Maa-artisokan kasvattaminen ja myyrätuhojen pelko

Viime päivien kipakka pakkasjakso viilensi ilman ja maan myös täällä eteläisessä osassa maatamme. Pakkanen sai minut tarttumaan talikon varteen ja kaivamaan kasvimaan uumenista joka talvista herkkua, maa-artisokkaa. Vaikka maa oli pinnasta muutaman sentin paksuudelta jäätynyttä, nousi sieltä talikon voimasta komeita mukuloita!  Tänä vuonna ajattelin kokeilla valmistaa näistä ainaisen keiton sijaan jotakin ihan uutta.  Ainakin aion paahtaa artisokan lohkoja uunissa tai sitten voisin kokeilla ystävän reseptillä lämmintä artisokkasalaattia!

[columns_row width=”half”]
[column]talikointia-kasvimaalla-mamasgarden[/column]
[column]kohmeisesta-maasta-irronneita-artisokan-mukuloita-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Kuinka päästä alkuun maa-artisokkien kasvattamisessa

Itse sain ensimmäiset mukulat naapuriltamme ja siitä lähtien ne ovat kasvaa hujottaneet samalla paikalla kasvimaan takanurkalla. Olen jakanut niitä eteenpäin paikallisessa puutarharyhmässä ja vienyt taimivaihtoihin. Ne lisääntyvät niin suurella voimalla, että välillä tunnen olevani ihan ihmeessä mukuloiden kanssa. Tunkiolle en uskalla niitä heittää sillä siellä ne vasta villiintyvät kasvamaan :) Eli muutamallakin mukulalla pääsee alkuun ja puutarhapiireistä huhuilemalla saa varmasti joltakin ylimääräisiä.

Minulla artisokat siis ovat kasvaneet jo vuosia samalla aurinkoisella ja lämpimällä paikalla ja olen vain välillä harventanut kasvustoa. Sateisena ja kylmänä kesänä kasvustoon on kerran iskenyt ilmeisesti pahkahome, joka sairastutti joitakin varsia liian tiheäksi päässeestä kasvustosta. Silloin leikkasin nuo sairaat varret pois, hävitin ne ja olin ihan varma, että  tauti on tullut jäädäkseen. Viime kesän kuumuudessa siitä ei kuitenkaan näkynyt vilaustakaan ja taudista huolimatta samalle paikalle jäänyt kasvusto kasvoi ja kukkikin loppu syksystä oikein komeasti.

maa-artisokka-elokuussa-mamasgarden
Maa-artisokka kasvaa kasvimaan kulmauksessa rehevänä vuodesta toiseen. Etualalla kukassa ruusupapu.

Olen kuullut, että toiset kasvattavat maa-artisokkaa myös perunan tavoin. Istuttavat mukulat maahan riveihin joko edellisenä syksynä tai sitten keväällä ja korjaavat sadon perunan tavoin kellariin. Tuolloin mukulaa on tietysti aina kätevästi saatavilla kellarin hyllyltä mutta ainakin jääkaapin juureslokerossa mukulat ovat minulla nahistuneet todella nopeasti. Tietenkään jääkaappi ei ole sama asia kuin sopivan kostea maakellari, joten jatkossa voisin kokeilla nostaa vähän mukulaa myös kellariin ja säilöä sen hiekan ja turpeen sekoitukseen. Toisaalta minusta on ihanaa käydä hakemassa sitä myös suoraan kasvimaalta mikäli kelit sen vain sallivat<3

Maa-artisokan suojaaminen myyriltä

Myyrien hyökkäystä olen pelännyt siitä asti kun kuulin naapurillamme niin käyneen. Myyrät olivat talven aikana kantaneet mukuloita pehmeän maakasan suojiin kasvimaan reunalle ja seuraavana keväänä tuo muheva multa artisokkineen levitettiin kasvimaalle maanparannukseksi. Apua, sen mukana levisi artisokka koko hyötytarhaan ja sen torjuminen jatkuu heillä edelleen.  Juuri myyrien pelossa moni varmasti viljelee artisokkaa perunan tavoin, sillä kellarissa mukula on turvassa. Olen vain miettinyt, että miten tarkasti mahtaa saada syksyllä artisokkapenkit putsattua?! Nouseeko pian artisokkaa kuitenkin vähän sieltä sun täältä?!

Jo ties kuinka monena syksynä minun on pitänyt yrittää nostaa kaikki mukulat ja istuttaa ne verkolla vuorattuun kohopenkkiin. Pohjassa oleva tiheäsilmäinen myyräverkko estäisi tehokkaasti mukuloiden siirtelemisen mutta toisaalta se varmasti toisi myös kuivemmat kasvuolosuhteet. Sellaista olen tänä syksynä pohtinut, että kaivaisin ojan kasvuston ympärille ja kävisin tallomassa lumet myös artisokkien ympäriltä samalla kun tallon ja lapioin hedelmäpuiden ympäristön.  Toimenpiteistä huolimatta myyrien tuhot huolestuttavat joka talvi, eikä pelkästään artisokkien kohdalla. Tämän vuoden osalta myyräkanta näyttäisi sitäpaitsi olevan runsastumaan päin :( Toisaalta yritän aina löytää joka asiasta myös hyvän puolen ja tässä asiassa se on ehdottomasti seurauksena oleva pöllökannan runsastuminen!

varpaiden-kuvia-lumessa-mamasgarden

Vaan pois, pois pelko myyrätuhoista ja nauttikaamme tästä alkutalven ohuesta kumikuorrutteesta, vielä niin kauan kuin sitä riittää ja täyttäkäämme vatsamme kasvimaan antimilla, mikäli niitä vielä jossakin muodossa varastoista tai suoraan maasta löytyy!

 

  1. No nyt olet päässyt vauhtiin varsinaisessa wintergardeningissa :D

    Kiva kun olit laittanut linkinkin, kiitos :D Maa-artisokka on kyllä hyvää monella tavalla valmistettuna.

    Meillä tosiaan viljellään kuten perunaa, kun en ole noin innokas talvipuutarhuri kuin sinä. Artisokasta ei ole tullut kovin kummoinen rikkaruoho. Muutamia nousee joka kevät, mutta kun ne on kerran kiskaissut, niin ei niitä myöhemmin enää nouse. Meillä kyllä jyrsitään kasvimaa, että ehkä sekin auttaa. Sanoisin, että kaikkein helpoin rikkaruoho, mitä meidän kasvimaalla on, kun on helppo kiskaista iso kasvi muokatusta maasta. Maa-artisokkien paikka vaihtuu vuosittain niin kuin kaiken muunkin. Säilyvät meillä kellarissa paremmin kuin mikään muu. Eivät ole tarvinneet hiekkaa eikä turvetta. Eivät ollenkaan kuivu kuten jääkaapissa. Jääkaappi on paljon kuivempi paikka kuin maakellari.

    Parina syksynä vesimyyrät olivat verottaneet maa-artisokista, viime syksynä kaikkein pahimmin, niin että oikeastaan emme saaneet talteen paljoakaan siemensokkia enempää. Mutta tänä vuonna vesimyyrät eivät sitten vieneetkään mitään, ei muitakaan juureksia.

    Vesimyyrien kannanvaihtelu ei käsittääkseni seuraa muiden myyrien kannanvaihtelua eikä myöskään ole yhtä säännöllinen. Ei taida muista myyristä niin haittaa olla maa-artisokille kuin vesimyyristä.

    Minusta on jotenkin aivan ihastuttava ja suorastaan romanttinen ajatus tuo hieman jäisestä maasta sadon korjaaminen, mutta käytännössä minua vaivaa suuri laiskuus.

    • Hei hienoa kuulla, että artisokat säilyvät teillä keltsussa niin hyvin! Minullakin on ehkäpä kerran ollut noita vesimyyriä kun punajuuret syötiin niin kovin. Maan alta ja päältäkin.
      Minä niin mieluusti viljelen ja vielä korjaankin sadon mutta siellä ne on sokat vielä jääkaapissa. Ruuanlaittoon koko homma kompastuu

  2. Kiva juttu maa-artisokista! Olen kovan etsimisen jälkeen saanut tuttavalta muutamia mukuloita ja nyt odotan kovasti niiden kasvuun lähtöä. Oikein toivon kasvuston rehahtavan villinä laajaksi (näin ajattelee kokematon puutarhuri) :) Myyrät ovat käyneet maakellarissa latva-artisokkaruukuissa kasvavien juurakoiden kimppuun. Saa nähdä, kuinka moni niistä selviää talven yli. Mukavaa joulun aikaa!

    • Kiitos Vihertäjä! Voi ei, vai tulevat myyrät maakellariinkin! Taidankin alkaa miettimään myyräverkon laittamista kellarin lattioiden alle, kiitos suuresti vinkistä, sillä tätä en ollut tullut ajatelleeksikaan. Jotenkin kuvittelin etteivät ne sepelin lävitse tulisi mutta tulevathan rotatkin läpi jopa betonista. Toivottavasti juurakkosi kuitenkin säilyvät ja kasvattavat ensi kesänä paljon herkullisia ja kauniita nuppusia <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt