Kasvihuoneen suunnitelmat uusiksi

Ehdin jo luulla, että tällä kertaa menisin kerrankin sieltä aidan matalimmasta päästä mutta mitä vielä. Minullahan oli jo valmiina oikeinkin järkevät ja helpot suunnitelmat joista kerroin aiemmin täällä. Suunnitelmat ovat kuitenkin nyt ehkä muuttumassa ja kasvihuone olisi tarkoitus rakentaa itse, osin jo olemassa olevista tarvikkeista.  Olen jo vuosikausia sitten kerännyt rakennusmateriaaleja kesäkeittiötä varten mutta tässä kevään aikana onkin alkanut vahvistumaan tunne, että jospa käytäisinkin ne uuteen kasvihuoneeseen. Kesäkeittiölle suunniteltu paikka olisi niin varjoisa ja suurten puiden vieressä, että rakennusta ei voisi käyttää hyötykasvien kasvatukseen. Alapihalla huonetta voi hyödyntää kasvihuoneen lisäksi halutessaan myös kesäkeittiönä. Lähellä kasvavat omenapuut ja marjapensaat joiden sadon voisi syksyisin keitellä soseeksi ja kantaa suoraan vieressä olevan kellarin hyllylle.

Hyötytarha ja kasvimaan alue jäisi molempien kasvihuoneiden väliin.

Kesäkeittiön siirtyessä alapihalle, olisi sille valmiiksi tehtyyn paikkaan mahdollista hankkia joskus tulevaisuudessa vaikka pikkuinen tynnyrisauna. Meillä on talossa vain sähkösauna joten paljon tulisi säästöä sähkölaskuun jos edes puolet vuodesta käytettäisiinkin puusaunaa. Ilman vallitsevaa maailman tilannetta olisin tuskin tullut tällaisiin suunnitelmiin päätymään mutta nyt nämä tuntuvat oikein järkeviltä. Omaa hyötykasvien kasvatusta kannattaa nyt lisätä ja olisi hyvä olla varasuunnitelmat niin peseytymiseen kuin ruuanlaittoonkin.

Mistä materiaaleista kasvihuone sitten rakennettaisiin?

Kasvihuonetta varten minulla on jo hankittuna kauniita ikkunoita, pariovet ja pikkuinen puuhella. Mikäli puuhellaa ei saataisikaan toimintakuntoiseksi, toimisi se kuitenkin oikein sievänä pöytätasona. Ikkunoille ei ole karmeja joten ne pitäisi myös rakentaa. Aiemmin rakentamamme kasvihuone tehtiin karmillisista ikkunoista ja ne oli helppo vain ruuvata karmeista runkoon ja toisiinsa. Koska haluan, että ainakin osa ikkunoista saadaan avattaviksi, täytyy niille ehdottomasti rakentaa karmit joihin pokat kiinnitetään sarannoin. Ja jotta homma ei olisi liian helppo on pokat myös kunnostettava ja vaihdettava useita kuljetuksen aikana rikkoontuneita laseja. Myös pariovien toisesta ikkuna-aukosta puuttuu lasi. Oviin on kuitenkin olemassa karmit, komeasti kulunut kynnys ja vielä vuorilaudatkin. Ja oven päälle ihana puolipyöreä ikkunaruutu jossa siinäkin on onneksi karmit pokan ympärillä.

Huoneen takaseinälle tulisi valettu alusta hellalle ja sen kohdalle taakse muurattu seinä. Muurin molemmin puolin tulisi laudoitus koska sieltä suunnalta ei tule valoakaan. Ainakin siinä tapauksessa mikäli puuhellaa ei laitettaisi toimintakuntoon, olisi kattomateriaali todennäköisesti valokate kuten vanhassakin kasvarissa. Vaikka muovi ei kuulu itselleni mieluisiin materiaaleihin, olisi se kuitenkin lasia turvallisempi vaihtoehto ihan jo sen vuoksi, mikäli huoneen päälle sattuisi vaikka joskus kaatumaan puu. Samalla voisi uusia myös vanhan kasvihuoneen rikkoontuneita katteita. Tämä tekisi molemmista huoneista yhtenäisen näköiset.

Uuden kasvihuoneen vierustoille ei saisi laittaa istutuksia koska nekin varjostavat huonetta.

Perustukseksi kaivetaan oja joka täytetään sepelillä. Vahvistetulle perustalle asennetut lecaharkot ovat toimineet moitteettomasti myös vanhassa kasvihuoneessa jo reilun kymmenen vuoden ajan joten nyt uskalletaan tehdä samoin. Vain hellan alus valetaan kiinteäksi. Lecaharkkorivin päälle tulee ns. alajuoksuksi vahvaa lankkua joka on vanhassa kasvihuoneessa kyllästettyä. Vanhassa kasvihuoneessa ei ole koskaan ollut maavaraista viljelyä vaan tomaatit olivat aina joko säkeissä tai astioissa. Nyt kun viljely on tarkoitus aloittaa maavaraisena tulee vielä miettiä tuon käytettävän puun käsittelyä. Varmastikin lämpökäsitelty olisi turvallisempi valinta. Alueen salaojitusta täytyy vielä miettiä.

Suunnittelun tueksi ole kerännyt Mamman puutarhan Pinterestiin kansion, josta voit halutessasi käydä hakemassa inspiraatiota vaikka omaa projektiasi varten.

Minä en kyllä totta puhuakseni ole vieläkään ihan täysin varma kuinka tässä lopulta tulee käymään. Kevät näyttäisi jäävän tänä vuonna kokonaan tulematta. Tiedä vaikka olisikin järkevää siirtää koko projekti syksyn viileyteen…

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Suunnitelmasi kuulostaa järkevältä. Minäkin haluaisin uuden, kunnollisen kasvihuoneen. Olisi ihana rakentaa sellainen itse, mutta ihan yksin en minun olemattomalla rakentamiskokemuksella taida uskaltaa lähteä sellaiseen projektiin. Täytyy siis jatkaa haaveilua.

    • En minäkään yksin selviä kaikista työvaiheista, ainakin rungon ja katon kanssa tarvitsee apuja. Perustukset varmasti saan kaivettua yksinkin. Lähden niistä liikkeelle, etappi kerrallaan

  2. Oikein kivalta kuulostavat suunnitelmasi, onnea haaveiden toteutumiseen!

  3. Suunnitelmasi kuulostavat oikein hyviltä, onnea haaveiden toteutumiseen!

    • Kiitos Päivi Onni ja jaksaminen tässä tulee taas olemaan kovilla mutta aina sitä vaan täytyy yrittää jotakin touhuta. Ei osaa jäädä paikoilleen

  4. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! Meidän kasvihuoneprojekti valmistui syyskesällä ja siinä käytettiin kierrätysmateriaaleja niin paljon kuin mahdollista. Mm. ikkunat, pariovet ja Högforsin valurautahella ostettiin/saatiin käytettynä. Käyhän kurkkaamassa http://www.satupuutarhassa.blogspot.com jos löytyisi inspistä lisää :)

    • Oi, olenkin jo ihastellut teidän upeaa kasvihuonetta ja se on aivan mielettömän hieno

  5. Hyvät suunnitelmat. Meillä kasvihuoneen runkotolpat toimivat myös karmeina eli emme tehneet karmittomille ikkunoille erillisiä karmeja. Yhden kesän kokemuksella toimii hyvin. Ja myös vanhat parvekelasit ovat toimineet hyvin katossa, kestivät kaikki tämän talven lumet.
    Toimintakuntoinen puuhella kuulostaa unelmalta, sen avulla saisi tarvittaessa kasvihuonetta lämpimäksi.

    • Aa, mahtava idea nuo runkotolpat!! Todellakin jokaisen ikkunan väliin vain tolpat ja niihin sitten kiinni ylä- ja alakarmit. Kyllä näitä puuhiaan on todella hyvä vähän alkuunsa pohdiskella, teiltä blogikamuilta saa niin mahtavia vinkkejä ja oivalluksia. Tosiaan tuolla hellalla voisi myös pidentää hieman kasvukautta mutta siinä tarvitsisi varmasti olla lämmittämässä aika ahkeraan?! Toisaalta jos aina illalla yötä vasten lämmittäisi niin sitten voisi yön lämmöt säilyäkin. Päivisin aurinkokin lämmittäisi.

  6. Loistava suunnitelma!
    Minäkin olen haaveillut joskus omaani pikkuista kamiinaa viileitä syyskelejä varten:)

    • Ei vaan ole lopulta mitään takuita kuinka tämä homma tästä edistyy. Nyt olen vähän vähemmän asiaa mielessäni pyöritellytkin mutta kyllä taas tänä aamuna mietiskelin voisiko sittenkin vanhan tramboliinin kaarista saada mitään aikaiseksi?! Jos sitten ihan vain muovin ostaisi katoksi ja seiniksi. Päätyihin laudoitus ja ikkunoita kuten yhdessä Ruotsalaisessa puutarhaohjelmassa viime kaudella tehtiin. No onneksi ei ole mikään kiire näiden suunnitelmien ja rakentamisen kanssa. Tomaatin taimia on tasan 6 kappaletta joten ne mahtuu tarvittaessa muuallekin!
      Kamiina kuulostaa ihanalle. Joskus niitä näkee nettikirppareillakin myynnissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt