Kotipuutarhan nro 7/2024 ilmestyy ke 19.6.

Ihastuttavassa keskikesän numerossa kolme todellista puutarhakonkaria, Outi Tynys, Johanna Vireaho ja Tanja Nieminen,kertovat heille tärkeistä asioista puutarhassa. Lisäksi taklaamme pitkät kuivat jaksot perustamalla kuivuutta kestävän puutarhan!

Lähde kanssamme vierailulle Soilen metsäiseen puutarhaan Mäntsälässä ja hurmaannu Tarjan satumaisesta keittiötarhasta Porvoossa. Perhospuutarhurina tunnettu Maarit jakaa harrastuksensa salat.

Valmiina istutussuunnitelmana on herkullinen metsämökin marjatarha. Lisäksi opimme tunnistamaan pottusadolla herkuttelevat sepän toukat.

Luomupuutarhuri Heidi jakaa parhaat vinkkinsä monipuolisista kumppanuuskasveista. Vinkkejä löytyy myös hiiliviisaan puutarhan perustamiseen sekä rikkaruohojen torjumiseen.

Ja mitäpä keskikesä olisi ilman ruusuja? Botaniikassa on kasviesittelyssä menneen maailman kartano- ja sammalruusut. Kiehtovaa historiaa ja kasviaarteita on myös luvassa, kun tutustumme Vanhan Rauman puutarhoihin.

Äänestä tämän lehden parasta juttua 28.7. mennessä.

Kirjaudu ja lue näköislehteä Tilaa lehti

Kotipuutarha-lehden 7/2024 pääkirjoitus ja kolumni

Minna Siltala, päätoimittaja
Vastuullista kesäelämää
Johannes Enroth, FT
Uutta tekniikkaa

Kolme taitavaa puutarhuria ja puutarhatyyliä

Kolme taitavaa puutarhaihmistä kertovat uusimmassa Kotipuutarhassa, mitkä asiat ovat heille puutarhassa tärkeitä. Outi Tynys inspiroituu luonnollisesta tyylistä, joka kumpuaa ekologisista arvoista. Johanna Vireaholle merkitykselliset esikuvat löytyvät kaukomailta Japanista ja Kanadasta. Tanja Niemiselle suunnan määräävät maisema, arkkitehtuuri, paikan henki, historia ja ihmisten toiveet.

Puolen hehtaarin puutarha metsän keskellä

Metsän sylissä sijaitsevasta kesäpaikasta tuli pysyvä koti. Lapsesta saakka luonnossa viihtynyt Soila löysi samalla intohimon puutarhaan.

Keittiötarha kuin satukirjasta

Tarjan taitavissa käsissä satoa saadaan jopa persikkapuusta. Matalan lauta-aidan, marjapensaiden ja hedelmäpuiden kehystämässä keittiötarhassa on satoaika parhaimmillaan.

Harrastaja: Perhosten paratiisi

Maaritin puutarha Kainuussa on varsinainen mesikeidas. Kasvit on valittu niin, että ne houkuttelevat eritoten perhosia. Täältä voi bongata lukuisia mesihyönteislajeja.

Marjatarha mökille – valmis istutussuunnitelma!

Kesämökin marjatarhasta saa satoa jo kesäkuulta lähtien. Istutus tehdään Marttojen ja siirtolapuutarhojen hengessä: paljon hyötyä edullisesti, kauneutta unohtamatta. Nappaa talteen maisemasuunnittelija Tanja Niemisen istutussuunnitelma kasvilistoineen uusimmasta Kotipuutarha-lehdestä.

25 vinkkiä: Kuivuutta kestävä puutarha

Pitkät kuivat jaksot ovat tulleet jäädäkseen. Puutarha kukoistaa paahteisilla keleillä, kun käytät orgaanisia katteita, valitset lajit oikein ja hoidat maata hyvin. Ihannetapauksessa kastelua ei tarvita lainkaan. Nappaa talteen kaikki 25 vinkkiä!

Tutustu kasvikumppaneihin

Runsas ja monilajinen kasvimaa on hyvinvoiva kasvien ja eliöiden yhteisö. Joukossa on toisilleen erityisen hyviä kumppaneita, jotka suojaavat, tukevat ja ravitsevat toisiaan.

Hiiliviisautta puutarhaan

Runsaslajinen, rehevä puutarha sitoo ilman hiilidioksidia tehokkaasti. Eloperäisellä aineksella rikastettu kasvualusta aktivoi pieneliöitä ja kiihdyttää kasvua.

Kasviesittelyssä menneen maailman ruusut

Historiallisten kartano- ja sammalruusujen suloisesti tuoksuvat kukat ovat niin täynnä terälehtiä, että oksat nuokkuvat kerrannaisten kukkien painosta.

Vanhan Rauman kasviaarteet

Vanhan Rauman puutarhat ja kujat kätkevät sisäänsä kasviaarteita ja kiehtovaa historiaa. Jo keskiajalla tunnettuja kasveja vaalitaan niin pihoissa kuin mukulakivisillä kujilla.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt