Lammikon hoito – mitä kaikkea siihen kuuluu?

Kesää kohti mennään ja minulla onkin nyt sitten alkamassa vesikasvien ja lammikon kanssa jo kolmas kesä. Oikeastaan kokonainen kesä oli kuitenkin vasta viime kesä, sillä vesikasvit ostin toissa kesänä muistaakseni vasta joskus heinäkuun tienoilla. Ihanasti silloin hankkimani lumme kukki viime kesänä yhdellä kukalla, toivottavasti saadaan ihailla sen kukkaloistoa myös tänäkin kesänä.

Vesikasvien talvi ja putsarin huoltoa

Maakellarissa talvetetut vesikasvit alkavat hiljalleen heräilemään kesään. Myös kaikki lammikkoon jättämäni kasvit ovat selvinneet talvesta. Vaaleanpunainen lumme oli laskettuna verkkopussissa lammikon syvänteeseen ja siinä oli jo monta lehden alkua kun nostin sen rannalle jokunen viikko sitten. En tiedä olisiko selvinnyt jos olisin jättänyt ruukun matalikolle?!

[columns_row width=”half”]
[column]kellarissa-talvehtineet-vesikasvit-mamasgarden[/column]
[column]lumme-sarjarimpi-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Kelluva pikkulimasko nousee pohjalta lammikon pinnalle laattamaisiksi kasvustoiksi. Voi olla, että tänä kesänä pääsen jo korjaamaan vesikasvisatoa kompostiin. Kompostin täytettä tuli myös alku keväästä kun puhdistin kiveykset syksyn lehdistä. Puhdistaminen on kokonaan käsityötä ja varmasti tähän asti mielestäni raskain homma lammikon huollossa. Se on kuitenkin erittäin palkitsevaa ja lammikko alkaa heti siivouksen jälkeen näyttämään paljon kauniimmalta <3

puutarha-lammikko2-mamasgarden
Pumppu ja puhdistaja ovat olleet käytössä jo jokusen viikon.

Vaihdoin tänä keväänä myös lammikon putsariin uuden UV-lampun ja muutenkin huolsin ja puhdistin laitteen kunnolla. Tuntuu, että vesi on ollut nyt kirkkaampaa kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Silloin tuo valo aloitti jo toista kesäänsä ja olen lukenut, että valo pitäisi vaihtaa joka kevät uuteen jotta sen teho levän torjunnassa olisi parhaimmillaan. Ilmeisen totta, ainakin näin alustavien kokemusteni mukaan.

Viime kesästä viisastuneena laitoin nyt myös vesipumpun sukkahousuihin, ennen kuin upotin sen lammikkoon :) En halua, että tänä vuonna pikkuiset vesieläimet joutuvat putsarin sisälle pimeään. Onneksi suurin osa salamantereista oli kuitenkin viime syksynä elossa putsaria pestessäni ja päästin pikkuiset takaisin lampeen. Vielä ei kuitenkaan ole kovinkaan montaa havaintoa pienokaisista, saa nähdä ovatko sittenkin kuolleet talven aikana.

vesikasvi-mamasgarden

Tämä matalassa vedessä viihtyvä Anemopsis californica talvehti muuten myös hienosti kellarissa ja siinä oli jo monta senttiä kasvua kun kannoin sen ulos. Tämä tuskin selviäisi jos sen jättäisi lammikkoon mutta ehkä joskus kokeilen sitäkin, mikäli taimi pulskistuu ja saan jaettua sitä.

Vesikasvien lannoituksesta

Myös vesikasvien lannoitus on mietityttänyt tänä keväänä. Nyt kun vesi on mukavan kirkasta ja levän kasvu hillittyä, en millään haluaisi laittaa ravinteita lammikkoon. Toisaalta minulta jäi laittamatta istutusvaiheessakin ravinnepanokset, sillä vesikasveille tarkoitettuja erikoislannoksia ei ollut saatavilla lähiseudun puutarhamyymälöistä. Pitäisi nekin tilata netistä. Myöskään istutusalusta ei ollut minulla sen kummempaa kuin ojanpohjalta kaivettua harmaata savea ja osalle lisäsin mukaan jonkin verran soraa. Nyt jälkeen päin olen lukenut, että vain lumpeet viihtyisivät pelkässä savessa?! Ihan ei ole siis mennyt näiden kanssa niin kuin ohjeissa mainitaan mutta silti olen kohtuullisen tyytyväinen vesikasvieni kasvuun. Taimet ovat kuitenkin vielä pieniä ja aloittelevat vasta toista kokonaista kesäänsä. Lopulta päädyin ainakin tänä keväänä unohtamaan koko lannoituksen ja seurailen kasvieni vointia kaikessa rauhassa. Lannoitan kasveja vasta sitten jos näen niissä merkkejä ravinteiden puutteesta. Yhtäkkinen kukkimattomuus tai lehtien värin muuttuminen lienee ainakin niitä yleisimpiä merkkejä ravintoaineiden puutteesta. Lammikkoon kuitenkin putoaa lehtiä ympäröivistä puista joten luulen, että tuosta syntyvästä humuksestakin kasvit saavat tarvitsemiaan ravinteita.

[columns_row width=”half”]
[column]

vehka-calla-palustris-mamasgarden
Vehka, Calla palustris talvehti täydellisesti vaikka ranta jäätyikin kokonaan.

[/column]
[column]

vesikuusi-mamasgarden
Myös vesikuusi talvehti lammikossa.

[/column]
[/columns_row]

Lammikon rannoilla alkaa myös olemaan ihanan vihreää ja jopa rehevää. Vielä kun kuunliljat ja iirikset pääsevät täyteen kokoonsa, alkavat istutukset näyttämään siltä kuin mitä alun alkaen toivoinkin.

[columns_row width=”half”]
[column]lammikon-reunoilla2-mamasgarden[/column]
[column]lammikon-reunoilla-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Mikäli olet jo onnellinen puutarhalammikon omistaja, olisi ihanaa kuulla kokemuksistasi kasvien ja lammikon hoidosta. Mikä ihastuttaa ja mikä vihastuttaa, tai on erityisen työlästä?

Mikäli sinulla ei vielä ole omaa vesiaihetta ja sellaisen haluaisit, niin lisää inspiraatiota vesiaiheen rakentamiseen löydät täältä!

https://kotipuutarha.fi/pihasuunnittelu/rakenna-vesiaihe-puutarhassa/

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  • Ei ole kommentteja.
  • Lähetä kommentti

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Tilaa Kotipuutarha-lehti

    Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
    Tilaa nyt