Pionin juurakoiden istutusaika on käsillä

Vaikka tiesin, että kesällä tilaamani pionien juurakot lähetettäisiin lokakuun aikana, alkoi eilen aamulla hieman mietityttämään saisinko juurakot maahan ennen talvea. Yöllä oli ollut kunnon halla ja sääennusteet povasivat jo lumisateita ainakin pohjoiseen osaan maatamme. Vaan iltapäivälläpä sitten tulikin tieto, että paketti olisi noudettavissa lähimarketista!

Olin viimeksi istutanut pioneja vuonna 2017 ja silloin istutus olikin mennyt vielä paljon myöhäisemmäksi. Ihan turhaan siis ehdin hätäillä.

pioninjuurakko

Tein tilauksen heinäkuisen Vakka-taimen pionipäivän innoittamana ja valitsin tilaukseen kuusi ihanaa pionia joihin ihastuin tuona päivänä. Kirjaan tähän itselleni ja jälkipolville tiedoksi pionien nimet ja istutuspaikat.

Tyrnikukkulalle istutin:

 • P. lactiflora `Hot Chocolate` (keskelle ylös)
 • P. peregrina x P. lactiflora `Cytherea` (keskeltä oikealle)

Kauhurinteeseen istutin:

 • P. lactiflora `Pillow Talk` (portaiden vasemmalle puolelle)
 • P. lactiflora `Angel Cheeks`(port. oik. puolelle)
 • P. lactiflora `Candy Stripe` (port. oik. puolelle)
 • P. lactiflora `Do Tell` (port. oik. puolelle)

Muhkeiden juurakoiden istuttaminen tai siirto

Aika vähän olen lopulta vielä istuttanut pioneja juurakoista mutta joitakin perusjuttuja istuttamisesta olen jo mielestäni oppinut, lähinnä lukemalla Suomen pioniseuran julkaisuja ja Facebook-sivuja.

Pioni inhoaa seisoa märässä maassa! Näistä paljaista juurakoista voikin hyvin todeta syyn kosteuden inhoon. Juuren niska johon silmut muodostuvat on muhkea ja mehevä jolloin kylmä ja märkä yhdessä voivat saada sen mätänemään. Varsinkin seisova vesi on pahasta joten aina kannattaa istuttaa pioni rinteeseen tai ainakin kunnon kohopenkkiin jolloin pionin kruunu silmuineen pysyy kuivana. Pitkät ja paksut varastojuuret kyllä työntyvät vuosien myötä syvälle maahan ja kasvattavat vettä ja ravinteita keräävän hiusjuuriston sinne mistä kosteutta löytyy.

Istutus tai siirto vaiheessa ei haittaa vaikka paksut varastojuuret eivät säilyisikään kokonaisina tai ehjinä. Katkenneet tai vahingoittuneet juuret voi siistiä terävällä veitsellä ennen istutusta.  Tärkeää on ettei pionia häiritse keväällä tai kesällä vaan istutukset ja siirrot kannattaa ehdottomasti tehdä näin syksyllä! Tällöin häiritsee mahdollisiman vähän pionien luontaista tapaa kasvattaa hiusjuuriaan myöhäisestä syksystä alkaen. Eilen istuttamissani juurakoissa oli jo alkanut joitakin hiusjuuria muodostumaan turpeessa lähetyksen aikana.

pionin hiusjuuri
Pionin juurakosta kasvava hiusjuuri.

Pionien istuttaminen paljaista juurakoista on tosi helppoa.  Kuopankaan ei tarvitse olla mikään hirmuisen iso ainakin mikäli pohjamaa on tavallista ja pehmeää puutarhamultaa. Pioni ei pidä turvepitoisesta mullasta joten pussimulta ei ainakaan yksistään ole oikein sopivaa. Jos käyttäisin sitä niin lisäisin joukkoon paljon hiekkaa, savea ja isompi rakeista soraakin joka lisää ilmavuutta.

Mikä on sitten se juurakon oikea syvyys, entä mitä lannoitetta?

Tätä asiaa hirvittelin ennen eniten, sillä oikean istutussyvyyden hakeminen tuntui vaikealta. Liian syvään istuttaessa pioni ei kukkisi kunnolla, eikä liian pintaankaan saisi juurakoita jättää. Nykyään suhtaudun asiaan paljon rennommin ja se johtuu pitkälti siirtymisestä paljasjuuristen istuttamiseen ruukkutaimien sijaan. Paljaasta juuresta oikeastaan heti näkeekin miten se haluaa maahan asettua. Täytän vähän kuopan keskelle maata ja nakkaan ylimmäiseksi kasan soraa tai sepeliä, mitä milloinkin on käsillä. Näin itse juurenniska pysyy hieman koholla ja kuivempana.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Lannoitukseen käytin nyt luujauhoa jota heittelin taannoin myös tulppaanien istutuskuoppiin. Luujauho luovuttaa ravinteita pitkän aikaa eikä ole liian typekästä. Kanankakka ei oikein sovi mutta karjanlantaa olen kuullut monien käyttävän. Itseäni vähän jännittää miten pionit mahtavat suhtautua Kauhurinteessä olevaan hevosen lantaan ja puutarhakompostiin?! Ne kerrokset on kyllä tosi syvällä puutarhamullan alla joten juurakoilla kestää aikansa kasvattaa juuriaan sinne asti. Ja mikäs pakko niillä on kasvaa sinne päin jos eivät tykkää, eiköhän ne itse tiedä mikä on paras paikka juurillensa.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Kun juurakko on aseteltu siten, että niskan ja silmujen päälle tulee korkeintaa muutama sentti maata, täytän kuopan juurakon ympäriltä. Joskus silmut jopa vähän jäävät pilkistämään mullasta mutta joskus peittyvät kokonaan. Ei se niin millilleen ole! Joka tapauksessa laitan aina päällimmäiseksi kerroksen soraa tai sepeliä joka suojelee ja samalla merkkaa kätevästi istutuspaikan. Sepelikukkulan läpi vesi valuu nopeasti eikä siihen niin helposti muodostu jäistä kantta talven aikana.

Pionilla on jo syksyllä valmiina uudet silmut seuraavan kesän kasvua varten.

Syksyiset ilot piristävät mieltä

Nyt kun juurakot ovat maassa alan vain odottelemaan niiden keväistä heräämistä ja kesäistä kukintaa. Tällaisista suurista juurakoista on sekin ilo, että ne saattavat hyvinkin kukkia jo ensimmäisenä kesänään! Iloitsen myös siitä, että huomasin ainakin yhden kotimaisenkin pionien kasvattajan aloittaneen paljaiden juurakoiden myynnin myös näin syksyllä. Enää ei ole pakko tilata ulkomailta saadakseen juurakoita oikeaan istutusaikaan.

Ja samalla kun touhuaa syysistutusten parissa voi löytää vielä paljon kaunista katseltavaa. Huomasin ilokseni, että Kauhurinteeseen istuttamistani uusista astereista myös toinen näyttäisi ehtivän vielä kukkaan tänä vuonna. Rohkaisisin kaikkia tarhureita jatkamaan ulkona puuhastelua vaikka syksy ja talvi jo kiristääkin otettaan. Sopivasti vain lisää vaatetta päälle ja ulos touhuamaan. Itselläni olisi tänään vuorossa daalioiden nosto. Hih, toiset juurakot peitellään maahan ja toiset nostetaan ylös kellariin.

Elämä on ihanaa erilaisten juurakoiden kanssa puuhaillessa <3

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Todella selkeä ja asiapitoinen postaus pionin istuttamisesta. Toivotan onnea uusille pioneillesi.

  • Kiitos! Yritin koota tähän nyt kaiken tiedon istuttamisesta mitä on tullut vastaan pioniseuraan liittymiseni myötä. Toivottavasti juurakkona istutus yleistyy myös meillä Suomessa. Ison juurakon kukintaa ei yleensä tarvitse odotella vuosikausia kuten usein on ollut ruukussa ostamieni taimien kanssa.

 2. Olipas kerrassaan hyvä juttu pioneista!
  Huvitti tuo kauhurinne, mistäs moinen nimitys? Ehkä senki tarina löytyis ku alkais selaamaan juttuja taakse päin… Meilläki ku on tuo itkumuuri ja metsäpolun velipoika nimes painajaisten poluksi, kuntan raahaamisen takia

  • Kiitos
   Kauhurinne sai nimensä siitä, että se oli vaan kaikin puolin niin kauhean näköinen. Valtavasti vuohenputkea ja siellä täällä vatukkoa. Rinne oli myös ihan kauhean jyrkkä.
   Hih, muistan tuon teidän itkumuurin. Jännä nähdä millainen nimi muotoutuu talon toisen puolen rinteelle. Sinne on tulossa navetan kivijalan kivet. Voisikohan se olla vaikka Matin muuri kivien myyjän mukaan

 3. Komean näköinen pionin juurakko. Oikea syvyys on minustakin hankalinta mutta ei siitä kannata ottaa liikaa paineita, suurin osa pioneistani on ymmärtänyt kasvaa oli istutussyvyys mitä tahansa.

  • No niinpä, sitä vaan on aina ollut päällimmäisenä mielessä pelottelut väärästä syvyydestä ja siitä ettei pionia saisi edes siirtääkään vaan antaa kasvurauha. Kyllä ne siirrotkin kestää vaikka joskus saattavat hieman oikutella sitten kukinnan kanssa muutaman kesän. Kellarin rinteessä minulla nyt onkin kaksi väliaikaisesti valeistutuksessa ollutta jotka eivät tänä vuonna kukkineet laisinkaan. Toivottavasti ensi vuonna sitten taas

 4. Kiitos, tämä oli hyvä ja havainnollinen paketti pionin juurakon istutuksesta, nyt jäi harmittamaan, etten tilannut itsellekin :). Ehkä ensi vuonna.
  Onnea näille ja toivotaan kukkia jo ensi kesänä!

  • Kiitos, vihreää ilosanomaa on niin mukavaa jakaa eteenpäin
   Innokkaimmilla pionisteillä on jo ensi kesän tilaukset tehty aikoja sitten mutta hyvin ehtii tilata vielä ensi vuonnakin jos ei tavoittele erikoisimpia juurakoita

 5. Tässä tulikin paljon asiaa pionin istutuksesta. Eipä olekkaan tullut mieleen laittaa soraa ihan pintaan, hyvä vinkki! Nyt on mukava odotella kevättä ja kesää, kun on noin ihanat uudet kukat maassa!!! Olikin mukava muistella samalla kesäistä vakka-taimen retkeä <3

  • Minäkin palasin juttua kirjoitellessa useasti niihin meidän reissun tunnelmiin Ei ihme että sellaisen kokemuksen jälkeen sorruin tilaamaan

 6. Hyvä tietopaketti pionien istuttamisesta! Sopiiko, jos linkkaan tämän jutun alkukuusta tekemääni postaukseen pionin jakamisesta? Istuttamisohjeet sopisivat nimittäin mainiosti siihen jatkoksi, kun onhan ne jaetut juurakot saatava maahankin :D Hyvät juurtumissäät ja runsasta kukintaa jo ensi kesänä pioneillesi!

 7. Mahtavan kokoisia juurakoita!
  Minä olen vain kerran istuttanut juurakon syksyllä, muistaakseni marraskuussa ihan kohmeiseen maahan ja niin vain lähti kasvamaan ja on jo kukkinutkin.
  Pitäisikin perehtyä tähän aiheeseen enemmän… Blomqvist ihan tuossa ”naapurissa” , noh, naapurikaupungissa, näkyy kauppaavan näitä juurakoita.

  • Ai sieltäkin saa juurakoita tähän aikaan vuodesta Itse huomasin Pionien kodin mainostavan niitä. Kiva juttu, että enemmänkin tämä syysistuttaminen näyttäisi yleistyvän.

 8. Komea pionin juurakko. Minä en ole koskaan istuttanut näin myöhään joten en uskaltanut vaikka sain ison juurakon tuttavalta juuri muutama päivä sitten. Istutin sen ruukkuun ja vein kellariin. Olisi varmaan kannattanut. Minä laitan myös aina soraa alle ja ympärille. Hyvä kattava postaus. Toivottavasti kukkivat sinulla jo ensivuonna.

  • Hyvin olisit tosiaan voinut maahan laittaa mutta kyllähän se toki kellarissakin pärjää.
   Saa nähdä tuleeko jo ensi kesänä kukkia?! Toivottavasti

 9. Todella hienot ja perehtyneet ohjeet pionien istutukseen! Minulla ei oikein ole kärsivällisyyttä riittävästi laittaa monenlaista materiaalia kuoppaan (taitaa olla sukua askartelulle ?)Istutan vaan kaikki Handymanin tekemään multaan . Pionien kohdalla olen kyllä huomannut, että aivan uusi multa saattaa olla liian humuksista. Humuksesta juurenniskalla eivät oikein tykkää. Mutta savinen multa kelpaa hyvin. Pionit ovat menestyneet alusta asti, jo silloinkin, kun meillä ei pystytty tuottamaan multaa ollenkaan tällaisia määriä kuin nykyään ja istutuspaikat olivat paljon savisempia.

  • Kyllä se taitaa vähän askarteluun liipata Huomaan, että minullakin jäi tuon juurakon päälle vähän sitä turvetta mihin se oli pakattu lähetystä varten. Tarkimmat askartelijat taitavat ihan pestäkin juurakot ennen istuttamista ja leikatakin jos tulevat leikkaamattomina juurisykeröinä. Tuo kuvan juurakko oli leikattu valmiiksi jo tarhalla. Leikkaamisesta saisi kyllä joskus vaikka ihan oman postauksen.
   Ihana Handyman ja hänen tekemä multansa, kyllä sinun kelpaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt