Kotipuutarha nro 4/2023 ilmestyy ke 3.4.

Huhtikuun lehdessä otamme pihan rajat haltuun perehtymällä pensasaitoihin, niiden lajivalintaan ja leikkaukseen. Valmis istutussuunnitelma on tällä kertaa sinisävyinen kukkameri.

Vierailukohteinamme on sukuhuvilan puutarha Porvoossa, kekseliään harrastajan keittiöpuutarha Fiskarsissa sekä värikäs kevätpiha Lahdessa. Tapaamme myös palstaviljelijän, joka vannoo no dig –menetelmän nimeen.

Kädet mullassa -osiossa kasvatetaan perunaa ja juurikkaita. Tutustumme myös kuivan kalliokedon kasveihin ja ei-niin-mukavaan espanjansiruetanaan. Botaanisessa kasviesittelyssä on salaatit.

Äänestä tämän lehden parasta juttua 5.5. mennessä.

Kirjaudu ja lue näköislehteä Tilaa lehti

Kotipuutarha-lehden 4/2024 pääkirjoitus ja kolumni

Minna Siltala, päätoimittaja
Puutarhan mosaiikkia
Johannes Enroth, FT
Jalat vedessä

Istuta upea pensasaita

Vihreä muuri, sadosta notkuva aidanne vai pehmeä kukkaryöppy? Pensasaidan perustehtävä on rajaaminen, mutta samalla se voi tarjota satoa, silmäniloa ja suojaa. Ennen aidan perustamista pohdi omia toiveita ja työn määrää. Valitse laji tuttujen suosikkien joukosta tai kokeile rohkeasti uutta. Poimi talteen leikkausohjeet!

Vanhan huvilan puutarha

Kesähuvilan puutarhaa on hoitanut sama taiteilijasuku jo sadan vuoden ajan. Mika Westerlundin mukaan puutarhan ja musiikin luomisessa on paljon yhteistä. Lue lisää uusimmasta Kotipuutarhasta!

Vierailulla Annan keittiötarhassa

Annan keittiötarha on iloinen sekoitus kukintaa ja satoa. Intohimoinen kokkaaja hapattaa herkkuja ja valmistaa lannoitteitakin itse.

Keväinen atriumpiha

Sadun puutarhassa on taianomainen tunnelma. Karkkivärit tanssivat keväällä ja omenankukissa tuoksuu mummola.

Intohimona palstaviljely no dig -tyyliin

Savinen tanner taipui multavaksi maaksi, kun Sampo tutustui kompostikateviljelyyn eli no dig -menetelmään. Viljelypalstan satokausi alkaa alkukesän aasialaisista mauista ja päättyy loppusyksyn juureviin lajeihin.

Harmoninen sininen istutus – valmis istutussuunnitelma!

Sinisävyisen istutuksen inspiraationa ovat kurjenmiekan kukan värit ja kultaisen leikkauksen sommittelusääntö. Nappaa talteen maisemasuunnittelija Tanja Niemisen istutussuunnitelma kasvilistoineen uusimmasta Kotipuutarha-lehdestä

Perunan kasvatus käyntiin!

Nyt on aika valita kesän perunalajikkeet ja aloittaa esivalmistelut. Siemenpottujen idätys tai esikasvatus jouduttavat sadon valmistumista.

Kasvata juurikkaita

Punajuurikkaan ja sen muunnosten satoaika on pitkä. Kasvattaja pääsee jo kesällä maistelemaan herkullisia harvennustaimia ja pieniä mukuloita. Kasvata juurikkaita Outi Tynyksen vinkeillä!

Kasviesittelyssä salaatin monet muodot

Ruokasalaatti on niin merkittävä kasvi, että se on antanut nimensä kaikenlaisille salaateiksi kutsuttaville ruokalajeille. Moni salaattityyppi ja -lajike on myös keittiötarhan kaunotar.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt