Pitkästä aikaa pikarililjoja

Katsoin juuri Gardener`s Worldin viimeisimmän jakson, missä Monty Don siunaili heidän erityisen kuivaa kesäänsä. Vaikka joitakin sateita on nyt Englannissakin saatu, on hänen savimaansa kuitenkin vielä niin kovaa ettei sipulien istutusta ole voinut aloittaa. Todella kuivaa on vielä omassakin puutarhassa vaikka viikolla sadetta saatiinkin. Siispä ensimmäisen kerran ikinä olenkin nyt ihan kastellut sipuli-istutukseni.

[columns_row width=”half”]
[column]

Fritillarian sipulit oli kääräisty pehmeän puulastun sisään.

[/column]
[column]

Suurimmat persianpikarililjan sipulit olivat valtavan kokoisia.

[/column]
[/columns_row]

Tänä syksynä satsasin sipuliostoksissani pitkästä aikaa erityisesti pikarililjoihin. Unohdan nyt myyrien ruuaksi päätyvät tulppaanit vaikka ne niin ihania olisivatkin. Laitan kyllä joitakin tulppani-istutuksia ruukkuihin. Jos vielä joskus innostun tulppaaneja kasvattamaan niin voisin harkita verkotetun matalan lavan rakentamista ja istuttaa sipulit sinne turvaan. Myös alapihan kivipenkissä sipulit säilyivät ainakin toistaiseksi joten sinne saatan jokusen istuttaakin.

Pikarililjoille kunnon lannoitus ja kastelu

Sekoitin suuria pikarililjoja varten oikein kunnon cocktailin lannoitteita. Tavallista kanankakkaa, syyslannoitetta ja vielä pitkävaikutteista luujauhoa sekaisin ja sitä sitten laitoin istutusalueelle oikein reilusti. Varsinkin persianpikarililjojen sipulit olivat todella kookkaita joten ne varmasti tarvitsevat kasvuunsa paljon ravinteita. Luujauhoa laitoin siinä toivossa, että sipulit jaksaisivat kukkia vielä tulevinakin vuosina.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Lisäksi panostin nyt istutusalueen huolelliseen kääntämiseen ja kasteluun. Kaivoin ihan isolla lapiolla suuren kuopan jonka kastelin samalla tavalla kuin jos olisin istuttanut siihen puun. Annoin veden imeytyä ja sitten kuivemman multakerroksen päälle asettelin sipulit kyljelleen. Pikarililjoilla on sipulin yläosassa suurehko kuoppa, mistä kasvi versoo. Tuohon kuoppaan jos jää vesi seisomaan niin sipuli saattaa mädäntyä. Ja se täytyy myös muistaa, että näitä suuria sipuleita ei saa jättää liian pintaan, vaan ne istutetaan noin 20-25 cm syvyyteen.

[columns_row width=”half”]
[column]

Istutuskuoppaan lannoitteet ja vesi.

[/column]
[column]

Pikarililjojen sipulit istutetaan kyljelleen.

[/column]
[/columns_row]

Suurin osa sipuleista olikin lähtenyt kasvattamaan uusia juuria joten oli varmasti hyvä aika saattaa ne jo maan poveen. Siellä voivat nyt rauhassa venytellä juuriaan ja toivottavasti sitten keväällä nähdään komeaa kukintaa Kauhurinteessä. Eiväthän nämä meidän alueellamme kovin varmoja kukkijoita ole mutta onhan se kokeiltava ainakin kerran. Hintaa näille kertyy melkoisesti joten soisihan näiden nyt edes kerran kukkivan.

Jokos siellä on aloiteltu sipulien istutuksia?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Upean kokoiset sipulit. Toivottavasti saat ne kukkimaan, minä en saa yleensä kuin sen ruudullisen kirjopikarililjan ja se jopa viihtyy mainiosti meillä. Kuivaa on, pintamaa on kastunut mutta syvälle saakka sateet eivät ole riittäneet.

    • No saa nähdä miten käy, onhan nämä vähän hankalan maineessa. Nyt ei kyllä ainakaan jää kiinni lannoituksen puutteesta, tiedä sitten tuliko liikaakin. Jospa edes yhden kerran kukkisivat…

  2. Vettä on tullut monena päivän varsin reippaasti, mutta syvemmällä saattaa hyvinkin olla vielä kuivaa. En ole ehtinyt aiheeseen lähemmin tutustua. Kaikki tilaamani sipulit eivät ole vielä tulleet. Tarkoituksella olen siirtänyt sipuliurakkaa eteenpäin, kun on ollut niin kuivaa. Varmaan fiksua panostaa sekä lannoitukseen että kasteluun istutusvaiheessa.

    • Totta, jospa tässä olisi vielä pitkä ja lämmin syksy edessä päin Minulle on tulossa ensi viikolla vielä yksi taimilähetys ja jokunen pionin juurakkokin. Toivottavasti saadaan lisää vettä

  3. Eli säästyvätkö keisarinpikarililjan lisäksi myös muut pikarililjat myyriltä? Hankkijan myymälässä eivät osanneet sanoa asiasta mitään, joten ostin kokeeksi vain yhden persianpikarililjan sipulin. Se on jo istutettu maahan enkä yhtään muista, laitoinko kyljelleen vai pystyyn :D Tarpeeksi syvään todennäköisesti sen kuitenkin jo kokonsa puolesta tajusin istuttaa ja kanankakkaa laitoin montun pohjalle kunnon annoksen. Toivottavasti kukkisi edes yhden kerran, vaikka mieluummin tietysti joka vuosi ja lisääntyisikin siinä sivussa. Kirjopikarililjojakin olisi kiva laittaa tuohon vesimyyräalueelle, jos vain tietäisi varmuudella, että ne jäävät talttahampailta syömättä. Tulppaaneja, helmililjoja ja hyasintteja on turha enää edes haikailla tuonne, mutta narsisseja ja hajulaukkoja sinne jo kuoppasin. Kauniita ovat nekin. Valkosipuleitakin istutan, vaikka ne eivät niin nättejä koristekasveina olekaan, mutta mitäpä sitä ei tekisi kukkapenkkiensä puolesta :D
    Mukavaa viikon jatkoa!

    • En osaa kyllä minäkään antaa tuohon varmaa vastausta. Ainakaan pienemmät Fritillarioiden lajit eivät haise samalla tavalla kuin nuo keisarit joten siitä päätellen voisivat myyrille kelvatakin. Narsissit ja hajulaukat ovat ainakin varmoja valintoja

  4. Ensimmäisen vuoden jälkeen keisarinpikarililjat pitivät meillä välivuoden kukinnassa, mutta kompostin lisäämisen jälkeen ovat kukkineet uudestaankin!

    • Mukava kuulla, että kukkivat uudestaankin. Minulla on parissa liian varjoisessa paikassa eivätkä siellä kyllä tee kuin vihreää. Joskus näyttää, että no nyt kukkii mutta sitten nupun alut näivettyvät. Pitäisikin siirtää ne Kauhurinteeseen valoon☀️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt