Niityn viidentenä kesänä kellot kilkattavat

Olen niityn perustamisesta lähtien tehnyt joka kesä jonkinlaisen koosteen sen kasvusta ja kehityksestä. Niin tänäkin vuonna. Menossa on niityn viiden kesä ja oikeastaan vasta nyt voi niittyä kutsua kellokukkaniityksi, jollaiseksi sen alkujaan kylvin. Käytin niityn kylvöön Suomen niittysiemenen kellokukkaseosta, mihin sekoitin mukaan hienoa hiekkaa ja nurmikonsiemenseosta. Viime kesänä niityllä kukki ihan muutama varsi peurankelloa mutta tänä kesänä sitä voi sanoa olevan jo runsaasti. Melkoinen runsastuminen on siis yhdessä vuodessa tapahtunut ja olen siitä erittäin iloinen. Peurankellon lisäksi niityllä kukkii kissankelloa ja jotain minulle ennestään tuntematonta, jonka uskon olevan varsankello, Campanula trachelium. Ainakin sitä on ollut siemenseoksessa mukana ja alimmat lehdet ovat selvästi hammaslaitaiset, muistuttaen nokkosen lehtiä. Niityllä kasvaa myös kurjen- ja harakankelloa. Melko kelloinen siis on tuo pikkuruinen niityn lämpäre tällä hetkellä.

Niityn yleisväri on ihanan sinivalkoinen, ripauksella keltaista.
Varsankello taustallaan nurmikohokkia.

Koko alkukesän ja pitkälle kesään asti jatkunut kuivuus ehti jo ruskettaa niityn ja kallion rajapintaa melkoisesti mutta nyt kun kuurosateita on joitakin sattunut meidänkin kohdalle niin ihmeen hyvin on niityn laita toipunut ja vihertynyt. Kalliokedon kukinta jäi tänä vuonna erityisen vaisuksi kuivuuden vuoksi joten senkin takia on nyt erityisen kivaa, että niityllä kukkii.

Kissankello
Hiirenvirna.
Nurmikaunokki.

Ennen kellokukkia niityllä kukkivat päivänkakkarat ja ihana nurmikohokki. Nurmikohokkia on vieläkin kukassa tai ainakin sen pulleita suojuslehtiä on vielä näkyvissä. Siellä sisällä kypsyy toivottavasti uusi siemensato, mikä varmistaa kohokin elämän jatkumisen pienellä niityllämme.

Pikkulaukku.
Särmäkuisma.

Alkukesällä en mielestäni nähnyt yhtään pikkulaukun versoa ja surinkin jo niiden häviämistä mutta nyt niitä olikin ilmestynyt jonkin verran. Lieneekö kasvaneet vasta nyt tai sitten en vain tunnistanut versoja ilman kukkia. Joka tapauksessa niiden lisääntyminen olisi erittäin suotavaa. Pikkulaukku pitää heinänkasvun kurissa loisimalla heinäkasvien juuristossa ja näin heikentää sopivasti heinien elinvoimaa. Kun heinien kasvu ei ole niin voimakasta, jää tietysti enemmän tilaa kukkiville niittykasveille.

Valkoailakki.

Valkoista kukintaa

Niityn valkoisesta kukinnasta vastaa perinteiseen tapaan siankärsämö ja päivänkakkara. Luulenpa, että kuivuus rajoitti näidenkin kukintaa tänä vuonna mutta jonkin verran niitä kuitenkin kukkii niityllä parhaillaankin. Varsinainen pääkukinta oli jokin aika sitten. Puhtaan valkoinen valko-ailakki on niityn uusin tulokas valkoisten kukkien joukkoon, Kylvin sitäkin Niittysiemenen siemenistä ja istutin taimet viime syksynä. Nyt ensimmäiset jo kukkii. Valkoista on myös ketoneilikassa joka on niin ikään samaisen siemenvälittäjän valikoimista. Siinäkin on selvää vaihtelua kukinnan määrässä riippuen vuodesta. Myös matarat ovat tänä kesänä kukkineet hieman vaisummin.

Tähän ahomansikan kukkaan kiinnitin huomiota. Sen terälehtien reunat olivat jännästi poimuiset. Luontoportti.fi:n kuvissa oli kuitenkin täsmälleen samanlaisia yksilöitä, joten se ei taida olla mitenkään harvinaista.

Vielä saavat heinäsirkat ja muut pienet hyönteiset nauttia ainakin kuukauden päivät kedon kukista ja heinänkorsista. Kunhan kukat ovat kukkineet ja kypsytelleen siemenensä, on lopulta niiton aika. Seipäällinen niittojätettä saa jälleen jäädä talveksi niityn keskelle, tuoden eliöstölle suojaa tai jopa ravintoa talven pitkien kuukausien aikana.

  1. On varmasti hauska seurata niityn kehittymistä. Taitaa olla joka vuasi ilimoosta riippuen erilaane ilime. Tuas o mulle monta tuntematonta kasvia.

    • Kyllä, ei se vielä ole yhtenäkään kesänä ollut ihan samanlainen. Siitä on kyllä iso ilo ja ero ajettuun nurmiaavikkoon on kyllä valtaisa. Elämää on niin paljon enemmän niityllä😍

  2. Kivannäköistä kukintaa niitylläsi! Ja ihana yllätys, miltä näyttää eri kesinä.

    • Kyllä sitä on alkanut oikein odottamaan aina tuota niityn seuraavaa kesää… Siellä on nyt vähän kevätesikkoakin, kunpa saisi sen jo aikaisin keväästä myös kukkimaan💛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt