Puutarhan valaistus — kausivaloilla pimeää vastaan

Vaikka tänä viikonloppuna onkin aurinko paistanut kirkkaalta taivaalta olen viritellyt siitä huolimatta vain lisää valoja puutarhaan. Olemme nyt asuneet tätä tonttia reilut kymmenen vuotta. Alkuun kun ei tullut vedettyä sähköjä likakaivoa pidemmälle niin varsinaisten ulkovalojen laittaminen on vain jäänyt. Lammikon sähköistyksen myötä on valoa kuitenkin saatu myös lammikon suunnalle. Lammikon lisäksi myös kellarin alueelle on mahdollista viritellä valoja. Ja tietysti jatkojohdoilla saa talolta johdettua sähköä oikeastaan mihin kohtaan vain haluaa. Valoja tuleekin yleensä lisäiltyä pitkin syksyä ja uuden vuoden jälkeen niitä sitten alkaa hiljalleen sammuttelemaan. Viimeiset tulee kuitenkin yleensä sammutettua vasta jossain maaliskuun paikkeilla.

[columns_row width=”half”]
[column]valopallot[/column]
[column]valopallo[/column]
[/columns_row]

Valopallot sammalpedillä

Viime talvena meillä oli ensimmäistä kertaa nuo aloituskuvien valopallot ja pidän niistä tosi paljon. Ne olivat alunperin osa kelluvaa valosarjaa lammikon pinnalle mutta palloista yksi oli alkujaan jo rikki ja sen sisälle pääsi koko ajan vettä. Minusta se ei tuntunut turvalliselle joten niiden käyttäminen kelluvina jäi. Onneksi olin kuitenkin säästänyt nuo kuvut ja keksin työntää niihin valosarjaa sisälle. Yhdellä valosarjalla sain täytettyä nuo kaikki kolme palloa. Tietysti jos käyttäisi erillisiä sarjoja niin pallot saisi hieman kauemmas toisistaan mutta oikeastaan noin lähekkäin ne muodostavat lopulta ihan kivan kokonaisuuden.

valopallot

Napsin kesäkukkien jämät pois ja katoin ruukkujen pinnan tuoreella sammaleella. Joissain kohdin viime talviset sammaleet olivat edelleen ihan kauniina! Jätin myös tuoksumiekkaliljojen sipulit nostamatta ruukkuihin, jospa vaikka talvi olisikin niin lauha, etteivät ne paleltuisi. Keväällä lammikon rannan ruukusta jaetut tuppaat ruokohelpiä, Phalaris arundinacea `Pure Gold` saivat myös jäädä paikoilleen, samoin kuin jo yhden talven talvehtineet sininata ja lankaköynnös. Pienessä saviruukussa olevan pehmytmesiheinän nostan kellariin mikäli pakkaset ja talvi saapuvat jossain vaiheessa.

Alapihan kausivalaistus

Perinteisesti on lammikolla ollut joka vuosi turvaverkko jota tukeneisiin heinäseipäisiin olen viritellyt valoköynnöksen. Tänä vuonna kuitenkin päätin etten enää laittaisikaan verkkoa lammikon eteen, sillä lapset ovat jo niin isoja etteivät enää laskisi lammikolle asti mikäli nyt edes talvi ja mäenlaskukelit saapuisivatkaan. Nyt edessä oli myös keväällä istutettu marjakuusiaita joka saisikin tästä eteenpäin toimia valosarjan alustana.

koristevalot

Kovin matala ja harvahko tuo aita vielä on mutta uskon sen vuosien myötä tuuheutuvan ja kasvavan. Ehkäpä se joskus tulee olemaan ihan kaunis, valaistu vihreä kaari.

koristevalot

Tilasin muuten vielä viime viikonloppuna erän sipuleita ja piilottelin tuohon aidan molemmin puolin pieniä kevättähtiä. Toisen marjakuusiaidan alle kasvihuoneen luokse laitoin balkaninvuokkoa. Lisäksi kellari sai runsaasti sipuliruukku täydennystä mm. paljon erilaisia tulppaaneja. Toimivat sitten nämäkin keväällä eräänlaisina puutarhan valopilkkuina :)

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Rautatieomenapuussa on tänä vuonna ihan perinteinen lämmin valkoinen valosarja vihreällä sähköjohdolla. Tuollainen oikeastaan pitäisi kyllä vaihtaa myös marjakuusiaidalle sillä valkoinen johto näkyy ikävästi. Vaan olkoon nyt niin kauan kuin toimii ellen sitten keksi sille parempaa paikkaa toisaalta.

Vaan nyt lähden kyllä ulos jatkamaan eilen kesken jäänyttä haravointia. Haravoin kevyesti paksuimmat paikat jotta saan katettua lehdillä kasvimaan.

Aurinko paistaa parhaillaan siniseltä taivaalta mutta illalla pimeys laskeutuu jo aikaisin. Onneksi voin halutessani jatkaa haravointia keinovalon turvin, sytyttämällä perheen miesväen virittelemät valot. Niistä on tunnelma kaukana mutta hommat tulee hoidettua loppuun asti :)

Millaisia valaistuksia sinulla on puutarhassasi? Vai pärjäiletkö pelkän otsalampun turvin?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Kausivaloja viritellään kyllä vähitellen, mutta puutarhahommissa ne eivät auta. Siihen on otsalamppu. Ja vähän oon saanut vihiä, että pukki saattaisi tuoda sellaisen todella voimakkaan ja hyvän otsalampun. En millään osaa muuttaa rytmiäni niin, että olisin puutarhahommista valmis, kun pimeä tulee näin syksyllä. Pakko jatkaa lampulla . Fyysinen työ ei jotenkin sovellu mulle aamusta ollenkaan .

  • Tehokas ja ladattava otsalamppu on kyllä aivan mahtava juttu. Se pidentää kyllä päivää kummasti. Itselleni vaan sopii mainiosti luonnon oma rytmi, tehoni hiipuvat sopivasti hämärän laskeutumiseen mutta kyllä lampun kanssa on hyvä takkapuut hakea

 2. Meiltä löytyy kolmet kausivalot pihapuista ja lisääkin on suunniteltu:)
  Aivan ihanat nuo sinun tekemät valopallot!

  • Kiitos Pallon muoto miellyttää itseäni jostain syystä suuresti. Haaveilen myös graniittipalloista puutarhaan. Oi, kivipallotkin voisi muuten valaista kohdevaloilla. Hitsi, aina jotain uutta mielessä

 3. Valopallot ovat tosi hienoja. Ovatko ne lasisia lampunkupuja?
  Aikanaan taloa rakentaessamme ulkovalaistuksen miettiminen ja toteuttaminen jäi onnettomaksi. Sisäänkäynneissä on tietenkin valaistus, mutta muuta pihapiiriä ei sitten olekaan yhtään mietitty. Niinpä valoja on myöhemmin lisätty aika suunnittelemattomasti (joskin turvallisesti). Pergolan reunaan ja sisäänkäyntiin olen laittanut sähköllä ajastettuina toimivat valosarjat. Pergolassa on myös lamput, mutta niitä käytetään vain ulkona pimeällä istuttaessa ja harvoinpa tähän aikaan vuodesta pihalla istutaan. Olopihalla on myös liiketunnistinvalo kellariin kulkemista ja mm. lumitöiden valaisua varten. Ajastettavia kynttilöitä minulla on eri puolilla pihaa lyhdyissä ja viikonloppuisin poltan lyhdyissä myös oikeita kynttilöitä. Varmaan marraskuun loppupuolella laitan tuijiin kausi-/jouluvalot.

  • Ajastusta pitäisi itsekin miettiä. Ihan turhaan valot päivällä palavat vaikka pilvisenä päivänä on tosin tähän aikaan vuodesta päivälläkin hämärää. Ajastinkin minulla olisi mutta en oikein osannut käyttää sitä. Pitäisi opetella ohjeen kanssa mutta olen niin turkasen huono lukemaan ohjeita
   Nuo pallojen kuvut ovat muovia vaikka olen myös käyttänyt ihan tavallisia pyöreitä valkoisesta lasista tehtyjä kupuja sinisten kausivalojen kanssa. Asetelma oli aika päheä

 4. Ei ole vielä minkäänlaista kausivalaistusta meillä :D Parina iltana ollaan laitettu takapihalle kynttilöitä lyhtyihin palamaan. Valosarjoja on kyllä tulossa ympäri pihaa, kunhan saan aikaiseksi niitä viritellä. Viime vuonna ostin vahingossa pari valkojohtoista valosarjaa ja inhosin niitä siihen asti, että satoi lunta. Sitten peittyivät sopivasti. Kivalta näyttää tuo marjakuusiaita jo nyt. Mukavaa viikkoa!

  • Tähän asti onkin ollut myös aurinkoisia päiviä niin mukavasti, että valot ehtii vielä oikein hyvin viritellä vähän myöhemminkin. Valkoinen johto tosiaan erottuu vähän liian selvästi tummaa taustaa vasten. Keksin, että voisinkin käyttää tuon valkoisen valosarjan toisten lasisten lampun kupujen kanssa. Ne ovat valkoista lasia joten väri sopii niiden kanssa oikein hyvin. Löysin varastoista mustalla johdolla olevan valosarjan ja vaihdan sen marjakuusiaidalle valkoisen tilalle En luota yhtään siihen, että sataisiin lunta tänä vuonnakaan tänne etelään.

 5. Kivat valopallot!
  Viälon valojen laitot alakuvaihees, mutta mullon orapihilajapuun alla valospotit ja pääoven viäres valoletti, mikkon palanu jo monta kuukautta. Pari päivää sitte tyrkkäsin pohojoospääryn tuijas olevat valosarijat seinähän.

  • No onhan siellä sulla jo vaikka mitä valoja! Alkoi kiinnostaa tuo valoletti?! Oletko sellaisia valoköysiä ehkäpä itse letittänyt?! Ja se on kyllä parhautta jos valot ovat jo valmiiksi paikoillaan, sen kuin vaan töpselit seinään.

  • Kiitos! Pidän itsekin kovasti noista palloista. Voisinkin huomenna lisätä vielä lisää valopalloja terassille. Kolme lasista lampunkupua jäi aikoinaan yli kun valmistin betonipalloja. Pitäisi vain keksiä joku iso astia mihin niistä laittaisi asetelman. Separaattorin kulho jota olen aiemmin käyttänyt on edelleen varattu syklaameille jotka kukkivat täyttä häkää. Hm, kävisiköhän vanha puinen pottulaatikko?! Siihen valopalloille sammalpeti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt