Pioneilla aikaista kukkaloistoa — luonnonlajeilla se on mahdollista

Pionit mielletään helposti keskikesän kukkijoiksi ja niinhän niistä monet ovatkin. Meille on kuitenkin alkanut vuosien myötä kertymään yhä enemmän pioneja joista aikaisimmat kukkivat jo näin toukokuussa. Pisimpään puutarhassa on ilahduttanut amurinpioni joka on Mustilan kantaa. Tässä kuvassa se kukkii vuonna 2018 jo toukokuun 20. päivänä.

amurinpioni-mamasgarden
Amurinpionin, Paeonia obovata kauniin hempeää kukintaa.

Amurinpionin myötä menetin sydämeni näille yksinkertaisille ja keveille pioneille jotka kantavat kukkansa kauniisti ilman massiivisia tukitoimia. Aikaisen kukinnan lisäksi kukista on iloa myös pörriäisille ja sen seurauksena tämä pioni avaakin vielä kuin toisen kukintansa syksyllä. Silloin nimittäin avaututuvat tulipunaiset siemenkodat sepposen selälleen. Siemenistä amurinpioni leviää hillitysti ympäristöönsä ja se on ihanteellinen kasvi metsäpuutarhaan koska pärjää hyvin myös kevyessä varjossa.

Amurinpionilla on myös todella kaunis lehdistö.

Odotettavissa jännittäviä ensimmäisiä kukintoja

Huomasin eilen, että syksyllä 2017 istuttamistani kolmesta pienestä pionin luonnonlajin juurakosta on ainakin kahteen tulossa ensimmäinen kukka! Ai että odotan innolla niiden avautumista. Silloin kun istutin ne, en oikein jaksanut uskoa pikkuisten näkevän seuraavaa kevättä mutta toisin siis kävi. Varmasti hyvälle kasvuunlähdölle oli suuri merkitys oikealla istutusajankohdalla. Vaikka tällä hetkellä puutarhamyymälät ja nettikaupat ovat täynnä houkuttelevia pionintaimia, on niiden oikea istutusaika vasta syksyllä.

P. corsica (ent. P. morisii) lupailee ensimmäistä kukintaansa.

Syksyllä on myös saatavilla monin verroin muhkeammat juurakot kuin mihin on tottunut keväisin myytävien taimien kohdalla. Tosin tilaaminen kannattaa hoitaa hyvissä ajoin, yleensä jo kevättalvella jos meinaa saada mieleisensä.

Hyvänä esimerkkinä todella muhkeista juurakoista ovat ilta-auringossa kuvaamani vahvavartiset herra A. P. Saundersin risteyttämät hybridi (  Paeonia mlokosewitschii x P. macrophylla) `Nova`:t`Nova` on muuten aiemmalta nimeltään `Olga` . Aloituskuvan pionin olen saanut Ahti Vallilta mutta sen olemus eroaa kyllä kovasti tästä Hollantilaista (Peony Shop) alkuperää olevasta kasvista. Ahtin taimi kasvaa kyllä hieman varjoisammassa paikassa mutta voisipa hyvinkin olla, että kasvi on saattanut edelleen risteytyä ja saada hentoisemman olemuksensa siinä yhteydessä. Tietääkseni Ahti on ahkera pionien siemenestä kasvattaja. Tämä on tosin vain omaa arvailuani taimien erilaisuudesta.

Ahtin pionin arvoitus selvisi tänään! Pioni on  kiinanpionin, P. lactiflora luonnonlaji ja Ahti on kerännyt sen siemenet Olga nimiseltä paikkakunnalta Venäjältä, Japaninmeren rannalta. Keruupaikan mukaan siis on tuo nimi pionille annettu. Sama nimi johti omaa ajatteluani täysin harhaan vaikka silmä näki miten erilaisia taimet olivat keskenään.

[columns_row width=”half”]
[column]paeonia-nova-mamasgarden[/column]
[column]paeonia-nova2-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Suositut kiinanpionit kukkivat vasta keskikesällä

Seuraavissa kolmessa kuvassa huomaa hyvin eron luonnonlajin ja kiinanpionien välillä. Kiinanpionit vasta pilkistelevät maasta kun taas ruusupioni on jo levittänyt lehtensä apposen auki. Sitten kun taimi vielä hieman tuosta varttuu on siinä tähän aikaan toivottavasti jo isot kukkanuput tuloillaan, sillä tämän pionin kukinta-aika on kesäkuussa.

[columns_row width=”third”]
[column]

pioni-duchesse-mamasgarden
Kiinanpioni ’Duchesse de Nemours’ on lähes kasvunsa alussa ja kukkii vasta myöhemmin kesällä.

[/column]
[column]

sarah-bernhardt-mamasgarden
Samoin on kiinanpioni `Sarah Bernhardt` myös vasta juuri ja juuri noussut samalle korkeudelle lumikellojen lehtien kanssa.

[/column]
[column]

ruusupioni-mamasgarden
Ruusupioni P. veitchii kukkii jo kesäkuussa mutta oman taimeni ensikukintaa saan vielä odottaa.

[/column]
[/columns_row]

Itse siemenestä kasvatetut pionin ovat suuria aarteitani

Vuoden 2017 syksyllä kylvin ensimmäiset pionin siemenet minigrip-pussiin kostean rahkasammaleen kanssa ja hautasin pussit piirongin laatikon pohjalle. Tällä hetkellä kasvihuoneessa on myös viime talvisesta lämmin- ja kylmä-käsittelystä saamani neljä itänyttä pionin siementä. Niihin odotan ensimmäisiä lehti tänä kesänä.

[columns_row width=”half”]
[column]pionin-siementaimi-mamasgarden[/column]
[column]pionin-siementaimi2-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Tämä puutarhaystäväni kylvämän pionin taimen varttumista odotan myös innolla. Taimi kasvaa lammikon rannalla ja tämä taitaa olla vasta sen toinen tai kolmas kesä meillä.

pionin-siementaimi3-mamasgarden
Ystävän kylvämä pioni on niin kauniin värinen lehdiltään.

Vaan nyt viikonlopun viettoon ja aamulla hyökkään jälleen innolla kauhurinteen kimppuun. Koko viikko on mennyt ilman mitään edistymistä sen suhteen ja niinpä ovat voimat lihaksissakin hieman päässeet palautumaan.

Ihanaa viikonloppua kaikille lukijoilleni <3

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Ystävän tai itse siemenestä kasvattamat pionit ansaitsevat erityistä huomiota. Sinulla on jo kauniita pikkuisia lammen rannalla.
  Yleensä pionit istutetaan pihan näkyvimpään paikkaan. Tämä juttusi amurinpionista herätti ihan uusia ajatuksia, miten kaunis se voisikaan olla vähemmän kukkapenkkimäisessä istutuksessa. Arvaa vaan, aionko ryhtyä metsästämään amurinpionia.

  • Kyllä, nuo luonnonlajit sopii tosiaan paremmin puutarhan reunamille joilla kerrotut, steriileiksi jalostetut ”pionipommit” näyttäisivät mielestäni hieman sopimattomilta. Paraatipenkissä talon läheisyydessä sitten ovat tietysti paikkansa ansainneet puutarhan kuningattarina

 2. Luonnonpionit ovat kauniita. Laitoin vuosi sitten pionin siemeniä pioniseuran ohjeilla taimikennoissa maahan ja nyt sielä on noussut ekat lehdet. Osaatko neuvo mitä niille pitäisi tehdä seuraavaksi. Nyt ovat edelleen maassa kevyen harson alla. Annanko olla kesän siinä ja syksyllä laitan maahan tai suurempaan purkkiin vai onko oikea aika siirtää nyt?
  Samaa mieltä Betweenin kanssa, amurinpioni on saatava :)

  • Minä taisin antaa olla nuo omani kesän purkissa ja syksyllä sitten istutin maahan. Mietin että nousevatko mutta sieltähän ne tuli. Tosi pieniähän nuo ovat joten jos alueella on muuta kasvillisuutta niin helposti hukkuvat mutta tuo minun paikkani oli ihan tyhjää, edellisenä vuonna pahveilla ja hakkeella katettu multakasa Olisi niitä voinut varmaan kellarissakin vielä pitää ja antaa varttua isommiksi purkissa.

   • Kiitos Minna. Taidan siirtää purkkeihin ja jätän itämättömät siemenet vielä paikkaansa. Syksyllä sitten lopulliselle kasvupaikalle.

    • Itämättömät voivat tosiaan vielä nousta pitkänkin ajan kuluttua

 3. Pionit ovat ihania, ja amurinpionin aikaiset herkät kukat ovat niitä parhaita:).
  Voisiko tuo Ahdilta tullut pioni olla kiinanpioni, näyttää versoista päätellen siltä. Tiedän, että hänellä on ollut kiinanpionin luonnonlajia Olgan alueelta Venäjältä, ja siitä tuo nimi olisi tullut. Upean karvaiset versot ’Nova’lla.

  • Kiitos kovasti kommentistasi Olet täysin oikeassa tuon ’Olgan’ suhteen. Löysin tänään Suomen pioniseuran sivuilta hänen lapsensa kommentin jossa kerrottiin sama tarina. Olin kysellyt taimesta siellä silloin muutama vuosi sitten ja unohtanut käydä lukemassa loput kommentit. Ajattelin korjata asian oikean laidan tuonne blogitekstiin mutta koko päivä on mennyt multaa kärräillessä

 4. Pionit ovat niin kauniita! Pihassani on vain yksi pioni, jonka adoptoin ystäväni pihalta. Tässä postauksessasi oli paljon pionitietoutta ja tämän äärelle palaan uudelleen. Amurinpionin nimen kirjoitin kalenterini reunaan, josko tämä olisi sitten se toinen pioni pihassamme :)

  • Kiitos Tarja kommentistasi <3 Ihanaa jos löysit postauksesta uutta tietoa. Toivottavasti huomasit juuri kirjoittamani oikaisun tuon Ahti Vallin pionin suhteen. Amurinpioni on oikein hyvä valinta puutarhasi toiseksi pioniksi!

 5. Amurinpioni meni heti kauppalistalleni:)
  Meillä aikaisin on kuolanpioni, se usein kukkii kesäkuun alussa, mutta tänä vuonna ei taida ehtiä siihen, jos ilmat ei nyt sitten lämpene ihan huimaa vauhtia.

  • Hih, aika moni on nyt ihastunut tuohon amurinpioniin. Mietiskelin viikolla, että voisin kerätä syksyllä sen siemeniä ja järjestää arvonnan. Tietty jos löytää taimen niin pääsee nopeammin ihailemaan suuren kasvin kauneutta.

 6. Kyllä on pionitkin ihania. Tykkään sekä yksinkertaiskukkaisista että niistä ”pionipommeista”. Nuppuvaihe on yhtä ihana kuin kukintakin. Siitä siemenvaiheesta en osaa niin nauttia. En oikein millään muillakaan kukilla. Tänä keväänä olen kovasti ihastellut myös kiinanpionien kauniita punaisia piippoja. Kun ne kasvavat muiden kasvien, esim. narsissien seasta, ovat tosi nättejä. Itse siirsin toissa syksynä myös näitä pommipioneja kauemmas talosta ja siltä ”paraatipaikalta”, koska lakastuvat mun makuuni liian aikaisin. Mutta eihän ne meillä mihinkään siimekseen joutuneet. Samaa peltoa kaikki . Tää lakastuminen, samoin kuin ne siemenet, on mulle jotenkin vaikeeta .

  • Nousevat pionien versot ovat tosiaankin oikein somia. Onko sinulla tuota amurinpionia? Siitä olisi hyvä aloittaa siemenkotien ihastelu

 7. Jäi vielä sanomatta, että on kyllä varmasti ihanaa, kun on saanut pionin siemenestä asti isoksi. Kyllä sillä sitten on paljon tunnearvoa. Tuollaisia juttuja en saa aikaiseksi. Multa puuttuu näpertelygeeni .

  • Hih, ai niin se askartelugeeni Täälläkin kyllä luontoäiti hoitaa näiden kohdalla suurimman näpertelyn sen jälkeen kun istutan taimen penkkiin. Sitä ennen tietty ne lämmin- ja kylmäkäsittelyt täytyy kyllä näperrellä ellei kylvä suoraan ulos.

 8. Minunkin pitää sanoa että ihastuin tähän amurinpioniin. Minulla tosin on jo vähän yli kolmekymmentä pionia ja kaikki vanhoista puutarhoista. Nimiä en edes tiedä. Mutta tällaista minulla ei ole lehdistä päätellen. Ja mikä mukavaa kukkii aikaisin.

  • Amuri on kyllä ihana Nyt se on avannut ensimmäisiä nuppujaan. Täytyykin käydä se tänään kuvailemassa ja tehdä vaikka ihan oma fanipostaus siitä

 9. P. morisii’n nimi on muutettu jo 2006, eli nyt siitä käytetään nimeä P. corsica.

  • Hei kiitos paljon tiedosta Tuo corsica kuulostaakin paljon tutummalle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt