Jos ei olisi jo ruskaa niin voisi luulla että on kesä

Tosiaan, lämpömittari näyttää aivan erityisen ihania lukemia ja auringon paiste on hellinyt koko viikonlopun. Minun piti istuttaa tulppaanin sipuleita tänä viikonloppuna mutta eihän näin lämpimällä kannata vielä istutuksia tehdä. Ehtivät vaan hiiret ja myyrät viedä enemmän kun maa on lämmintä ja kuohkeaa. Istutellaan ja kirjoitellaan tulppaaneista sitten kun niiden aika on. Nyt kävin kuvaamassa puutarhan alkavaa ruskaa aamun valossa ja kokosin yhteen ajatuksia hiljalleen valmistuvasta Kauhurinteen alaosasta.

[columns_row width=”half”]
[column]rusokirsikka[/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Yläpihan rusokirsikka varastaa huomion joka syksy. Sen punaisen sävyinen ruska on upea. Puu on kasvanut vuosien myötä ja niin keväinen kukinta kuin syksyinen ruskakin, ovat vuosi vuodelta aina vain vaikuttavampi näky. Puun alla on pieni daaliapenkki jossa ovat tänä vuonna kasvaneet parhaiten uudet juurakot. Vanhat kärsivät toissa talvena liian kosteassa keskeneräisessä maakellarissa ja niiden loisto on ollut melko hillittyä, vain muutamia kukkia tänä vuonna. Toivottavasti juurakot elpyvät ja kukkivat tulevina vuosina yhtä upeasti kuin aiemmin.

Punaisen sävyihin on pukeutunut myös maksaruoho, Sedum `Chocolade Ball`. Tuo sävy taitaa kyllä olla ominainen tälle kasville muulloinkin kuin syksyllä. Hankin kasvin edelliseltä Turun reissultani kun ajattelin sen sopivan kivasti Kauhurinteeseen.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Kauhurinteen tilanteesta

Kauhurinteestä puheen ollen sen alaosa onkin muuten nyt koonaan istutettu mutta sipuleita tietysti vielä lisäilen tulevina vuosina. Tänä vuonna laitan oikeastaan vain tulppaaneja yläosaan espalierin ympärille. Muutaman myyräverkosta askartelemani rasiallisen laitoin syyskrookuksia ja Hiidenkiven Minnan Blogiarvonnassa voittamani laukat pääsivät rinteeseen lähelle Kivikasanpenkkiä.

Keltaiset vaahteranledet antavat väriä vielä hetken aikaa muuten kovin mitättömältä näyttävään rinteeseen. Kaikki taimet ovat vielä niin pieniä, osa tämän kevään kylvöksistä itäneitä minejä. Vaan odotellaan rauhassa muutama kasvukausi niin sitten alkaa hiljalleen näkymään millainen tästä oikein tulikaan.

Tähän istutin pallolaukat vinottain kurjenpolvien sekaan.

Sen jo tiedän kyllä odottelemattakin, että varsinainen sekametelisoppa tuosta istutuksesta tuli mutta itse tykkään että on monenlaista. Ja koska alue on niin pitkä ja valo-olosuhteet vaihtelevat suuresti, niin ei siihen olisi voinut mitään saman lajin massoja oikeastaan istuttaakaan. Yhdistävä tekijä on kuitenkin erilaiset hortensiat koko rinteen matkalla. Talvella suunnittelin tähän havuja mutta vaahtera olisi pitänyt kaataa jotta havut olisivat saaneet tarpeeksi valoa joten havuja edustaa nyt yläkuvassa näkyvä pieni kataja kiven kupeessa sekä entiset katajat portaiden molemmin puolin.

Alueella on paljon myös juuri tähän aikaan vuodesta näyttäviä kasveja, useita erilaisia punalatvoja, heiniä, astereita ja tietysti hortensiat. Paljon syksyn valossa hehkuvia värejä siis toivottavasti tulevaisuudessa tiedossa.

Lammikolla vasta aloitellaan

Ensimmäisiä varovaisia ruskan merkkejä löytyy myös lammikolta, vaikka sen alue onkin hyvin kevät ja kesä painotteinen. Esimerkiksi alueen monet imikät saa oikein ollenkaan ruskan sävyjä vaan säilyvät vielä lumen allakin vihreinä.

Imikän takana keltaisen sävyjä tarjoilee parhaillaan nelirosolehti, Chloranthus japonicus.

Toisaalta sitten kun tulppaanipuu tuolla lammen takana hehkuu keltaisena, tietää se varmasti talven saapumista. Usein sen kauniita lehtiä saattaa ihailla vielä silloin kun ne ovat jo jäätyneet kiinni lammikon pinnalle.

Katsuroiden värieroista ja keltaista kasvimaalla

Yläpihan katsura on aina pukeutunut vaalean keltaiseen tai lähes valkoiseen ruskaan. Se on vähän kuin vaalea haamu vasten tummaa syreenipöheikköä.

[columns_row width=”half”]
[column]katsura[/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Omista siemenkylvöistä saamani taimet taas helottavat kauniin punaisena. Johtuneekohan punaisempi sävy kuivemmasta ja huonommasta kasvualustasta ruukussa vai onko punainen ruska pysyvä ominaisuus? Ainakin voimakkaasti molempien ympärillä tuoksuu imelä paahdettu sokeri, nam.

Keltaisena tykittävät myös kasvimaalla daaliat ja jokunen jättikurpitsa. Vihdoin tänä vuonna näyttäisi tulevan pitkästä aikaa kunnollisia kurpitsoita. Johtuneeko suotuisasta kesästä joka sisälti paljon vettä ja aurinkoa?!

[columns_row width=”half”]
[column]daalia[/column]
[column]kurpitsa[/column]
[/columns_row]

Vaan suotuisa on ollut kesä näillekin, kukkivat edelleen kuin mitään myrskyä ei olisi ollutkaan. Pelkäsin näden lakoontuvan täydellisesti mutta onneksi myrskyn aikana ei tullut oikeastaan nimeksikään vettä ja kellarin kummun takana olivat suojassa pahimmalta myräkältä. Näiden sävyt ovat muuttuneet kukinnan edetessä keltaisesta tuollaiseen tummaan, savitiilen punaiseen sävyyn päin. Mielestäni nämä ovat vain kaunistuneet vanhetessaan <3

Aurinkoa ja syksyn värejä päivääsi ja ihanaa alkavaa uutta viikkoa!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Rusokirsikkasi on aivan ihana, tuskin maltan odottaa omani kasvua. Tuo puun syysväri on niin kaunis. Kauhurinteesi näyttää oikein hyvältä, nimi ei ehkä jatkossa oikein vastaa näkymää, kun kaikki istuttamasi kasvaa ja kukoistaa ihanasti ;). Ymmärrän kyllä, mistä nimi on peräisin – on aika hankala toimia noin jyrkässä rinteessä.
  Tulppaanit näyttävät varmasti ihanilta kukkivien omenapuiden kanssa.
  Sinulla kasvaa siellä niin monenlaista ihanaa. Sää on ollut tosiaan ihan uskomattoman lämmin :).

  • Rusokirsikka kasvaa lopulta melko nopeasti näyttäväksi puuksi. Sen kukinta lisääntyy vuosi vuodelta ja lopulta se kukkii aivan puun täydeltä. Ja ruska on näyttävää alusta asti! Eikä se ole tarvinnut ollenkaan leikkauksia vaan on kasvanut itsestään tasaiseksi. Talvisuojauksen olen sille joka vuosi laittanut mutta en tiedä onko se pupujen herkku kuitenkaan. Ei kyllä kannata riskeerata tuon puun kohdalla :)
   Juu minulla on yksi sellainen Pinterest kuva missä espalierin edessä on valloittava tulppaanimeri. Siitä se idea kesäkuussa lähti kun tein sipulitilauksen. Nyt jos tilaisin niin olisin varmaan tilannut hieman maltillisemmin.

 2. Katsurasi ovat elegantteja ja kauniita kummassakin syysvärissään. Tässähän alkaa jo lukijakin odotella kevättä nähdäkseen tulppaaneilla somistetun espalierin. Ehkä tuo rinne on järkevääkin istuttaa täyteen kasveja, jotta ne juurillaan ja varsillaan sitovat maan. Havut ovat kauniita ympäri vuoden, mutta sinullahan on vihreää metsää ympärillä muutenkin eli erilaisten perennojen värikylläisyys tekee rinteestä eloisan.

  • Tosiaan sidontaa tuo rinne kaipaa ja oikeastaan erityisesti tuo ylempi osa joka on vielä suurelta osin paljaana. En vain oikein tiedä vielä mitä sinne laittaisin. Kesän tilauksista on tulossa vielä kuusi pionia mutta ei niitä voi niin jyrkkään oikein laittaa. Korkeintaan ihan alaosaan muurin päälle. Ei tässä kyllä ole järkevästä suunnittelusta tietoakaan, tungen vain kasveja mitä mihinkin sattuu vielä mahtumaan
   Onneksi tulppaanit vielä mahtuu sujauttamaan kasvien väleihin.

 3. Sinun pitää kyllä ehdottomasti muuttaa kauhurinteen nimi vastaamaan paremmin todellisuutta. Sehän tulee olemaan todella nätti jo ensi kesänä, jos ei talven aikana tapahdu mitään karmaisevaa. Noissa siemenkylvetyissä katsuroissa on todella herkullinen väri. Tuollaista melkein hempeän pinkkiä ruskaväriä näkee harvemmin. Jännä nähdä, säilyykö väri sittenkin kun pääsevät maahan kasvamaan. Aurinkoista viikkoa!

  • En tiedä osaanko ajatella rinteelle enää muuta nimeä. Kauhean jyrkkä se ainakin tulee olemaan ylä-osaltaan aina joten ehkäpä nimi viittaisi siihenkin. Vai pitäisiköhän laittaa pystyyn kilpailu uuden nimen keksimisestä Sen voisi yhdistää joka vuotiseen siemenarvontaan.
   Katsura raukat, en tiedä pääsevätkö ne koskaan maahan kun en löydä meiltä oikein enää paikkoja isoksi kasvaville puille. Olen jo miettinyt kaavattavani niitä ruukuissakin.

 4. Minulla näitä kauhurinteitä on todella paljon ja näyttäisi olevan vielä jyrkempiä kuin sinun kitken ne tikapuita apuna käyttäen. Mies keksi onneksi tämän jo vuosia sitten. Yhteen rinteeseen olen istuttanut paljon tuoksukurjenpolvea ja alapuolelle erilaisia maksaruohoja. Moneen muuhun olen istuttanut vuorenkilpeä ja ties mitä. Olen itse huomannut että runsaasti samaa lajia auttaa niitä pärjäämään ja täyttämään alueet rikkaruohoista. Minun pitää tuota katsuraa ja rusokirsikkaa googlettaa.

 5. Kiva saada seurata Kauhurinteen elämää. Onko se niin, että muurit on vain rappusten alhaalta katsoen oikealla puolella. Kyllä sä sinne yläosaankin vielä kasvit keksit.

  Ihastuneena katselin tuota kuvaa imikästä. Ovat alkaneet viehättää minua todella paljon. Niitä hankin ensi kesänä.

  • Kyllä, portaiden vasen puoli on ihan pelkkää rinnettä ja muurit oikealla puolella.
   Juu, siitä se yläosakin hiljalleen täyttyy, nytkin jo roimasin siihen kolme pionia. En kyllä yhtään tiedä miten ne siinä mahtavat koskaan nätisti kaavaa kun on aika jyrkkä rinne?! Kukat retkahtaa ihan varmasti ilman tukea joten on oltava ainakin hyvissä ajoin tukemassa. Hah, minä ja mun hienot suunnitelmat havuista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt