Jouluruusun kasvattaminen — kokemuksiani vuosien varrelta

Puutarhassa alkaa olla käsillä jouluruusujen kaunein kukinta-aika. Vuosien saatossa puutarhaan on kulkeutunut perinteisten vaaleajouluruusujen, Helleborus niger lisäksi tarhajouluruusuja Helleborus Orientalis-Ryhmä. Tarhajouluruusut ovat jalostuksen tuloksena syntyneitä risteymiä ja ne ovat monesti värikkäämpiä ja kerrotumpi kukkaisia kuin luonnonlajit. Luonnonlajeista itseltäni löytyvät korsikan- ja haisujouluruusut. Haaveilen, että joskus löytäisin myös kiinanjouluruusun taimen H. thibetanus.

jouluruusu4-mamasgarden

Puutarhan kauneimpiin ja samalla suurimpiin yksilöihin kuuluu tämä puutarhaystävältä saamani vaaleakukkainen jouluruusu. Se omasi jo tullessaan valtavan juurakon ja kukkii nyt meillä ensimmäistä kevättään. Olen aivan myyty sen vaaleasta kauneudesta. Kukassa on kerman vaalean lisäksi myös hienoinen vihreä vivahde ja kukat ovat kerrotut.

jouluruusu5-mamasgarden

Jouluruusujen risteytyminen

Jos vain mahdollista niin jouluruusut kannattaa hankkia kukassa ollessaan. Jouluruusulla on taipumus risteytyä hanakasti, jolloin suurimmasta osasta siemenjälkeläisiä tulee hailakoita, hieman kuin likaisen ruskeita sävyiltään. Mukaan saattaa tietysti mahtua myös kauniita yksilöitä. Itseäni kiehtoisi kovasti alkaa kokeilemaan jouluruusujen risteyttämistä mutta en ole varma riittääkö osamiseni siihen. Vaan mikseipä sitä voisi ainakin yrittää. Sivellin käteen ja tupsuttelemaan siitepölyä kukasta kukkaan. Ajattelin aloittaa siirtämällä siitepölyjä ristiin kaikista tummimmalta ja vaaleimmalta yksilöltäni. Eipä se mitään maksa kokeilla!

jouluruusu-mamasgarden

Saattaisin saada vaikkapa kuvan kaltaisia siementaimia. Kukka on vaalea mutta siinä on sisällä näkyvissä hentoja tummia roiskeita. Tämäkin taimi kukkii meillä nyt ensimmäistä kevättään mutta taimi oli tullessaan pieni eikä siinä ole vielä kuin kaksi kukkaa. Kaunis kuin mikä, toivottavasti kasvu ja kukinta runsastuvat tulevina vuosina.

Millaisissa olosuhteissa jouluruusut kasvavat parhaiten?

Ensimmäiset jouluruusuni istutin yläpihalle tuomen varjoon. Multakerros on verraten paksu sillä siihen kohtaan on tuotu multaa. Yläpihalla kasvua kuitenkin rajoittaa kuivuus. Jouluruusut pitävät tasaisesta kosteudesta ja lehtomaisesta maaperästä. Alapihalla meillä kasvaa isoimmat ja kauneimmat yksilöt penkeissä joissa maa on alkuperäistä lehtomultaa ja sitä on vielä parannettu keittiökompostilla penkin rakennusvaiheessa. Alhaalla myös kosteusolot ovat kasveille suotuisammat. Kosteus on tasaista eikä missään kohdin vesi jää kuitenkaan seisomaan penkkeihin. Hiljalleen olen siirrellyt kasveja alapihalle ja ne ovat virkistyneet huomattavasti. Silloin tällöin olen keväisin lisännyt jouluruusuille palanutta hevosen lantaa mutta en läheskään joka vuosi. Taimia kastelen vain äärimmäisessä kuivuudessa sen jälkeen kun ne ovat hyvin juurtuneet. En tiedä onko kasvualustan pH:lla vaikutusta kasvien kasvuun. Ei ehkä niin paljon kuin sopivilla kosteusoloilla. Haisujouluruusun H. foetidus sanotaan pitävän kalkkipitoisesta muhevasta maasta ja sellaisessa se on meillä saanutkin kasvaa alusta asti. Kasvi on saatu puutarhaystävältä siementaimena ja lihonut vuosien myötä oikein mukavasti.

haisujouluruusu-mamasgarden
Tänä vuonna haisujouluruusun kukinta on virheettömän kaunis, johtuen lumettomasta ja leudosta talvesta.

Haisujouluruusun kukat eivät tuosta aukene sen suuremmiksi mutta kasvun edetessä terälehtien kärjet värjäytyvät kauniin tumman violeteiksi. Tällä Helleboruksella on myös mielestäni kaunein lehdistö ja se säilyy kauniina lähes ympäri vuoden.

Jouluruusujen leikkaaminen ja suojaus

Olen aina ollut vähän huono leikkelemään kasvejani. Varsinkin vielä elossa olevia kasvin osia. Niinpä minulta meni kauan ennen kuin opin, että jouluruusun vanhat lehdet kannattaa keväällä suosiolla leikata vaikka ne vielä olisivat osittain vihreätkin. Kasvi saattaa kärsiä myös sienitaudista (Hellebore leaf spot) jossa sen lehtiin ilmestyy tummia läikkiä. Itselläni en ole toistaiseksi huomannut muuta kuin, että lehdet ovat tietysti talven jälkeen useinkin kovin rispaantuneita ja ruskeita joten nips naps ja pois vaan, uusia tuoreita lehtiä kasvaa keväällä tilalle!

jouluruusun-vanhat-lehdet-mamasgarden
Viimeistään uusien lehtien työntyessä maasta on aika poistaa nämä suuret vanhat lehdet.

Tärkeää on kuitenkin jättää lehdet talveksi sillä ne suojaavat kasvia talven koettelemuksilta. Pohjoisemmassa havunoksat ovat suositeltava lisäsuojaus! Itse käytän havuja yleensä vasta keväällä estämässä kasvien syödyksi tulemista. Yläpihalla nuput syötiin tänä vuonna havuista huolimatta. Ensi vuonna täytyy kehitellä jokin järeämpi suojaus! Se että kasvi on ihmiselle myrkyllinen ei siis todellakaan takaa rauhaa sorkkaeläinten, jänisten tai hiirien ahnailta hampailta.

[columns_row width=”fourth”]
[column]tumma2-jouluruusu-mamasgarden[/column]
[column]tumma3-jouluruusu-mamasgarden[/column]
[column]tumma4-jouluruusu-mamasgarden[/column]
[column]tumma-jouluruusu-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Jouluruusu tarvitsee paljon kasvutilaa

Lammikon penkin takana kasvaa useita tummakukkaisia yksilöitä. Lähes kaikki tummat ovat puutarhaystäviltä saatuja siementaimia ja yksi niistä on rehevöitynyt kovasti sitten istutuksen. Taimi oli muutaman lehden kokoinen ja nyt siinä on useita kukkavarsia joissa kasvaa enemmän kuin yksi kukka. Ja loppukesästä sen valtavat lehdet peittävät todella ison osan istutusalueesta. Siis vain yksi taimi mutta kun lehdet kaatuvat levälleen sivuille niin tilan tarve on todella suuri. Keväällä söpö kasvi on kesällä levälleen räjähtänyt monsteri :) Tämä kannattaa ottaa huomioon istuttamisessa. Itselläni kasvaa jouluruusujen kanssa paljon keväällä kukkivia sipulikukkia tai sitten selvästi korkeammaksi kasvavia perennoja kuten pionien luonnonlajeja. Mitään pientä kesällä kukkivaa ei siis kannata jouluruusujen läheisyyteen istuttaa.

vaalean-keltainen-jouluruusu-mamasgarden

Vaan nytpä lähden leikkaamaan loputkin jouluruusujen vanhat lehdet pois ja samalla kääntelen kukkia ja ihailen niiden väriä ja kuvioita. Jouluruusujen kauneus piilee mielestäni suurelta osin kukan sisällä joten sinne kannattaa kurkkia ahkerasti!

Löysin mukavan artikkelin jouluruusuista myös Kotipuutarhan omilta sivuilta!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Sinulla on ihania jouluruusuja! Ja toiveita herättävää kuulla, että korsikan- ja viherjouluruusutkin pärjäävät. Minulla molemmat kestivät vain pari vuotta, sitten kuolivat johonkin talveen, kun olivat vihreinä, ei ollut lumisuojaa ja tuli kova pakkanen. Haisujouluruususta muistan, että se oli tulossa kukkaan suunnilleen tammi-helmikuun taitteessa, ja siihen se sitten jäätyi pystyyn eikä noussut maasta enää mitään. Todella harmi! Pitäisi voida olla aina kotona laittamassa suojia tarpeen mukaan. Täytynee kokeilla toiseen paikkaan noita molempia, sillä usein se on pienestä kiinni.
  Tuo ekan kuvan istutus kasvihuoneen seinustalla on satumaisen kaunis!

  • Kovimpina talvina olen tosiaan pitänyt haisulin päällä hallaharsosta tehtyä myttyä. Korsikalainen on mennyt vasta pari talvea joista edellistä ei oikein voinut edes talveksi kutsua. Saa nähdä miten sitten jatkossa pärjäilee?!

 2. Ihania jouluruusuja! Kiitos hyvistä vinkeistä jouluruusujen kasvatukseen. Kokeile ihmeessä risteyttämistä, eihän se mitään ota vaikkei onnistuisikaan, ja mikä riemu, jos onnistuu! Mukavaa viikonloppua! <3

 3. On kyllä kauniita nuo jouluruususi. Tilasin miekin uusia viimekeväänä, ihan Ranskasta asti ja eivät vielä nuppuja tie. Vanhemmissa on kukkia odotettavissa, vielä on suojat piällä verkoista, eppäilen harakoita kiinnostavan nuput! Tuas opin uutta, en oo ennen kuullukkaan tuosta lehtien leikkoomisesta. Pittää miunkin leikata.

  • Kiitos ihanan lepposasta kommentistasi
   Minullakin roplattiin tätä keväänä nuput yläpihan jouluruusuista vaikka oli havut päällä☹️ Pitänee itsekin tänä vuonna istuttaa uusia tai sitten voisin tilata siemeniäkin jostain.

 4. Hyvä kooste jouluruusujen kasvattamisesta, kiitos!

  • Oi, olehan hyvä Lisäähän näitä tietysti tekisi koko ajan mieli saada kasvamaan Toivottavasti voin joskus kirjoittaa postauksen jouluruusujen siemenlisäyksestä

 5. Ihanat jouluruusut! Tuollainen kerrottu pitäisi ehdottomasti saada sen haaveissa olevan punaisen lisäksi <3 Enpä ole tiennytkään, että jouluruusuilta pitäisi leikata vanhat lehdet pois. Mihin se perustuu? Siis jos ei ole sienitauteja, vaan lehdet ovat terveitä ja vihreitä? Juuri tutkin kevätkuvia isoimmasta jouluruusustani ja en minä vaan millään raskisi leikata sen näköisiä lehtiä pois. Kuivaneet lehdet tietysti leikkaan. Pitääkin käydä tarkistamassa, kuinka ne nyt jaksavat ja joko näkyy nuppuja. Aurinkoista päivää!

  • En itsekään leikkaa ennen kuin alkavat olla ruman näköisiä ja selvästi on uutta lehdistöä jo kasvanut ja kukatkin auki. Minulla oli joissakin vähän sen näköistä, että saattoi olla sitä sienitautiakin joten kaikki sellaiset täpläiset leikkasin jo aikaisemmin pois. Olen ajatellut että terveiden, vaikkakin edellisvuotisten lehtien avulla jouluruusut nimenomaan saisivat potkua aikaiseen kasvuunlähtöönsä. En tiedä onko asia oikeasti niin?!

 6. Todella kauniita jouluruusuja! Täällä meillä sataa lunta ja ulkona on kuin jouluna, mutta jouluruusut ei kuki. Ihailen aina keväällä etelän puutarhojen kukkaloistoa, meillä sitä joutuu vielä pitkään odottelemaan. Voisinkohan saada täällä keskipohjanmaallakin jouluruusutn menestymään?

  • Tässä vaiheessa kevät on selvästi edempänä mutta pian tilanne tasoittuu. Tämän olen huomannut vertaillessani vuosien aikana kevään ja kesän kehittymistä Etelä- ja Keski-Suomen välillä.
   Kyllä minusta aina kannattaa edes yrittää kasvattaa arempiakin kasveja. Mikroilmaston merkitys on suuri ja jos on valmis laittamaan talvisuojauksia niin sen parempi lopputulos yleensä odotettavissa Itse käytän havuja ja talvensuojaturvetta. Käyttäisin myös enemmän lasikupuja mikäli niitä vain jostain löytäisin.

 7. Mukavaa luettavaa . Taidanpa innostua laittamaan jouluruusuilleni vähän ylimääräistä talouskompostia, kun sitä vielä vähän on jäljellä. Odottelen, että pulskistuisivat. Myöskin toivon, että saisin joskus aikaiseksi mennä ostamaan taas pari uutta. Kukkivana nimenomaa haluaisin ostaa, jotta voi valita mieleisensä kukan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt