Rakenteiden suunnittelua talvisessa puutarhassa

Upea lumitalvi on saavuttanut viimein eteläisenkin osan maatamme ja kolaa on saanut heilutella jo useaan kertaan. Suuren pihan puhdistusta onneksi helpottaa nyt jo toista talvea lumilinko, joka lennättää lunta kulkuteiltä tasaisena suihkuna kauas nurmikkoalueille.  Lingolla ei kuitenkaan pääse ihan joka paikkaan ja rakenteita suunnitellessa on pakostakin otettava huomioon alueet, joihin talven aikana kolattu lumi kasautuu.

kuusiaidan-suunnittelua-mamasgarden

Olen jo vuosia haaveillut saavani tähän talon ja pellon väliselle penkereelle aidan. Kuinkahan monena talvena olenkaan asetellut joulukuusen oksia hankeen ja haaveillut kauniista aidasta.  Aidan rakentamista on kuitenkin siirretty ja siirretty. Suurimmat siirtämisen syyt ovat olleet lasten laskumäen sijaitseminen penkereellä ja kolaamisen helppous, kun molemmin puolin taloa on saattanut työntää lumet penkereeltä alas.

kolaaminen-mamasgarden
Suunnitellun kuuusiaidan molemmin puolin on totuttu työntämään lumet alas penkereeltä. Kuvassa näkyvä tammi asettaa myös omat haasteensa.

 

pohjoisrinteen-alue-mamasgarden
Suunnitellun kuusiaidan pohjoisrinteellä lasketaan mäkeä ja siihen kolataan lumet talon ja kallion välistä.

Nyt kuitenkin on alkanut kypsymään päätös siitä, että aita istutetaan kaikesta huolimatta. Yksinkertaisesti vain istutetaan molemmista päistään aita sen verran vajaaksi, että kyseiset toiminnot ovat edelleen mahdollisia. Nautimme kuitenkin suuresti hyvin kolatusta talvipihasta, joten lumimassojen sijoittelu on väkisinkin otettava huomioon.  Ja vaikka isommat lapsemme eivät enää mäenlaskusta niin välitäkään, oli nuorimmaisen viime viikon vaihteen ulkosynttärien suurin vetonaula juuri mäenlasku, vaikka se tapahtuikin enimmäkseen talolle nousevalla tiellä.

kasvimaan-alueen-suunnittelua-mamasgarden

Viime keväänä aloitettu hyötytarhan uudistaminen ei sekään edennyt suunnitelmia pidemmälle. Kasvimaan päälle on ollut tapana kolata kasvihuoneen edustan lumia, joten siihen ei kannata mitään pylväitä tai kiinteitä rakenteita ajatellakaan. Tuohon kottikärryiltä kasvihuoneen nurkalle voisi kyllä istuttaa matalan aidan oman tontin taikinamarjasta ottamistani pistokkaista. Pistokkaat hautasin ruukuissaan kasvimaahan talvehtimaan, toivottavasti ne heräävät keväällä eloon. Se hyvä puoli toteutuksien viivästymisissä on, että suunnitelmilla on tapana jalostua ajan kuluessa. Nimittäin viime kesänä nurmikkoa niittäessäni tajusin, että  myös kasvimaan taakse suunnittelemani matala taikinamarja-aita kannattaa ehdottomasti istuttaa puoliympyrän muotoon, koko takareunan matkalle. Ensimmäisissä suunnitelmissa minulla oli tehdä aidan päistä suorat ja istuttaa keskelle pienempi puoliympyrä. Nurmikon leikkaus ja kanttaaminen ovat kuitenkin todella paljon helpompia toteuttaa ilman jyrkkiä käännöksiä! Myös kiinteiden tiilikäytävien suhteen olen tällä hetkellä hieman epäröivällä kannalla. Odotan kuitenkin tämänkin asian kirkastuvan jossakin vaiheessa, ehkäpä jo ensi kesänä nurmikkoa leikatessa tai jopa jo keväällä kasvimaata kääntäessä :)

myyrien-karkoitusta-mamasgarden

Suunnittelun ja siementilausten lisäksi on tähän aikaan vuodesta tärkeää kiinnittää huomiota myös talvisuojaukseen. Isosilmäinen kanaverkko ei estä myyriä pääsemästä rungon kimppuun ja ympärille satanut pehmeä pakkaslumi antaa lisäksi mitä parhaimman suojan aterioinnille. Yleensä minulla on vielä verkon lisäksi rungon ympärillä muovinen suojus mutta tänä syksynä suojus ei enää pysynyt tämän ihmeen isoksi hujahtaneen luumun rungolla. Niinpä onkin nyt ehdottoman tärkeää käydä säännöllisesti polkemassa lumi puun ympärillä. Poljen puiden ympärykset myös paremmin suojatuilta puilta sillä ajatuksella, että maan alla mahdollisesti tapahtuvalle ruokailulle ei olisi niin suotuisat olosuhteet.  Tosin puut alkavat kyllä olemaan jo niin isoja, että aikamoinen myyräinvaasio tarvitaan, jotta koko juuristo tuhoutuisi. Vaan mihinkäs sitä tavastaan pääsee ja onhan tuo hangessa rämpiminen mitä parhainta hyötyliikuntaa!

Siispä toivottelenkin kaikille lukijoilleni iloisia hetkiä talvisissa puutarhoissanne<3

P.S Suunnitteilla suuri siemenarvonta, seuraahan ilmoittelua some-kanavillani Mamman puutarhan-Facebookissa ja Instagramissa.

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Lumimassoille onkin hyvä jättää tilaa, jos lunta tulee niin paljon kuin nyt. Kaikissa blogeissa on katse kääntynyt tavalla tai toisella kevääseen.

  • Lunta tosiaan alkaa nyt olla ihan reilusti. Toisaalta meillä varmasti olisi isolla tontilla paikkoja lumelle ilman lyhyeksi jätettyjä kuusiaitojakin mutta se helpous ja vanhat tavat ja tottumukset, niitä on vaikea lähteä muuttamaan
   Minä yritän nyt pakottaa itseni elämään tätä hetkeä, intoilen tällä hetkellä vasta siemenistä ja hankikylvöistä.

 2. Talvella vasta hahmottaa kunnolla, mihin tarvitaan tilaa lumelle tai mistä tulee kuljettua autotallille, kellariin, liiteriin, tai missä nyt on ylipäätään tarve liikkua. Kesällä reitit saattavat vaihdella, mutta hankien keskellä tulee käytettyä juuri luontevinta ja yleensä myös lyhintä reittiä. Meillä huomattiin viime talvena luontevin reitti ulko-ovelta liiterille ja sen pohjalta teimme patiosuunnitelmankin. Alkutalvella taas huomasin, mikä alue meillä pitää jättää nurmikolle, että saa tuotua traktorilla halkokuorman mahdollisimman lähelle liiteriä. Ennen en edes tullut ajatelleeksi sitä, vaan kaavailin mielessäni jopa pienen koristepuun istuttamista juuri pahimmoilleen keskelle ainoaa mahdollista väylää. Onneksi tämä tuli ilmi nyt eikä vasta sitten, kun on puu istutettu ja traktori peruuttamassa sen yli :D Iloista sunnuntaita ja alkavaa uutta viikkoa!

  • Kyllä, nuo kertomasi asiat ovat niin totta! Käytännöllisyys on hyvin tärkeää, kulkuväylät järkevissä kohdin ja tilaa tarvittaville toiminnoille. Ei suotta kehoteta katsomaan rauhassa ainakin yhtä vuoden kiertoa uutta puutarhaa, ennen kuin tekee mitään suuria toteutuksia

 3. Aidanne tai kasviaita olisi aivan ihana tuossa kohdassa! Voihan se tosiaan olla pätkäkin, tilaa jäänee sitten molemmin puolin. Kuusiaita on kaunis. Käytännöllisyys on yliarvostettua :D Luulen, että kuusiaita voi parantaa huomattavasti pihanne mikroilmastoa ja siihen edustalle saat ihanan uuden kukkapenkin! Onnellisia talvipäiviä Sinulle!

  • Totta, tuossa töyräällä, varsinkin talon vasemmalla kulmalla, tuulee talvisin niin kovaa, että nurmikko monesti paistaa vaikka lunta olisi paljonkin. Kuuset tosiaan saattaisivat vaikuttaa jopa talon lämmityskujuja pienentävästi Tuotahan onkin muuten hyvä käyttää perusteluna aidan tarpeellisuudesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt