Perunoiden istutusta Adam Frostin tapaan

Joka vuosi tuskailen perunoita nostaessani vihertyneiden pottujen suurta määrää. En ole rohjennut koskaan syödä perunaa joka on hitusenkaan vihertynyt auringon valolle altistuessaan. Tuolloin peruna sisältää solaniinia joka on myrkyllistä. Samaa myrkkyä muodostuu myös itäneisiin perunoihin mutta jostain syystä pimeässä hieman itäneitä perunoita olen aina uskaltanut syödä. Rapsinut vain valkoiset idut ensin pois. En tiedä onko tämä kotoa opittu tapa vai mikä mutta ainakaan mitään myrkytyksen oireita ei ole koskaan tullut jääkaapissa hieman itäneiden perunoiden syömisestä. En tosin suosittele tuota tapaa kenellekään vaikka itse niin teenkin!

perunan-idut-mamasgarden
Valossa ja lämpimässä itänyt siemenperuna.

Keksin keinon hyödyntää vihertyneet perunat

Viime syksynä kuitenkin säästin vihertyneet perunat kellariin, sillä suunnittelin hyödyntäväni ne mahdollisesti tämän kevään siemenperunoina. Tästäpä päästäänkin toiseen itseäni mietityttäneeseen asiaan. Aina kehotetaan käyttämään kaupasta ostettua ja tarkastettua siemenperunaa, jonka tiedetään olevan taudeista vapaata. Näin olenkin tähän asti toiminut mutta silti lähes alusta asti pienellä kasvimaallani on ilmennyt ruttoa ja rupea lähes joka vuosi jossakin vaiheessa. Rutto on myös ilmateitse leviävä sienitauti joten sitä tulee joka tapauksessa jossakin vaiheessa, käyttääkö kuinka tarkastettua siementä tahansa. Myös rupea aihettavia sädebakteereita on luontaisesti viljelysmailla ja ne säilyvät maassa pitkiä aikoja ilman viljelyäkin. Meillä pienen kasvimaan viljelykierto on melko onnetonta joten sen ja luontaisesti kalkkipitoisen maan vuoksi myös rupea on miltei mahdotonta välttää. Myös kuivuus lisää ruven muodostusta. Joten asiaa talven aikana päässäni pyöriteltyäni päädyin jatkossa käyttämään omaa perunaa siemenperunana. Varsinkin kun olen nyt löytänyt sen lajikkeen jota haluan jatkossakin kasvattaa. `King Edward` on valikoitunut perunaksi jota olen halunnut kasvattaa joka vuosi ja se on ollut hyvän makunsa lisäksi myös kaikista kestävin ruttoa ja rupea vastaan!

Tänä vuonna yritän terästäytyä myös perunan kastelussa! Se on erityisen tärkeää mukulan muodostumisen alkaessa sillä silloin ruven tarttuminen pääasiallisesti tapahtuu.

kasvimaa-mamasgarden

Uusi tapa istuttaa perunat

Tänä keväänä Gardener´s worldin eräässä jaksossa näytettiin kuinka puutarhasuunnittelija Adam Frost istutti perunansa. Tähän asti olen istuttanut mukulat suoraan kuokkimieni harjujen päälle, työntäen mukulan noin 10 cm syvyyteen. Ja vannonut pyhästi, että tänä kesänä hoidan multaamisen paremmin. Syksyllä olen kuitenkin tajunnut, etten mullannut penkkejä kertaakaan ja vihertyneitä pottuja nousee maasta ihan liian paljon. Vaan nytpä noudatinkin puutarhagurun ohjeita ja lapioin mukuloille syvät vaot ja jätin mullan viereen harjuksi. Asettelin siemenperunat vaon pohjalle ja peitin n. 5-10 cm kerroksella multaa. Tässä vaiheessa lisäsin vakoihin hieman kasvimaalle tarkoitettua luomulannoitetta. Tätä Adam ei tainnut tehdä mutta hänen uusissa viljelylaatikoissaan onkin varmasti käytetty jo valmiiksi lannoitettua multaa :)

istutusvako2-mamasgarden
Kaivoin lapiolla syvät istutusvaot.

Nyt sitten vain odottelen, että peruna nousee pintaan ja sitä mukaan kun se nousee niin nostelen harjuihin keräämäni mullan varovasti varsien päälle. Näin toimien uusien mukuloiden pitäisi jäädä syvemmälle maan alle, suojaan auringon vihertäviltä säteiltä! Ja toivon mukaan syvemmällä maan alla myös kosteus säilyy paremmin ja näin rupikin pysyisi paremmin aisoissa!

perunat-vakoon-mamasgarden
Perunat vakoihin reiluin välimatkoin.

Perunamaan lannoittaminen

Yhtään tuhkaa tai kalkkia en muuten tänä vuonna kasvimaalle levittänyt sillä niiden olen huomannut lisäävän rupisuutta nostamalla maan pH:ta entisestään. Heitän vain hieman yleensä hieman peruna- ja juureslannoitetta vakoihin. Viime kesänä minulla oli maltillinen kerros nurmisilppua myös perunamaan katteena ja se oli muuten ihan hyvä mutta tosiaan multaaminen jäi jälleen kerran tekemättä. Nyt toivon että tällä uudella systeemillä homma toimii ja kun olen hiljalleen lapioinut nuo multaharjut perunoiden päälle niin silloin on toivottavasti jo nurmisilppuakin niin paljon, että sitä jää myös perunaharjujen peitoksi.

perunan-istutus2-mamasgarden
Lapion kohdalta siirrän maan pottujen päälle ja alle muodostuu käytävä peruna- ja porkkanapenkin väliin.

Muuten sen jälkeen kun aloin käyttämään kasvimaalla nurmisilppua on sen kitkemisessä päässyt todella paljon helpommalla! Kääntämistä ei ole syksyllä tarvinnut enää tehdä ja nyt keväällä napsin vain jokusen yksittäisen rikan pois. Enemmän keräsin pois maahan jääneitä valkosipulin alkuja kuin rikkaruohoja. Maa on myös entisestään kuohkeutunut ja matosia löytyy runsaasti. Ennen syksyinen kääntäminen ja maan perkaaminen oli vaivalloinen homma joka nyt on siis jäänyt kokonaan pois. Jätän myös syksyllä kaikki muut paitsi perunan varret niille sijoilleen ja keväällä ne ovat lähes kadonneet.

Tällaisia tarinoita tällä kertaa, ihanaa toukokuun ensimmäistä viikkoa kaikille!

P.S Joko sinä olet istuttanut perunaa?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Peruna meni täällä maahan jo huhtikuun puolivälin jälkeen.
  Ja ihan normaaliin tapaan maahan ja mullitukset aikanaan.

 2. Ei laitettu vielä perunaa. Tänä vuonna kokeillaan vähän erilaista systeemiä perinteisen rinnalla, siitä tulossa postaus.

  • Heti mielenkiintoni heräsi. Kokeiletko ehkäpä katteen alla viljelyä? Täytyypä pysyä kuulolla bloggerin puolella

 3. Täällä maalaistalon tyttönä luin postaustasi melkein äimistyneenä, että onko olemassa jokin muukin tapa kasvattaa perunaa kuin tuo edellä kuvailemasi :D Lapsuudenkodissani kaivettiin aina suunnilleen ”miljoona vuotta vanhalla” kuokalla vaot perunoille ja sitten samaisella kuokalla peiteltiin ne. itse käytin lapiota, kun kasvatin muutamana vuonna perunaa, mutta sillä on paljon hankalampi tehdä kunnon jälkeä. Myös perunamaan multaaminen on kuokalla paljon helpompaa. Nyt meillä on perunasta ainakin pari välivuotta, kun ei ole oikein tilaa kasvattaa sitä.

  • Niin siis olen ennen kuokkinut nuo harjut ja työntänyt sitten perunat sinne harjuun. Nyt kaivoin urat ja laitoinkin potut sinne urien pohjalle. Urat täytän sitten vähitellen mullalla kun varret kasvavat. Edellisinä vuosina olen käyttänyt kuokkaa mutta nyt sattui käteen tuo ihanan kevyt ja kapeahko lapioni. Olen tosiaan tainnut aikaisemmin istuttaa vähän hölmösti ja kun multaaminenkin on jäänyt niin potut ovat vihertyneet☹️

 4. Juu, viime viikonloppuna laitoin perunat kasvilavoihin. Ja muutaman ämpäreihin kasvihuoneeseen:)

  • Lavoissa onkin varmasti helpompi hoidella multaus. Mikäpä estäisi vaikka lisäämästä lisää multaa katteeksi ihan pussista jos vaan reunoissa korkeutta riittää

 5. Aiempina aikoina me käytettiin aina omaa perunaa siemenperunana, jos se vaan oli säilynyt hyvin. Nykyisin viljellään perunaa niin paljon vähemmän, että ei oikein jää ja on ostettu siemenperunat. Sadon laatuun en ole huomannut mitään eroa. Rutto tulee joka tapauksessa. Mutta perunaan voi toki tulla muitakin pahempia tauteja, jolloin valmiiksi tautista perunaa ei kannata istuttaa.
  Perinteisesti perunanistutus on tehty kuokalla vedettyihin vakoihin. Sitten kuokalla vedetään uudestaan syntyneiden harjujen läpi, jolloin perunat peittyy. Ymmärsin, että ajattelit vasta vähitellen pistää harjussa olevan mullan perunan päälle, kun peruna on jo ruvennut kasvamaan. Eikös se ole vaikeaa, kun pitää varoa varsia? Miksi ei saman tien vedä kuokalla harjua perunan päälle? Silti yleensä mullataan. Meillä kontiaiset nostavat perunoita ylöspäin mellastaessaan maan alla. Perunasahralla käy vielä kätsymmin kuin kuokalla, mut tarvitaan kaks henkeä.

 6. Ja mä kun luulin, että kaikki laittaa vakoihin ja siitä sitten siirretään niistä valleista sitä multaa tarvittaessa perunoiden päälle! :) Meillä myös tauon jälkeen perunoita lavassa ja olen kyllä iloinen, että tuli laitettua. Hassua, ettei meillä suomalaisilla ole automaattisesti peruaämpäreitä parvekkeillamme ja jokaisella pihalla omaa lavakaulusta perunalle ja porkkanalle. Tosin meilläkin vasta etsitään, että ”mihin salaatti yms lavat, koska joka nurkkaa pitäisi kunnostaa ja lavoja kuitenkin taas ehkä ensi vuonna siirtää.

  • Hih, voi olla että kaikki muut ovatkin osanneet istuttaa perunan oikein ja itse vain olen tehnyt sen ihan nurin kurin :) Kovasti olen odotellut perunoiden nousemista vaostaan mutta vielä on toistaiseksi ollut hiljaista joten yhtään en ole päässyt vakoja täyttämään. Odotan nyt oikein, että saan vaot täytettyä ja kauniisti koholle kun nyt alue näyttää aika ikävän epätasaiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt