Uusi vuosi on alkanut ja kuinkas muutenkaan, on mammalla jo multaa kynsien alla :) Muutama postaus sitten Keijunkukkanen kyseli vinkkejä hankikylvöihin ja tämä postaus onkin kirjoitettu hänen innoittamanaan. Kiitos vielä vinkistä! Niinpä kävinkin tuumasta toimeen, kirjoitin nimiliuskat jo eilen illalla valmiiksi ja tänään pääsin sitten heti aamusta kylvämään jääkaapin viileydessä odottaneet Barnhavenilta tilaamani esikoiden siemenet. Olin ottanut tarkasti selville näiden siementen kylvämiseen liittyviä saloja ja siinä auttoi niin viime keväänä esikoita kylvänyt ystäväni, kuin siementen mukana tulleet selkeät ohjeet.

vermikuliitti-multaseos-mamasgarden

Kuohkean ja ilmavan kylvömullan valmistin lisäämällä Biolanin kylvömultaan reilusti perliittiä. Kastelin koko seoksen jo sangossa ja vaivasin sisällön kuin pullataikinan. Hiivaa en sentään lisännyt :)

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Tasoitin mullan pinnan kevyesti, välttäen liiallista mullan tiivistämistä. Juuret tarvitsevat kasvaakseen happea, joten kuohkeaa ja ilmavaa kasvualustaa ei voi liikaa korostaa.  Joidenkin esikoiden siemenet olivat tosi pieniä, mutta ne olivat kätevästi pakattu pikkuruisiin minigrip-pusseihin. Luulen, että nuo pussit myös säilyttävät siemenet tuoreempina kuin pelkät paperipussin. Siementen luvattiin säilyvän itämiskykyisinä monta vuotta mutta arvatkaapa hennoinko jättää yhtään pussia enää jääkaappiin kun olin alkuun päässyt! Olen kyllä ensi kesänä pulassa jos kaikki siemenet itävät. Toisaalta yhdessä pussissa oli siemeniä melko maltillinen määrä, joten enköhän selvinne tästä esikkohuumastani. Luulenpa lisäksi, etteivät kaikki todellakaan tule itämään, joten sekin helpottanee tulevaa koulimisrumpaa.

Käytän muuten usein kylvöissäni noita viinirypälerasioita, ne ovat ihan mielettömän käteviä ja kestäviäkin vaikka tuntuvat kovin ohuelta muovilta. Jopa kolmatta talvea on minulla ollut joitakin kylvöksiä ja rasiat vain kestävät ja kestävät. Niissä on lisäksi jo valmiina reiät pohjissa ja kannessa, ainoa miinus on kansissa kovaan liimaan jämähtäneet tarroitukset. Laitan muuten rasian pohjalle palat WC-paperia, jotta multa ei valu pohjan rei`istä ulos. Ja nimitikut täytyy muistaa laittaa rasiaan mukaan, sillä tussilla kanteen merkatut tekstit pyyhkiytyvät pois jo yhdessä kesässä.

Esikoiden siemenet tarvitsevat itääkseen valoa, joten siemeniä ei peitetty ollenkaan mullalla. Kiinnitin ne vain mullan pintaan erityisen ohutta vesisuihkua antavalla Plastexin suihkepullolla. Tuota pulloa suosittelen kyllä kaikille! On tosi hyvä viherkasvien hoidossa ja juurikin hentoisten kylvösten kastelussa. Yleensä olen pitänyt hangen alle meneviä kylvöksiä aluksi noin viikon ajan sisällä imemässä vettä itseensä mutta näiden kohdalla tein poikkeuksen. Kysyin nimittäin asiaa suoraan Barnhavenilta ja sain ohjeistuksen viedä kylvökset suoraan ulos. Tämä edellyttää kuitenkin hyvin kasteltua kasvualustaa!

Niinpä sitten kiikutin kylvökset jo muutaman tunnin päästä suoraan ulos paikkaan, joka pysyy keväällä mahdollisimman pitkään varjoisena. Suorassa auringon paisteessa pienet juuri itäneet taimet nimittäin palavat helposti. Nuo styroksiset laatikot saavat nyt ainakin aluksi toimittaa hangen virkaa ja suojata kylvöksiä kovimmilta pakkasilta. Aika maltillisia pakkasia onkin tulevalle viikolle luvassa joten tuo systeemi lienee ihan hyvä. Mikäli lunta tulee niin peitän nuo sitten sillä ja puhkaisen noiden laatikoiden pohjiin kunnon reiät jotta vesi pääsee keväällä valumaan pois laatikoista. Luonnollisesti kylvökset tulee paljastaa valolle heti kun mahdolliset hanget hupenevat ja lämpötila alkaa nousta. Ideaalinen itämislämpötila näille siemenille on +12-15 astetta. Keväällä täytyy myös olla tarkkana kastelun suhteen. Alkuun sulava lumi antaa kosteutta mutta pian ilmojen lämmittyä on kylvöksiä myös kasteltava tarpeen mukaan. Kuivuus etenkin itämisen alkuvaiheessa on kohtalokasta. Nostankin nämä sitten keväällä kasvihuoneeseen, siellä niiden tarkkailu ja hoitaminen on huomattavasti helpompaa!

Niinpä ovat sitten tämän vuoden ensimmäiset siemenet kylvetty ja vaikkei hangista ole tietoakaan niin pidän kyllä molemmat vihreät peukaloni pystyssä kylvösten onnistumiseksi. Nyt annan kylvökset muutamaksi kuukaudeksi luontoäidin huomaan ja jatkan sitten taas itse niiden paapomista kunhan kevät koittaa.

Joko sinä olet laittanut ensimmäisiä kylvöksiä aluille vai aiotko vielä malttaa mielesi vähän aikaa?!

  1. Miten kylvöt onnistui? Nyt on jo varmaan nämä kylvökset myös kukkineet useamman kerran.

    • Kiitos kysymästä, hyvin itivät silloin nämä esikoiden siemenet🌱 Lähes kaikki muistaakseni iti mutta kukkivaksi yksilöksi eivät kaikki kuitenkaan päässeet. Vieläkin niitä minulla kuitenkin kasvaa. Kerrotut auriculat ruukuissa jotka talvetan kellarissa ja joitakin myös ulkona puutarhassa. Monena vuonna ollut mielessä kylvää uudestaan esikoitakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt