Ihmeitä puutarhassa — sipulikukat tuovat kevään

Kyllä tämä ihmeellinen talvi 2020 on nyt ikuistettava tänne blogiin. Ei meinaa oikein itsekään uskoa vaikka omin silmin näkee, että kevät on tosiaan jo melkoisen pitkällä. Tällaista talvilomaa en ole koskaan saanut viettää. Yle uutisoi toissa päivänä kirsikoiden kukinnasta Turussa Aurajoen rannalla. Kyllä tekisi ihan mieli lähteä katsomaan moista ihmettä! Toisaalta omassakin puutarhassa on ihmeitä kerrakseen joten tuskin tulee lähdettyä.

virvalilja2-mamasgarden

Tänään huomasin virvaliljojen (Bulbocodium) nousseen jo näin pitkälle! Esille noussut nuppu on jännästi valkoinen vaikka nämä ovat kukkiessaan tosi voimakkaan värisiä. Ehkäpä ne tuosta vielä punertuvat kunhan kerkiävät.

[columns_row width=”half”]
[column]talventahti2-mamasgarden[/column]
[column]talventahti-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Talventähdiltä ei sen sijaan väriä puutu ja ne jotka ovat jo nostaneet nuppunsa kohti taivasta hehkuvat kirkkaan keltaisina. Olen nyt löytänyt näitä jo neljästä paikasta puutarhassa mutta yhdessä on ollut jäljellä vain silputtuja terälehtiä. Luulen, että lintulaudan lähettyvillä kasvavat talventähdet käyvät hiirulaiset syömässä sitä mukaa kun ne nousevat maasta. Muutenkin hiirten aiheuttamia vaurioita paljastuu jonkin verran ympäri puutarhaa mutta eivät ne oikeastaan ihan kauhean paljon edes harmita kun kaikkia ei kuitenkaan ole syöty.

jouluruusu-mamasgarden

Yksi iso punakukkainen jouluruusu on syöty mutta tämä valkoinen on ainakin vielä säästynyt ja siitä on nousemassa ainakin viisi tuollaista kukkavanaa!

Puutarhan lumikellot nousevat kiihtyvällä vauhdilla

Lumikelloille tällainen talvi näyttää olevan erityisen mieluinen! Tuntuu, että niitä nousee nyt erityisen paljon ja nopeasti. Voihan olla, että sipulit ovat nyt vain saaneet jo joitakin vuosia pulskistua ja siksi näyttävät nyt erityisen hyvinvoivilta. Ihanaa huomata miten hyvin ne viihtyvät juuri lammikon rannoilla ja penkereillä, juuri siellä mihin olen niin kovasti niitä haaveillutkin kasvamaan. Jotenkin minusta tuntuu, että olen nyt löytänyt sen kasvin joka on vienyt sydämeni. Olen jo pitkään tiennyt että juuri sipulikukat ovat se ryhmä josta pidän todella paljon mutta vuosi vuodelta lumikellot ovat hiipineet haaveisiini lähtemättömästi. Vaikka nyt tulevaisuudessa Englannin lumikellot jäävät vain haaveeksi niin en luultavasti tule koskaan lopettamasta näiden sulottarien keräilyä. Seuraavaksi olen päättänyt uppoutua naapurimaa Irlannin tarjontaan!

[columns_row width=”half”]
[column]

trumps-mamasgarden
Galanthus `Trumps` raottelee jo terälehtiään.

[/column]
[column]

uusi-lumikello-mamasgarden
Myös kasvihuoneessa on avautunut ensimmäinen tämän vuoden uusista lumikelloista. Keltamerkkinen G. nivalis Sandersii Group.

[/column]
[/columns_row]

Nämä kaksi uusinta lumikelloa ovat tällä hetkellä lähinnä sydäntäni. G. `Trumps` kukkii nyt ensimmäistä kertaa ja sillä on juurikin niin kauniit vihreät merkit uloimmissa terälehdissä kuin mitä kuvissa olin nähnyt. Aurinkoisella ilmalla sen terälehtien pitäisi vielä nousta enemmän auki jolloin myös sisällä olevat merkit näkyvät selvemmin.

Kasvihuoneessa taas kukkii tänä vuonna `in the green` tulleista lumikelloista ensimmäinen keltainen lumikelloni. Sen luvataan olevan hyvä leviämään ja sopiva juuri ensimmäiseksi keltaiseksi lumikelloksi. Lammikon rantuudelle tämäkin taitaa päästä ja etsin sille sieltä mahdollisimman aurinkoisen paikan hieman ylempää rinteestä, jossa sitä on helppoa ihastella.

Kuvat kertovat nyt enemmän kuin sanat — kevät on saapunut!

[columns_row width=”fourth”]
[column]lumikelloja3-mamasgarden[/column]
[column]lumikelloja4-mamasgarden[/column]
[column]lumikelloja2-mamasgarden[/column]
[column]anglesey-abbey-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

[columns_row width=”fourth”]
[column]lehtien-alta-valoon-mamasgarden[/column]
[column]galanthus-mamasgarden[/column]
[column]syysraparperi-mamasgarden[/column]
[column]sipulikukkia-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Loppuun vielä yksi tämän päivän herkullisimmista kuvakulmista. Kuvaan tästä samasta kohdasta varmasti joka vuosi mutta tänä vuonna taustalla kasvava saniainen on erityisen kaunis. En kyllä yhtään ihmettele miksi juuri Englanti on niin suuri puutarhamaa. Tällaiset pitkät keväät ovat varmasti vaikuttaneet osaltaan, lisäten tarhureiden intoa kautta vuosisatojen!

lumikelloja-mamasgarden

Ihania keväisiä päiviä kaikille lukijoilleni!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. On tämä ihan mahtavaa. Minustakin lumikellot ovat runsastuneet kunnolla ja siihen vaikuttaa varmasti kostea syksy ja lauha talvi – onhan syksy niiden juurten kasvattamisaikaa, ja nyt ne ovat saaneet harrastaa sitä vailla routaa tähän saakka! Harvemmin ne näin nopeasti lisääntyvät kuin nyt ovat tehneet. Samoin, puksiaitani eivät ole ikinä olleet näin vehreinä, pistokkaatkin tuntuvat kasvavan silmissä. Saamme hieman tuta sitä, millaista rehevyyttä ja kukoistusta meillä olisi, jos aina saisimme nauttia Brittein saarten tyyppisestä talvesta – siellä kaikki kasvaa niin paljon nopeammin kuin meillä, ja sen ymmärtää, kun kasvukaudessa tuskin on taukoa talvella. Ihanaa. Toistan itseäni. Joo. Ihanaa.

  • Ok eli saman huomion olet siis tehnyt lumikellojen kasvuvauhdista. On niin ristiriitaiset tunteet tämän ilmastoasian suhteen. Toisaalta tekisi mieli toivoa samanlaisia talvia jatkossakin mutta silloin tavallaan toivoo ilmastonmuutoksen kiihtymistä. Ja lisääntyvät kasvitauditkin kummittelevat mielessä. Vaan seuraavaksi siirryn kuitenkin ulos nauttimaan ikimuistoisesta hiihtolomasta hevon kikkareita kärräämällä, enkä pode enempää ilmastoahdistusta, ainakaan tänään.

 2. Lumikellojen kuningattarelle mukavaa talviloman jatkoa ja ihanan pitkää lumikellojen aikaa! Sellainen varmaankin on nyt tulossa.

 3. Niin kauniita nuo lumikellot! Minäkin toivon omieni lisääntyvän, vaikka minulla kaikki taitavat olla samaa tavanomaista lajia. En pari vuotta sitten edes tiennyt, että lumikelloja on niin montaa eri lajia. Sipulikukat yleensäkin ovat todella ihania, niiden lisääminen on ehdottomasti tavoitteena.

  • No niitä tavallisia minullakin on eniten ja parhaiten juuri ne lisääntyvät. Vaan keräilijäksi kun on syntynyt niin ei sitä pysty vastustamaan eri lajeja ja lajikkeita. Monien silmissä ne näyttävät kaikki samanlaisilta mutta tarkemmin tarkasteltuna niissä on paljonkin eroja.
   Sipulikukat on vaan niin upeita, onneksi niiden (paitsi juuri lumikellot) hankkiminen ei hankaloidu Brexitin myötä koska etupäässä niitä tulee tilattua ihan muualta kuin Englannista.

 4. Kevätkukat ovat ihania! Minulla ei lumikelloja olekaan, täytyypä hankkia. Tämä on ollut todella omituinen talvi. Täytyykö alkaa sisäistää, että talvet voivatkin olla tulevaisuudessa tämän kaltaisia?
  Pelkään kasvien puolesta, kun välillä sataa räntää ja vettä ja välillä jäätyy ilman lumisuojaa. Mitähän tästäkin tulee… Jokatapauksessa, ilolla otan vastaan kaikki kevätkukat, jotka mullasta nousee!

  • Ehdottomasti kannustan hankkimaan lumikelloja. Jos tällaisia talvia tulee jatkossa niin sipulit kannattaa tilata heti tammikuussa in the green vaikkapa nyt jatkossa Irlannista. Tänä vuonna tein niin koska pelkäsin Brexitin jäävän ilman siirtymäaikaa. Onneksi siirtymäaika tuli joten vielä voi ensi vuonna heti vuoden vaihtuessa tehdä tilauksen mikäli ei nyt sitten ihan kamalia pakkasia silloin ole.
   Täällä maa ei ole oikeastaan ehtinyt jäätyä ollenkaan ja vesi on toistaiseksi imeytynyt hyvin. Hiiret ovat tehneet pahempaa jälkeä

 5. Oletko katsonut Hannu Sarenströmin videoita, esim. kevätkukista Langelandissa. Aivan valloittavaa!

  • Kyllä olen ja oikeastaan rakkauteni kevätkukkijoihin on osaltaan Hannun ansiota. Minulla on kaksi hänen kirjaansa ja erityisesti Lundens skugga on ollut inspiraatiokirjani jo vuosia<3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt