Aika herätellä daaliat talviuniltaan

Tälle talvelle tein vähän taas muutoksia daalian juurakoiden talvetukseen. Edellisenä talvena menetin paljon juurakoita liialle kosteudelle ja nyt pakkasin kaikki daaliat löyhästi koreihin, joissa oli ritiliköt jokaisella sivulla ja pohjassa. Pikaisella katselulla juurakot näyttivätkin nyt paremmilta mutta kun kävin niihin tänään käsiksi, totuus paljastui. Melkoisen monta juurakkoa sai taas heittää menemään kun olivat kauttaaltaan mädäntyneitä. Jotain siis pitäisi taas ensi talveksi keksiä, ehkä käytän nyt sanomalehtikäärettä jokaisen juurakon ympärillä. Sitä en ole vielä kokeillut. Myös talvensuojaturve olisi hyvä mutta en haluaisi ostaa joka vuosi uusia turvesäkkejä.

Jännä kun tänä talvena tuntui, että kellari ei ollut ollenkaan niin kostea kuin edellisenä ja silti niin paljon mädäntyneitä oli taas… Ehkäpä se onkin vain sattuman kauppaa tuo talvehtiminen. Joskus onnistuu ja toisena vuonna taas ei, vaikka sitten tekisi mitä.

Vaikka paljon sai heittää kompostiinkin niin juurakoita jäi silti ihan tarpeeksi. Suuria juurakoita jakamalla sain saman neljä laatikkoa täyteen hyväkuntoisia juurakoita. Erityisesti ilahduin ’Creme de Cassis’-lajikkeen hyvästä kunnosta. Sain siitä helposti jaettua itselleni kolme ja vielä ystävälle yhden. Myös vanhat maatiaiset olivat säilyneet hyvin. Sitä kyllä vähän ihmettelin kun tänä vuonna osa juurakoista vaikutti myös todella kuivilta. Ne jätin imemään kosteutta siksi aikaa kun kirjoitan. Jännä nähdä silonevatko varastojuurten uurteet kylvyn aikana. Aikaisemmin en olekaan kylvetellyt, vaan putsaamisen jälkeen laittanut daaliat suoraan maahan tai ruukuttanut ja aloittanut varovaisen kastelun.

Hih, minulle tuli mieleen tästä kuvasta, että siinähän on selvästi daalia-pariskunta kylvyssä :)

Juurakon puhdistaminen ja tärkeät silmukohdat

Tänä vuonna putsasinkin juurakoita oikein kovalla kädellä. Harjasin helposti irtoavan mullan juurten ympäriltä, jotta näkisin paremmin niiden kunnon. Daalioillakin leviää oma äkämätautinsa kuten pelargoneilla ja sen oireina on samanlainen kukkakaalimainen röhelö juurakossa. Onneksi en kuitenkaan löytänyt juurakoista mitään siihen viittaavaa.

Murtuneet juuret leikkasin pois.
Tähän juurakkoon oli jo kasvanut silmu.

Putsatessa napsin pois kaiken ylimääräisen. Tietysti kaikki mädäntyneet ja pehmenneet varastojuuren pötkylät, kuten myös pahasti murtuneet juuripötkylät saivat lähteä kompostiin.

Pelkästä pötkylästä kun ei välttämättä daaliat lähde kasvamaan, vaan tarvitaan myös vähintään yksi silmu. Silmut muodostuvat omien havaintojeni mukaan niin sanottuun juurakon kruunuosaan.

Tässä kuvassa näkyy mielestäni kolme silmunkohtaa tuossa heti vanhan varren oikealla puolella.

Eli kun jakaa juurakoita niin mukaan täytyy tulla aina myös tuota kruunua, silloin kasvuunlähtö on ainakin paljon varmemmalla pohjalla.

Vaan nyt lähden nostamaan kylpijät ylös vedestä. Jännä nähdä saanko kuivuneita juurakoita näin liottamalla herätettyä henkiin. Ajattelin nyt ruukuttaa ne ja jättää kasvihuoneeseen harsojen alle. Isommat ja hyväkuntoiset juurakot saavat odotella kasvihuoneessa koreissaan. Istutan ne suoraan maahan kunhan se on tarpeeksi lämpimää. Siihen menee vielä varmasti monta viikkoa sillä daaliapenkissä on edelleen ihan pikkuisen luntakin. Viime vuonna istutin varmaan liian aikaisin kun kasvuunlähtö kesti ja kesti. Monta asiaa voi siis tässäkin hommassa mennä pieleen mutta rohkeasti vaan kokeilemaan daalioiden kasvatusta, mikäli se on vielä kokeilematta.

Mikään ei ole yhtä ihanaa, kuin värikkäiden daalioiden runsas loppukesän kukinta💚

  1. Minä tapaan talvettaa daalian juurakot joko noin + 10 asteisessa varastossa tai autotallissa. Ovat selvinneet kyseisissä talvetustiloissa tosi hyvin. Kellarit ovat usein liian kosteita daalia juurakoille.

    • Meillä kun ei löydy kumpaakaan mainitsemistasi paikoista niin kellari tai olohuoneen nurkka ovat vaihtoehtoina😁 Joskus sisällä talossa ennen kellaria talvetinkin ja menivät kyllä +20 asteessakin ihan hyvin. Osa alkoi kyllä kasvaa liian aikaisin sitten.

  2. Minulla kun ei ole yhtään juurakkoa niin en osaa neuvojakaan antaa . Mutta harmillista menettää monia ihanuuksia .

    • Onhan se mutta kyllä niitä olikin ihan liikoja😅 Daaliapenkkiini ovat hiipineet myös tulppaanit joten tilaa ei edes ole kovin monelle juurakolle. Aina tulee istutettua liian tiheäänkin ja ei ne sitten jaksa kuitenkaan kunnolla kasvaa. Parempi siis näin👍 Huomaa, että yritän aina kääntää kaiken positiiviseksi😊

  3. Testasin ruotsalaisen Puutarhakausi-ohjelman daalia-vinkkiä, jossa mukulat vain käytettiin vedessä. Tässä vaiheessa en tietenkään tiedä kokeen tuloksista mitään. Minun daaliani viettävät talven paperipusseissa kellarissa (pimeässä tilassa), jossa lämpötila on alimmillaan noin +10. Tavallisesti laitan pusseihin vähän turvetta. Viime syksynä jäi turve hankkimatta. Kellarin ilma on kuiva ja kuivilta näytti osa daalioistakin. Osa oli hyväkuntoisia, lykkäsivät jo vihreää versoa. Laitoin eilen daaliat multaan ruukkuihin. Siirrän ne viileään ja valoisaan autotalliin siinä vaiheessa, kun versovat enemmän. Muuten niistä tulee samanlaisia hentoja hujoppeja, kuin viime keväänä. Siirrän daaliat ilmojen ja maan lämmettyä alapihan lavakaulukseen.
    Aikamoista opettelua ja onnenkantamoisia nämä meikäläisen daaliajutut tuntuvat olevan. Välillä menee totaalisesti pieleen, vaikka kuinka toimisi ohjeiden mukaisesti. Peukut pystyssä eteenpäin. Kaikki onnistumiset ovat plussaa.

    • Minä olen kasvatellut näitä jo varmaan reilut kymmenen vuotta ja edelleen menee pieleen. Ikuista opettelua se on kasvien kanssa mutta kun välillä onnistuukin niin mielenkiinto säilyy💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt