Maakellarin edistyminen osa 2

Holvikatto

Ensimmäisten holviharkkojen saaminen paikoilleen oli juhlallinen hetki! Yksi harkko painoi hirmuisesti noiden onttojen seinäharkkojen jälkeen ja ensimmäisten reuhtominen paikoilleen oli hankalaa. Onneksi pian älysimme hyödyntää leveää lankkua, jota myöten työnsin harkot alhaalta käsin katolla heiluvalle työnjohtajalle. Hikinen ja voimia kysyvä työvaihe mutta hiljalleen harkot kuitenkin saatiin katolle ja kellari alkoi saamaan lopullista muotoaan.

holviharkkojen-tartuntaraudat-mamasgarden

Pitkille ulkoseinille asennettiin lyhyet terästapit harkkojen saumoihin kuvan osoittamalla tavalla. Holviharkko jäi melkolailla seinän sisäreunalle mutta noiden tappien lisäksi reuna raudoitettiin kolmella 8 mm teräksellä ja täytettiin huolellisesti betonilla. Tämä rakenne estää harkkojen liukumisen ulospäin. Holvi raudoitettiin kauttaaltaan eli taivutimme raudasta kaaret jokaiseen harkosaumaan ja pitkittäin koko katon matkalle tuli jokaiseen kolmeen saumaan 8 mm teräkset. Saumat täytettiin laastilla ennen ja jälkeen rautojen asennuksen.

Tässä vaiheessa tilkitsemistä riitti. Osa harkkojen väleistä jäi melko suuriksi ja ne täytimme niin, että sisällä toinen piti pahvin palaa aukon kohdalla ja toinen täytti katolta päin vaon ensin puolilleen. Raudat ja lopputäytön laitoimme vasta sitten kun tuo esitäyttö oli hieman kuivunut. Kellarin sisälläkin riitti tilkitsemistä. Holvin ja seinän liitoksen täyttö näkyy ylemmässä kuvassa. Suurena apuna noissa pienemmissä siposteluissa oli lasten hiekkaleikkeihin tarkoitettu metallinen lapio :)

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column]ylimenevien-harkkojen-poistoa-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Seuraavaksi muurattuja rakenteita täytyikin sitten lähteä rikkomaan ;) Ylitse tulleet osat väliseinistä piti rälläköidä pois ja valaa syntyneet kolot täyteen. Tässä yhteydessä myös holvikaarien ja seinän liitos valettiin. Kuvasta puuttuu vielä kolmas terästanko, joka asennettiin vasta sitten kun reunaa oli ensin vähän täytetty. Nuo irto muruset ja pölyt yritin harjata autoharjalla mahdollisimman puuhtaaksi ennen valun suorittamista. Holvin rakentamisessa oli kova työ mutta se ei kuitenkaan ollut niin ylivoimainen kuin aluksi pelkäsin. Raskaiden holviharkkojen saaminen katolle oli varmasti vaiheen hankalin osuus mutta toisaalta myös tukirakenteiden rakentaminenkin oli melko haastavaa. Molemista vaiheista kuitenkin selvittiin, jee!!

Kellarin vesieristys

vesieristys-mamasgarden

[columns_row width=”half”]
[column]vesieristys2-mamasgarden[/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Tässäpä sitten kolmen kuvan kooste seuraavasta työvaiheesta. Laitoimme vesieristyksen mustasta kattohuovasta. Kaasutohon avulla sulatimme mattokaistaleet kiinni toisiinsa. Takaseinän huoparulla oli vanhaa ja kovin kovettunutta, joten jouduimme vielä huolittelemaan sen saumat tuollaisella kapealla huovalla, jota myytiin myös rullatavarana. Kapealla kaistaleella huoliteltiin myös kellarin etuseinän yläosat. Toinen vaihtoehto tähän vesieristykseen olisi ollut liuosmaisen bitumin levitys mutta päädyimme lopulta käyttämään tuota huopaa kun sitä löytyi yksi rulla entuudestaan. Lieneekö olisi ollut helpompaa sutia pinnoille kuumaa pikeä,  kuin asetella koppuraa huopaa, tiedä häntä?! Sen voin sanoa, että tässä työvaiheessa tarvitaan ehdottomasti vähintään kaksi henkilöä niin kuin holvikaarienkin nostelussa.

Kellarin lämpöeristys

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column]sepelin-vienti-rampin-avulla-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Sepelikasa saapui hyvissä ajoin ja hyvä niin, sillä tarvitsinkin sitä jo aiemmin syksyllä istuttamieni pionien juurakoiden salaojitukseen! Kattohuovan ja ilmanvaihtoputkien asentamisen jälkeen oli vuorossa kellarin lämpöeristäminen, jolloin sepeliä tarvittiin myös kellarityömaalla. Käytimme eristeenä 50 mm Finfoamia, jonka liimasimme paikoilleen saumavaahdolla (Huom! Valmistajan mukaan tätä vaihetta ei tarvita ja pelkkä solumuovi riittää eristeeksi). Kattokaaren sai muotoiltua siten, että eristelevy halkaistiin mattoveitsellä kerran keskeltä ja taivutettiin varovasti laudan päällä halki muttei kokonaan poikki. Alunperin valitsimme tuon jykevämmän eristyksen sen vuoksi, että epäilimme maatäytön kellarimme päälle jäävän liian ohueksi kuvassakin näkyvän tien läheisyyden vuoksi. Jokainen kellari on yksilöllinen ja sen rakentamisessa kannattaa ottaa huomioon paikan olosuhteet ja muut kellariin vaikuttavat tekijät. Jää lopulta vain nähtäväksi käytännössä miten kellarimme tulee toimimaan tuon eristyksen kanssa.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Eristeisiin ja kattohuopaan porattiin läpivientien kohdalle reijät samaisella reikäporanterällä millä myös tiilet puhkaistiin. Eristeiden alin kerros tuettiin sepelillä paikoilleen ja valmiiksi leikatut, mallatut ja numeroidut eristelevyt kiinnitettiin yksi kerrallaan vaahdolla seinään. Levyt tuettiin poikittaisilla laudoilla ja lankuilla vaahdon kovettumisen ajaksi.

Sitten tämän postauksen kirjoittamisen olemmekin päättäneet keventää tuota eristystä sen alaosista! Takaseinästä otetaan ainakin yksi kerros alhaalta kokonaan pois ja takaosan sivuilta vedetään kolmiomaisesti eristettä pois, jotta maalämmön ja kosteuden vaikutus olisi riittävä. Pelkkä maavarainen lattia ei riitä takaamaan kellarin optimaalista toimintaa. Olimme siis ylieristää kellarimme! Kiitos vielä Holvikellarin väelle neuvoista! Ja vielä tiedoksi muille rakentajille, että mikäli maatäyttö kellarinne päälle tulee olemaan riittävä, ei näin massiivista eristystä tarvita. Ohjeiden mukaan pelkkä eristematto (Cellfoam) on riittävä itsekseen.

Tämä viimeinen tuhrea kuva kertoo paljon siitä millaista tähän aikaan vuodesta on rakentaminen ulkosalla. Kosteaapa hyvinkin ja kovin kylmää. Kamerani oli nimittäin seisonut ulkona koko päivän ja linssi oli kokonaan huurtunut ja vesipisaroiden peitossa. Vaikka välillä paistoi jopa aurinko on ilman kosteus kuitenkin mahtavissa lukemissa tähän aikaan vuodesta. Onneksi ei kuitenkaan ole ollut kovia pakkasia, sillä silloin hommista ei olisi tullut kyllä yhtään mitään. Vielä olisi jäljellä sepelin kärräämistä tuohon alimpien putkien tasolle kottikärryillä. Sen jälkeen saakin konevoima hoitaa loput eli maatäytön kellarin päälle. Joten vielä ainakin jokusen postauksen verran tulen kiusaamaan teitä näillä kellarijorinoillani :) Työt kuitenkin nyt todennäköisesti jatkuvat vasta keväällä ja tällä hetkellä pidämme ansaittua taukoa kellarin rakentamisesta. Keväällä sitten taas uudella innolla hommiin <3

  1. On siinä hommaa riittänyt. Vaan tuleepa hieno kellari, joka on oikea unelma oman puutarhan omistajalle.

    • Kiitos, kylläpä olisin vaan niin odottanut valmistumista jo tälle vuodelle. Daalian juurakot hujottaa kasvaa yläkerran tv-aulassa jo puoli metrisinä, joten olisivat kyllä joutanu siitä kellarin puolelle.Saa nähdä selviävätkö ensi kesään mutta en niitä hennonu maahankaan jättää. Siellä olisivat varmasti kuolleet. Olisin niin jo halunnut laittaa paljon sipuleita ruukkuihin ja ottaa sitten niitä jo aikaisin keväällä kukkimaan No ehkä sitten seuraavana vuonna!

  2. Siellä on taas oltu ahkerina! Hattua – tai tähän vuodenaikaan pipoa – nostan teille :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt