole harrastanut naismuistiin, paitsi orvokit tekevät silloin tällöin poikkeuksen. Jostain syystä monivuotiset kiehtovat ruukuissakin enemmän. On niissä sitten kärräämistä joko varastoon tai pitkät raput alas kellariin.
  Perennoja menee välillä ruukuista maahan, kun ilmeentyy sopiva paikka, ja välillä maasta ruukkuihin jotain hirmuleviäjiä tai muuten poistouhan alla olevia. Viime kesänä ruukkuihin nousi tuoksuorvokkia (vai perhosorvokkia?), kun se rönsyjen lisäksi näytti siementävän kaikki paikat täyteen. Piti ryhtyä pelastustoimiin. Tänä kesänä nostan vielä lisää ruukkuihin. Siinä on niin kauniit lehdet.
  Ruukuissa on perennoista ollut monenlaisia maksaruohoja ja muita kivikkokasveja, hostia ja muita lehdiltään kauniita sekä erilaisia heiniä.

 3. Ihania ruukkuistutuksia ja tuo kaarna oli hyvä vinkki mitä pitää kokeilla , kiitos. Minäkin tein muutaman istutuksen mökille . Minulla on satunnaisesti kukkia ollut ruukuissa kasvamassa , lähinnä sellaisia perennoja joiden paikkaa en vielä osaa päättää ja vien ne sitten talveksi kellariin . Minulla on isoja saviruukkuja mutta myös muoviruukkuja niiden painon takia ja ehkä ne eivät kuivu niin nopeasti . Eli ne on toimittaneet lähinnä varaston virkaa . Pitää jossain vaiheessa perehtyä paremmin tähän ruukkuistutuksiin mutta kaikki aikanaan. Ja vähän askarruttaa loman ajan kastelu .

  • Sehän se on minuakin tähän asti hillinnyt ruukkujen suhteen kun niiden kastelussa on niin kova homma. Ja vielä jos tulee kuiva kesä niin tuntuu ikävälle juomavedellä kastella. Nyt vähän tuo lampi on auttanut kun siitä on ollut hyvä kantaa kannuilla. Pitäisikin keskittää suurin osa ruukuista lammikon läheisyyteen. Toisaalta perennat eivät ehkä niin helposti suutahda pienestä kuivuudesta kuten kesäkukat, joten niitä voisi jatkossakin käyttää ruukuissa enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt