Joriinien jorailuja ja kaksi ihanaa syyskukkijaa

Kuinkahan monta vuotta olen jo näitä rakkaita daalioitani kasvattanut?! Monena vuonna kuskasin juurakoita kauaksi Keski-Suomeen anoppini huomaan ja taas keväällä takaisin kotiin mutta viime talven juurakot sitten majailivat meillä kotona ihan huoneenlämmössä yläkerran aulassa. Kamalan näköisiä jätesäkkejä oleskelutilassa, vannoin ettei enää ikinä! Vannomatta paras sillä tänä kesänä ei ole kellari paljoa edistynyt joten rakkaiden jurakoiden ensi talven olinpaikka on vielä täysin avoinna.

Tämä vuosia sitten torilta löytynyt dahlia on vailla virallista nimeä.

Ja tietysti menin keväällä myös kartuttamaan kokoelmaani. Uusista juurakoista lähtivät yhtä vaille kaikki eloon ja nyt näitä rakkaita on entistä enemmän :)

Dahlia `Creme de Cognac` on yksi tämän kevään uusista hankinnoista.

Vaan on ne niin ihania <3 Ensimmäistä kertaa saan ihailla `Cafe au Lait`:n kaunista maitokahvin väristä valtavaa kukkaa. Eihän siinä muu auta kuin rahdata juurakot vintille, mikäli kellari ei vielä valmistu täksi talveksi. Enhän voi millään jättää näitä pakkaseen kuolemaan.

Dahlia `Cafe au Lait`.

Kevät oli haastava näidenkin kasvien suhteen ja pitkään jatkunut kuivuus pidätteli juurakoita kasvihuoneessa paljon pidempään kuin tavallisena kesänä. Koin kastelun helpommaksi säkkeihin joihin minulla on tapana juurakot laittaa esikasvatukseen. Itseasiassa monena vuonna olenkin vain lisännyt hieman uutta multaa ja kosteutta samaiseen säkkiin missä juurakko on viettänyt talvensa. Uudet juurakot istutin ruukkuihin koska olivat niin pieniä. En muistanutkaan miten surkeista kuivista käppyröistä voi daalia yleensäkin lähteä henkiin ja kukkia jo ensimmäisenä vuotenaan. Runsaampaa kukintaa on kuitenkin yleensä luvassa mikäli jaksaa nähdä tuon talvetuksen vaivan. Liian pitkäksi venähtäneen esikasvatuksen vuoksi jouduin myös  latvomaan pisimpiä varsia. Osin tästäkin johtuen kukinta alkoi tänä kesänä todella myöhään. Toisaalta onhan tässä tätä kesää ainakin vielä jatkunut ihan näihin päiviin saakka, vaikka ollaankin jo melkein syyskuun puolivälissä ja latvotut kasvit ovat myös tuuheampia!

Yksi suosikkini vanhoista juurakoista on tämä Pompon-tyyppinen daalia.

Daalioiden kukintaa voi muuten suuresti edistää leikkaamalla ohikukkineet kukat säännöllisesti pois. Muutenkin kasvi kaunistuu kovasti tuon pienen ehostuksen ansiosta. Daalioiden toinen tärkeä hoitotoimenpide on niiden tukeminen. Tuet kannattaa laittaa jo hyvissä ajoin sillä jo kaatuneita ja painavia varsia on hankala saada ehjänä tuettua. Itse käytin tänä kesänä tomaattien tuentaan alunperin ostamaani, kumilla päällystettyä rautalankaa. Se on toiminut hyvin yhdessä seipäiden kanssa.

Daalioiden lannoitus on minusta aina ollut helppoa. Kanankakkaa vain ripaus jo esikasvatusvaiheessa ja sitten vielä istutuskuopan pohjalle toinen kourallinen. Tänä vuonna lannoitin vielä muutaman kerran tomaateille tarkoitetulla kastelulannoitteella joten kasvu olikin ihmeen rehevää kuivuudesta kuolimatta. Daalioiden kohdalla talvi kuitenkin tulee aina vähän liian aikaisin sillä ne eivät monien muiden kasvien tavoin ränsisty talvea kohti, vaan se on sitten kerrasta poikki kun ensimmäinen kunnon halla koittaa.  Nuppuja ja kukkia täynnä olevat kasvit lakoavat yhdessä yössä ja on aika katkaista varret ja nostaa juurakot maasta.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Loppuun vielä kuvapari puutarhan pienemmistä sulostuttajista. Lasikuvulla viime talvena suojaamani murattisyklaami, Cyclamen hederifolium on noussut maasta ainakin kahden kukan voimin. Myös ensimmäiset syysmyrkkyliljat, Colchicum ovat aloittaneet kukintansa. Tämä hurmaava ja kookas lajike on nimeltään `The Giant`. Se pysyy melko napakasti pystyssä ja näyttäisi lisääntyvänkin ihan mukavasti. Toivottavasti saan joskus jaettua sitä isommalle alalle lammikon ympärille. Tekisi niin kovin mieli tilata näitä joskus oikein iso satsi mutta tänä syksynä pidän kuitenkin itseni kurissa ja keskityn vain nauttimaan näistä mitä minulla jo on. Jo joka syksyiseksi perinteeksi muodostunut tilaus Sulevilta on vielä tulossa, joten se ja nuo viime viikolla istutetut lumikellot saavat nyt tänä syksynä riittää.

Odotetut syys-sateet taitavat saavuttaa meidät tällä viikolla joten vink-vink, nyt koittaakin mitä parhain aika kukkasipulien istutukselle. Vain tulppaanien kanssa kannattaa vielä viivytellä!

Kevät, täältä tullaan <3

 

 1. Oi miten kauniita, konjakki ja maitokahvi molemmat niin ihania ja sitten tuo pallukkakukka <3
  Jotenkin söpöä, että hoivaat samoja tyyppejä vuodesta toiseen kuin vanhoja ystäviä. Jospa ne säkit saisi naamioitua jollakin nätimmällä? Laittaisi sen säkkikangaspussiin vaikka? Varastaisi joulupukilta yhden sellaisen ;-)
  Hämmästyttävää, myrkkylilja jo kukassa! Kävin sun instakuvan innoittamana katsomassa tänä aamuna omani, ja yhdestä näkyi yksi vaaleanpunainen nenänpää mullan pinnalla, muista ei yhtikäs mitään – eikä varmaan ikinä näin aikaisin näykään. Intokiljahdin siitä yhdestä.

  • Ihana ajatus nuo säkkikankaiset säkit Keväällä sitten alkaisi taas kauniiden säkkien uumenista nousemaan laihoja ja honteloita versoja kohti valoa☀️ Vähän suunniteltiin, että jos saisi kellarin oviaukon jotenkin finfoamilla suljettua niin ettei siitä sitten kuljettaisi kuin vasta keväällä. Kunnon ovea tuskin ehditään enää siihen saamaan paikoilleen koska kynnyksen tiilet pitäisi muurata ja sitä ennen vielä paljon muutakin tekemättä.
   Myrkkyliljat tosiaan nyt täällä ihmeen aikaisessa. Pari muutakin jo kukassa. Voi kun syyssahramitkin olisivat yhtä ajoissa.

 2. Aivan ihkut daaliat. Ostin Plantsusta keväällä cafe au lait juurakkopussin, mutta epäilen että sain pussista jotain muuta lajia. Kukat ovat ihan surkeita. Vaaleita kyllä mutta ei maitokahvin värisiä. Juurakot kasvavat isossa ruukussa. Jos selviävät talvetuksesta niin pitää löytää niille paikka maasta. Jospa ovat vaan kasvaneet kituliaasti ruukussa ja maitokahvin komeus ei tullut sen takia esiin….

  • Minulla on myös aika huonot kokemukset daalioiden kasvatuksesta ruukuissa. Kyllä niiden kanssa pääsee niin paljon helpommalla jos vaan löytää paikan suoraan maasta.
   Aika usein juurakoista tulee ihan muuta kuin mitä pitäisi mutta voihan se olla olosuhteidenkin aiheuttamaa.

 3. Kiitos ihanasta jutusta ja kuvista! Daaliat ovat lempikukkiani jo parinkymmenen vuoden ajalta. Juurakot lepäävät talven varastossa. Kesästä aina pakkasiin asti ne sitten palkitsevat upealla kukinnallaan. Mikä se upeampaa!

  • Voi Sinikka, kiitos itsellesi ihanasta kommentista! Täällä elelläänkin meillä nyt jännittävää vuotta daalioiden suhteen kun ne viettävät ensimmäistä talveaan maakellarissa. Sen ilmanvaihto ei ole vielä valmis joten pelkään niiden kärsivän siitä. Toisaalta selvisivät edellisen talven kuivassa huoneilmassakin joten toivottavasti toinen ääripää ei ole sen vaikeampi. Täytyy käydä välillä tutkailemassa miten voivat ja tuoda kuivumaan jos näyttävät olevan liian kosteassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt