Japanilainen puutarha — vierailu Viherpajalla

Viime viikon lauantaina vierailin Viherpajalla Vantaalla. Olen käynyt siellä aiemminkin mutta usein on silloin ollut upea japanilainen puutarha kiinni. Puutarha on tietysti upeimmillaan keväällä kirsikkapuiden kukkiessa ja nyt syksyllä ruskan värjätessä kymmenet japaninvaahterat keltaisen ja eri punaisen sävyin.

Olin paikalla heti yhdeksän jälkeen eikä ruuhkaa ollut joten sain kuvailla aivan kaikessa rauhassa. Puutarhassa kierrellessä korviini kantautuivat veden solina ja ihanan rauhoittava, hempeä musiikki. Tunsin olevani kaukana kotoa, ihan jossain muualla kuin Vantaalla. Mitä parhain vierailukohde myös matkakuumetta poteville!

[columns_row width=”third”]
[column]koikarppi[/column]
[column]koikarppi[/column]
[column]koikarppi[/column]
[/columns_row]

Puutarhan keskiössä olevassa lammessa uiskentelivat kauniin väriset koikarpit sinne tänne, välillä ruokaa pinnalta napsien. Lammikon vesi oli todella kirkasta ja kalat erottuivat upeasti tummaa pohjaa vasten.

[columns_row width=”third”]
[column]teehuone[/column]
[column]teehuone[/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Toinen keskeinen elementti lammikon lisäksi puutarhassa oli sen perälle rakennettu puinen teehuone. Huoneen hämyinen fiilis oli lähes mystinen ja saatoin kuvitella teeseremoniaan valmistautuvan geishan käyskentelemään huoneen sisällä ja terasseilla.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Useita bonsai- ja pilvipuita näkyi polun varrella, pidin erityisesti pilvipuista. Bonsait ovat hitusen kärsivän oloisia omaan makuuni :) Pidin kyllä kovasti niiden ruukkuihin kasvaneista sammalmatoista ja pienistä kivistä joita oli aseteltu puun alle sammalen joukkoon. Osalla myös juurenniska oli noussut upeasti näkyville jolloin syntyi heti vaikutelma vanhasta suuresta puusta pienoiskoossa.

japanilainen puutarha
Pyöreät muodot yhdessä kerroksellisten japaninvaahteroiden kanssa olivat herkullinen yhdistelmä.

Japaninvaahteroiden kauneutta ja keveyttä

Vaahteroiden vuoksi oikeastaan alunperin innostuin koko reissusta, sillä olin koko syksyn haaveillut uudesta japaninvaahterasta lammikon rannalle. Mieleistä taimea ei kuitenkaan löytynyt mutta ei se haitannut sillä nyt tiedän millaisen puun haluan hankkia kun se oikea tulee kohdalle. Keväällä puita on varmasti enemmän muutenkin tarjolla joten silloin uudella innolla sitten etsimään.

[columns_row width=”fourth”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Tuollainen sulkalehtinen olisi ihana ja ajatuksissa olisi istuttaa se kauniiseen suureen ruukkuun ja sijoittaa lammikon rannalla olevan rantakivikaistaleen yhteyteen. Ruukkuja voisi olla kaksikin. Tuollaiset liuskalehtiset taitavat olla melkoisen talvenarkoja joten ruukkuistutuksina menisivät varmimmin sitten kellarissa talven yli.

Japanilaiseen puutarhaan kuuluvat erilaiset japaninvaahterat.

Ja voi mitä värien ilotulitusta sainkaan kokea vaikka omistajan mielestä ruska olikin vasta aluillaan. Puutarhan ympärillä oleva kasvihuone tietysti jonkin verran viivästyttää ruskan saapumista mutta ulkona vallitsevat ilmat kuitenkin määräävät sen ajankohdan ja intensiteetin. Olisikohan ruska sitten vieläkin räiskyvämpi nyt tulevana viikonloppuna, sillä varmasti viikonvaihteen pakkaset jouduttivat lehtien tuleentumista. Japanilainen puutarha on muuten auki enää lokakuun loppuun.

[columns_row width=”fourth”]
[column]

Punaista ruskaa.

[/column]
[column]

Vaalean keltaista ruskaa.

[/column]
[column]

Viininpunaista ruskaa.

[/column]
[column]

Kellanvihreää ruskaa.

[/column]
[/columns_row]

Jykevät kivilyhdyt toivat pysyvyyden tunteen

Kiviä rakastavana ihmisenä ihailin suuresti puutarhan useita kivilyhtyjä. Saarella sijainnut pienempi lyhty oli sievä mutta eniten ihastuin korkeampiin malleihin jotka sijaitsivat aivan teehuoneen vieressä, hämyisen pienen metsän keskellä.

[columns_row width=”fourth”]
[column][/column]
[column]kivilyhty[/column]
[column]kivilyhty[/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Tuollainen pieni kivilyhty sopisi meillekin Kauhurinteeseen, sateenvarjojalavan alle. Voi mahdoton miten paljon tuollainen vierailu saakaan aikaiseksi uusia ihastuksia ja mielihaluja. Oikeat graniitista tehdyt lyhdyt ovat kuitenkin niin arvokkaita, että ehkäpä kannattaa suosiolla haudata lyhtyhaaveet ja keskittyä vaikkapa luonnonkivien asetteluun. Se se onkin ihan omanlaisensa taiteenlaji japanilaisen puutarhan rakentamisessa. Löysin muuten netin syövereistä Reetta Hynnisen tekemän opinnäytetyön aiheeseen liittyen. Laitan siihen linkin jos haluat syventyä työhön tarkemmin.

Vesi on tärkeä osa japanilaisen putarhan tunnelmaa.

Vesi kuuluu ehdottomasti japanilaiseen puutarhaan

Kiven lisäksi japanilaiseen puutarhaan kuuluu tärkeänä osana vesi. Tuolla Viherpajan puutarhassa vesi oli läsnä lähes jokaisessa osassa puutarhaa sillä lammikon lisäksi vesi virtasi myös teehuoneen molemmin puolin. Tekniikka oli hyvin piilotettu ja veden virtaus vaikutti erityisen luonnolliselta.

Teehuoneen takaa laski pieni vesiputous karppilammikkoon.

Virtaavan veden ääni oli kaunis ja myös purot oli katettu kauniisti pienillä kivillä. Virran yli kurottelevat saniaiset, havukasvit ja vaahterat näyttivät kasvualustaa myöten, kuin olisivat aina siinä kasvaneet. Tutustuessani kuitenkin paikan historiaan löysin lehtileikkeen missä kerrottiin tuhoisasta tulipalosta. Japanilainen puutarha oli vuonna 2002 tuhoutunut pahoin mutta nyt siitä ei enää näkynyt jälkeäkään.

Laitan tähän loppuun vielä pienen videon pätkän jonka kuvasin kovasti kohisevan putouksen äärellä. Mikäli kaipaat viikonloppuna rentouttavaa ja ajan pysäyttävää retkikohdetta niin kannattaa suunnata Vantaalle virkistäytymään!

 

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Komeaa ruskaa on sielläkin ja nuo kivilyhdyt on kyllä ihania. Kiitos esittelystä ❤

    • Ole hyvä Ilmeisesti ruska oli vielä aluillaan vaikka minustakin se oli jo tuolloin huikeaa.

  2. Varmasti ihana paikka, kun näin kuvien välitykselläkin välittyy niin hieno tunnelma siellä.

  3. Tuonne pitäisikin tehdä retki ihailemaan syysvärejä. Edellisestä vierailusta on jo aikaa.

    • Itsellänikin oli aikaa tuolla puutarhassa vierailusta. Myytävien kasvien puoleisissa kasvihuoneissa olin kyllä vieraillut. Siellä oli muuten vielä toinenkin puutarha josta meinasin myös postata joku päivä.

  4. Upea paikka! Nuo punaiset japaninvaahterat ovat niin ihania <3 Salainen haaveeni on ollut pitkään saada juuri tuollainen liuskalehtinen punainen japaninvaahtera, mutta ei ole tullut vielä hankittua. Ja toisaalta, 1,5 metriä korkea minikokoinen kellarikoppi ei vedä kovin isoa talvetettavaa… Kiitos virtuaalivisiitistä!

    • No mutta 1.5 m korkea vaahtera olisi jo vallan upean kokoinen! Ja sen ison ruukun pinnalle mahtuu monta pienempää ruukkua talvetukseen. Olen huomannut, että mulla alkaa olla sisällä kasvit jo noin kerroksittain

  5. Miten voikin olla noin ihastuttava paikka noin lähellä ja sitäkään en ole nähnyt. En ole edes tiennyt kovin kauaa. Olen todella erakko . Kiitos Minna kirjoituksestasi ja hienoista kuvistasi!

  6. Kiitos hyvästä jutusta!
    Olen käynyt muutaman kerran kyseisessä paikassa. Paikka vaatisi mielestäni parempaa hoitoa kasvien ja ylläpitoa. Esimerkiksi bonsait näyttää kärsiviltä ja hoitamattomilta, joka ei anna oikeaa kuvaa niiden kasvattamisesta, joka on ihan muuta; eleganttia elävää taidetta, puiden hyvinvoinnista tinkimättä.
    Käydessäni japanilaisen ystäväni kanssa siellä suorastaan hävetti, kuinka ränsistynyt se oli, mutta kuten kirjoitit tunnelmaa on ja käymisen arvoinen paikka toki! Tunnelmallinen paikka muutenkin ja yleensä mielenkiintoisia kasveja paljon!

    • Totta, bonsaiden kasvatus on varmasti jo yksinään hyvinkin aikaa vievää puuhaa. Taimiston ylläpidon lisäksi Viherpaja kokonaisuudessaan vaatii hurjasti ylläpitoa ja se tietysti vähän näkyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt