Kuinka ruukut voivat helteisen kesän jälkeen

Muistatkos vielä kun sain keväällä tehdä yhteistyötä Hankkijan Piha ja Puutarha-osaston kanssa? Sain suunnitella heidän tuotteillaan kolme erilaista ruukkuasetelmaa erilaisiin valo-olosuhteisiin. Silloin lupasin kertoa kuinka ruukut pärjäilevät kesän lopulla. Ja nyt on se hetki. Olipas hauskaa itsekin katsoa nuo keväiset kuvat lävitse todeten, että kasvua on todellakin tapahtunut.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Ensinnäkin kaikki istuttamani ruukut pitävät sisällään edelleen elossa olevat kasvit, jee! Ja kuinka hyvin lämmin ja aurinkoinen kesä suosikaan istutuksiani, erityisesti mehikasveja. Ja kaiken lisäksi nuo mehit olivat niin helppohoitoisiakin! Sitä vain ihmettelen, että miksen ollut aiemmin älynnyt hyödyntää mehikasveja ruukkuistutuksissa?! Kauneuden lisäksi ne toimivat samalla hyvänä katteena ruukun pinnalla, vähentäen haihduntaa. Pelkäsin saviruukkujen kastelun olevan haasteellista mutta jopa melko pienehköön ruukkuun istutettu pikkusyreeni ja kärhö jaksoivat kasvaa hienosti, eikä ruukkua tarvinnut kastella läheskään joka päivä edes kovimmilla helteillä. Varmasti myös puuhakkeesta mullan pinnalla oli apuan.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Pikkusyreeni `Palibin` kukki ja tuoksui ihanasti heti alkukesällä ja tarhalyhtykärhö `Princess Kate` kasvoi syreenin vartta pitkin juuri kuten olin toivonutkin. Ruukkuryhmän paikka tosin vaihtui jossain vaiheessa terassille ja kesän myötä se myös tietysti kasvoi. Lisäsin ryhmään muutaman tumman onnenapilan (Oxalis), jotka kaipasivat ikkunalaudalta terassille kesän viettoon. Hankin myös vielä yhden pienen ruukun (Genova) lisää, sillä löysin Hankkijalta ihania tummia koristeapiloita, jotka halusin lisätä ryhmään.

Aluksi ajattelin, että istuttaisin syreenin ja kärhön syksyllä maahan mutta nyt olen niin ihastunut tuohon yhdistelmään terassilla, että mieleni tekisi talvettaa ruukku kellarissa sellaisenaan. Huolehtimalla jatkossakin lannoituksesta, uskoisin niiden jaksavan kasvaa vielä ainakin yhden kesän ruukussa. Vaan nähtäväksi jää, onko kellarissa miten tilaa sitten syksyllä. Tuo vie aika paljon tilaa myös korkeus suunnassa eikä sovi kuin eteiseen, missä ei ole lainkaan hyllyjä.

Hyötyruukkujen kohtalo

Hyötyruukut nousivat lukijoiden suosikiksi arvonnan kommenteissa. Pidin niistä itsekin kovasti ja oli todella ihanaa saada maistella muutamia mansikoita jo hyvissä ajoin ennen juhannusta ja varsinaista mansikkakauden alkua. Vaan harmillisesti marjojen tulo lakkasi ensimmäisen aikaisen lajikkeen satokauden päättymiseen. Olin mielestäni hoitanut taimia hyvin mutta uusia kukkia ei vain kuulunut. Kysyin hädissäni suoraan Tahvosiltakin kuinka voisin saada heidän taimensa tuottamaan satoa. Olin ehkä joskus jo kuullutkin, että mansikan taimet kehittävät seuraavan vuoden satoa tuottavat versonsa jo edellisen kasvukauden aikana mutta enpä tuota seikkaa enää muistanut. Ja niinhän se sitten oli, että kaksi muuta lajiketta eivät tuottaneet enää marjan marjaa ja uutta satoa on odotettava aina ensi kesään asti, huoh! Ilman mansikoita emme kuitenkaan jääneet, vaan haimme laatikon jos toisenkin tuoretta mansikkaa paikalliselta torikauppiaaltamme :) Vaikka ruukut eivät marjaa enää tuottaneetkaan niin silti olen pitänyt ne koko kesän esillä terassin pöydällä ja yrittänyt hoitaa niitä parhaani mukaan. Jospa ne vielä siitä sitten ensi kesänä innostuisivat. Kaivan ne talveksi kasvimaahan ja nostan sitten keväällä takaisin ruukkuihin mikäli ovat vielä elossa.

Persiljaruukusta leikkasin ensimmäisen sadon talteen ja kuivasin sen uunissa. Lisääkin satoa ruukusta olisi varmasti saanut mutta täytyy tunnustaa, että se pääsi kyllä kuivahtamaan muutaman kerran niin totaalisesti, että näyttää vieläkin kovin kärsineeltä. Piristyisiköhän se jos istuttaisin sen kasvimaalle ja leikkaisin reippaasti alas?!

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Terassihortensia Magical voi hyvin! Pelkäsin kovasti etukäteen kuivattavani sen mutta katteen ansiosta sekään ei ole ollut mikään hurjan työläs kastelun suhteen. Muutaman kerran pahimmilla helteillä sen lehdet hieman ehtivät lurpattaa mutta onneksi se ei pienestä kuivahtamisesta suuttunut, vaan elpyi ennalleen saatuaan jälleen juotavaa. Nyt siihen on tulossa vielä muutama uusi kukkakin, toivottavasti ne ehtivät kehittyä vielä tämän kesän aikana.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Varjopuutarhan ruukut miltei hukkuvat kasvillisuuteen

Katteen ansiosta varjossa olevia ruukkuja ei ole tarvinnut kastella juuri lainkaan. Vaan olipa yksi etana löytänyt tiensä ruukkuun ja herkutellut kallionauhuksen lehdillä. Etana sai häädön ja leikkasin järsityn nauhuksen matalaksi. Nyt se on kasvattanut ihanasti uutta ehjää lehteä tilalle joten etanan vierailu ei lopulta ollutkaan niin tuhoisa. Sen verran ahnaasti tuon kasvin lehdet kuitenkin etanalle kelpasivat, etten aio istuttaa sitä puutarhaan. Pidän sen ruukkukasvina ja ensi vuonna tarkkailen ruukkua ahkerammin uusien vierailijoiden varalta.

[columns_row width=”half”]
[column]

Uudet nauhuksen lehdet ovat yhtä kauniita kuin keväällä.

[/column]
[column]

Kolme ruukullista erilaisia lehtimuotoja.

[/column]
[/columns_row]

Alkuunsa asetelmassa olleet suurilehtiset muratit istutinkin sitten lopulta kasvihuoneen edustalle sinkkisankoihin. Täytyykin laittaa sangoista myöhemmin kuva vaikka Instagram-tililleni. Ovat kyllä muhkeat ja olen tykännyt niistä tosi paljon. Toivottavasti saan ne menemään talven yli kellarissa.

Nostin lankaköynnösruukun puupöllin päälle jotta sen rehevä kasvusto pääsisi paremmin esille.

Kokonaisuudessaan olen kyllä oikeinkin tyytyväinen näiden ruukkujen kesään ja oikeastaan odotan jo nyt millaiset niistä mahtaakaan tulla ensi kesänä. Ehkäpä jotain uutta mutta toivottavasti myös paljon samaa vanhaa, eli iloisia jälleennäkemisiä pitkän talven jälkeen!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Mukava kuulla istutusten kuulumisia! Tämä oli melkoinen ekstremekesä lämmön ja kuivuuden suhteen.

    • Kyllä tosiaan oli, huh-huh sentään☀️ Nyt jo odotetaan jännityksellä millainen syksy ja talvi tuleekaan tämän erikoisen kesän jälkeen?!
      Varsinaiseen epätoivoon en kuitenkaan ihme kyllä tänä kesänä kuivuuden kanssa lopulta joutunut. Vieläkin on yhdessä tankissa keväällä pumpattua vettä jäljellä. Sateet sitten kuitenkin tulivat viime hetkellä

  2. Ruukkukukat ovat todellakin rehevöityneet ja kaunistuneet kesän aikana. Niistä on varmasti ollut iloa ja toivottavasti monivuotisista nauttimien jatkuu tulevinakin vuosina.
    Persilja talvehtii hyvin maassa. Minulla alkoi kukkimaankin, kun en riittävästi isoa pehkoa ehtinyt verottaa.

    • Toivottavasti tosiaan ilo näistä jatkuu myös ensi kesänä. Persilja on itsellänikin joskus talvehtinut kasvimaalla mutta jotenkin ei sitten tullut kuitenkaan sitä enää hyödynnettyä. Olen niin toivoton yleensäkin hyödyntämään satoa. Tuntuu, että sitä pitäisi tulla ainakin tosi paljon, ennen kuin vaivaudun jalostamaan satoa eteenpäin.

  3. Ovat kyllä todella runsaita ja reheviä! Ja kuulostaa hyvältä, ettei tarvinnut mitään kastella ihan hirveitä määriä. Kun sen veden kantaminen kannulla on vaan toisinaan niin työlästä;)

    • Juu, joskus sitä miettii, että venyyköhän kädet kesän mittaan kannujen painosta… Tänä vuonna kastelin kyllä paljon myös letkun ja juurikastelijan avulla. Pääsi vähän helpommalla

  4. Hienolta näyttää! Yllättävän hyvin meilläkin ruukkuistutukset pärjäsivät helteisen heinäkuun yli. Tarpeeksi isot ruukut kun on, niin ei tarvitse alituiseen olla vettä kantamassa.
    Meillä oli joskus jatkuvasatoinen amppelimansikka isossa ruukussa. Se kukki koko kesän, joten mansikoitakin sai syödä aika pitkään. Ovatkohan nekin sitten kehittäneet kukka-aiheensa jo edellisenä syksynä ja työntävät niitä vain hitaammin esille, vai tekevätkö ne suotuisissa olosuhteissa pitkin kesää uusia kukka-aiheita? Jos haluat vielä ensi vuonna kokeilla mansikkaa ruukussa, niin ehkä kannattaa hankkia joku jatkuvasatoinen lajike tai kuukausimansikkaa ja jättää nuo tämänvuotiset mansikat maahan. Satoa nekin varmasti tekevät mutta ruukussa terassilla on ainakin minusta mukavampi olla sellaisia hyötykasveja, joista saa kerätä satoa pitkin kesää. Vaikka onhan mansikalla ihan kivat lehdetkin. Persilja kannattaa ehdottomasti istuttaa maahan. Se tekee ihan varmasti talven tuloon saakka uutta lehteä ja saattaapa talvehtiakin.
    Taidanpa muuten varastaa ensi kesänä idean lankaköynnöksestä hortensian juurella. Hortensioita kun on menossa kaksin kappalein kellariin talvehtimaan ja lankaköynnöskin löytyy omasta takaa pistokastarpeiksi. Yhdistelmä näyttää todella kivalta.
    Mukavaa sunnuntai-iltapäivää!

    • Noiden mansikoiden piti juurikin olla sellaisia, että olisivat kukkineet ja tuottaneet satoa pitkään. Eli siinä oli yhdessä ruukussa kolmea eri lajiketta joiden satokaudet olisivat peräkkäiset. Kuukausimansikka on kyllä ihana, sain kesällä sellaisen valkoisilla marjoilla.
      Oi, kaikki ideat on vallan varastettaviksi tarkoitettuja, ihanaa jos joku joskus saa inspiraatiota näistä touhuistani

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt