Varjon valtiaat — puutarhan vihreät vehreyttäjät top 10

Viime syksynä intouduin kirjoittamaan saniaisista muutaman postauksen sarjan ja nyt ajattelin käsitellä varjossa viihtyviä kasveja hieman laajemmalla skaalalla. Viherkasvit ovat tällä hetkellä sisäkasvien valtiaita mutta millaisilla varjon kaveilla voit luoda rehevyyttä puutarhan perukoille, vihreän hämärään siimekseen?

Moni kokee varjoisat istutuspaikat haasteellisina ja jos varjoon lisätään vielä kuiva kasvualusta alkaa vaikeusaste toki kohoamaan. Meilläkin kasvaa alapihan varjoisilla reunustoilla kuusia ja muutama iso koivukin, jotka kyllä imevät tehokkaasti vettä kasvualustasta. Olen leikellyt kuusten alimpia oksia ja välillä poistanut kokonaisen pienen kuusenkin, sillä aivan niiden helmojen alla ei kyllä oikein kasva edes vuohenputki.

[columns_row width=”half”]
[column]

saniainen-mamasgarden
Soreahiirenporras, Athyrium filix-femina `Frizelliae`

[/column]
[column]

saniainen5-mamasgarden
Hirvenkieli, Asplenium scolopendrium.

[/column]
[/columns_row]

Saniaiset sijalla yksi

Olen edelleen täysin hullaantunut erilaisiin saniaisiin ja mielestäni ne sijoittuvatkin listallani kirkkaasti kärkisijoille. Ne vain ovat kertakaikkiaan niin hurmaavia ja monimuotoisia, sekä yllättävän kestäviäkin vielä. Viimeistään tässä vaiheessa vuotta sitä joka vuosi retkahtaa rakastua niihin kuin uudelleen. Kun värikäs kukinta on lähes poissa, nousevat saniaiset kukoistukseensa ja varastavat huomion täydellisesti. Postauksen kaksi ensimmäistä saniaista ovat tämän kesän hankintoja ja toivon niiden sopeutuvan hyvin puutarhaan. Ainakin toistaiseksi molemmat näyttävät voivan ihan kivasti.

[columns_row width=”third”]
[column]kuunlinja-mamasgarden[/column]
[column]kuunlilja3-mamasgarden[/column]
[column]kuunlilja2-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Kuunliljat tulevat hyvänä kakkosena

Kuunliljojen kauneus on kiistämätöntä! Niiden vaaleanraidalliset lehdet kirkastavat varjoisimmankin alueen. Lehtien heleä vihreys ja kiilto, sekä moninaiset lehtimuodot ovat kaunista katseltavaa. Ja lopulta kun pakkaset ovat tarpeeksi puraisseet lehtiä, ovat ne hetken ajan kuin sulaa kultaa. Kuunliljat ovat siis ehdottomasti mukana kärkikahinoissa!

rotkolemmikki-mamasgarden

Kolmannesta sijasta käytiinkin jo kovaa kilpailua. Rotkolemmikki, Brunnera macrophylla kiilasi kuitenkin juuri ja juuri sijalle kolme, ohi sammalpeitteiden.

[columns_row width=”half”]
[column]sammalpallo2-mamasgarden[/column]
[column]sammalpallo-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Vai olisiko sittenkin tullut tasapeli?! En nyt kuitenkaan lähde tarkistamaan asiaa maalikamerasta vaan totean vain, että sammalpalloni ovat heränneet eloon, ainakin varjon puolelta. Olen niin onnellinen ja pidän kaikenlaisista sammalista ihan hirmuisesti. Luulen, että sammaleet ja jäkälät saattavat olla seuraava hurahduksen kohteeni ja niiden sijoitus top kympissä saattaa vielä tulla nousemaan.

[columns_row width=”third”]
[column]valeangervo3-mamasgarden[/column]
[column]valeangervo2-mamasgarden[/column]
[column]valeangervo-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Sijan viisi valtaavat valeangervot

Sekä sormi-, että liuskavaleangervoa kasvaa meillä puutarhan varjoisilla alueilla  melko isoinakin kasvustoina. Niiden lehdistö luo puutarhaan viidakkomaista tunnelmaa ja suuret lehdet myös estävät tehokkaasti rikkaruohojen leviämistä, mikä on tietysti plussaa. Valeangervot myös kukkivat mutta mielestäni näiden viehätys on kuitenkin enemmän upeissa lehdissä jotka saavat syksyllä myös ruskan värejä.

Top kymppiin mahtuu vielä monta upeaa kasvia mutta niihin päästäänkin vasta sitten seuraavassa postauksessa.

Nautitaan nyt vehreistä viidakoistamme vielä kun voimme, sillä pian kovenevat hallat saavat monet kasvit heittämään vihreät viitat yltään ja ruskean eri sävyt valtaavat näkymät. Onneksi sentään ainakin sammaleet jäävät, sillä niiden vihreys ei kuole koskaan.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Ihanan reheviä varjopaikkojen kasveja! Olen ihan kateellinen. Jostain syystä ei pihallani moni kasvi oikein rehevöidy. Juuri kävin yhden asiakkaan pihalla, jolla oli tuollaisia hienoja valeangervokasvustoja, kyllä ne ovat mahtavan kauniita. Minulla ne tekevät pari lehteä, jotka pian saavat ruskeita reunoja. Täytyy yrittää keksiä niille vielä parempia kohtia, kyllä niiden nyt täytyy jossakin kohdassa viihtyä :-D
    Sammal on tosiaan niin ihanaa, etenkin syksyllä ja talvella <3

    • Meilläkin se on vain tuossa alapihan nurkassa kun rehevöityy ja suurin osa tontista on kovin kuivaa. No kyllähän kalliollakin keltamaksaruoho kasvaa rehevästi Olisiko mutapuutarhasi lähellä tarpeeksi kosteaa valeangervoille?! Tai sitten siinä saunan vieressä?
      Ihan mieleni tekisi alkaa opettelemaan sammalten tunnistamista ja lisäämistä. Muistan yhden jutun Kotipuutarhasta missä mies lisäsi sammalia pienistä aluista. Täytyykin kaivaa se juttu esille

  2. Hei
    Upeita ihanuuksia!
    Olet ahkera alasi inspiroitunut ammattilainen.
    Paljon löytyy uusiakin minulle.
    Ihanaa tutustua elinpiiriisi.
    Menestystä jatkoon

  3. Eri sävyisten ja kokoisten vihreiden kasvien vehreys on kaunista. Ei joka paikkaan kaivata värien ilotulitusta. Minulla ei ole enää kunnon varjopaikkaa, mutta odotan silti innolla seuraavan postauksen kasvivalikoimaa. Tämäkin postaus sisälsi jo oikeita herkkuja.

    • Ei muuta kuin seuraavaksi vain alat suunnittelemaan varjotarhaa! Istutat itse uuden varjon kaadetun metsän tilalle. Yllättävän nopeasti kasvavat vaikka pajut tai mustaseljat, täällä seljat ovat venähtäneet kahdessa kesässä aivan valtaviksi!

  4. Varjoisen paikan kasvit puoltavat hyvin paikkansa puutarhassa ja etenkin kuunliljat ja valeangervot ovat suuria suosikkejani myös omassa puutarhassa. Hyvin näyttäviä ja kauniita.

    • Varjoisat osat puutarhassa ovat sellaisia rauhan tyyssijoja, vastakohtia aurinkoisille ja paahteisille alueille. Molempia on hyvä olla

  5. Aivan ihania vihreitä!
    Ja sammalet tosiaan jatkavat vihreää kautta vielä pitkään<3

    • Kyllä, sammalet ovat puutarhakauden ensimmäisiä ja viimeisiä vehreyttäjiä

  6. Kiitos tästä, ja jatko-osapostauksesta! Kaunista ja vihreää! Saniaisia täytyykin katsoa uusin silmin taimikaupoilla keväällä. Miten sammalpallot ovat syntyneet? Olen pohtinut, jos turveharkosta veistäisi pallon ja antaisi sammaloitua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt